Museer skal spille mere aktivistisk rolle: »Vi skal passe på, at vi ikke gør det for politisk korrekt«

Den internationale museumssammenslutning, ICOM, lægger op til en mere aktivistisk definition af, hvad museer er og skal gøre. Dansk museumsdirektør advarer mod politisk korrekthed.

Den globale sammenslutning af museer vil have ny definition af, hvad et museum er. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Museer skal have en mere aktivistisk rolle og blandt andet sigte efter »at bidrage til menneskelig værdighed og social retfærdighed, global lighed og planetens velbefindende«.

En ny og noget kompliceret definition af museer skal til afstemning på generalforsamlingen for den internationale museumssammenslutning, ICOM, i Kyoto, Japan 7. september 2019.

Kristeligt Dagblad skriver fredag, at den foreslåede definition har splittet foreningens flere end 40.000 medlemmer fra hele verden. I sidste uge bad 24 nationale komitéer – herunder Frankrigs, Spaniens, Italiens, Tysklands og Ruslands – om udskydelse af afstemningen.

I et brev til de andre nationalkomitéer uddyber modstanderne ifølge Kristeligt Dagblad blandt andet, at »udtrykkene i forslaget bliver ikke benyttet af størstedelen af medlemmerne«.

Også herhjemme er nogle museumsfolk skeptiske. Én af dem er Flemming Just, som er formand for Organisationen Danske Museer og direktør for Sydvestjyske Museer:

»Vi kan sagtens leve med definitionen. Men den skal gælde alle museer i hele verden, og der må vi bare konstatere, at vi løber ind i både politiske og praktiske problemer, når den lægger op til, hvad vi må sige, er vestlige demokratiske og kulturelle ideer. Vi skal passe på, at vi ikke gør det for politisk korrekt,« siger Flemming Just.

Er den definition, som ICOM lægger op til i dine øjne at overfortolke museernes rolle?

»I nogle lande vil man i hvert fald ikke ønske, at museerne har den rolle. I de lande spiller staten måske en meget markant rolle, og hvis der skal skrives ind, at hvis man skal kunne kalde sig et museum, skal man arbejde med menneskerettigheder, ja, så er der en hel del museer i for eksempel Kina, som man bliver nødt til at smide ud,« siger Flemming Just.

Nogle af formuleringerne i ICOMs definition er næsten aktivistiske ...

»De er aktivistiske. Det er absolut en trend. Men igen: Når man har med internationalt arbejde at gøre, opdager man, hvor forskelligt man ser på verden. Vi har vores angelsaksiske måde at se tingene på. Sådan ser man absolut ikke på det på andre kontinenter. Vi kan have svært ved at acceptere det, men ligheds- og frihedsdiskussionener kan være forskellige, afhængig af om de forgår i Europa, Asien eller Afrika.«

Den danske nationalkomités formand Søren la Cour Jensen forklarer Kristeligt Dagblad, at han ikke bakker op om en udskydelse af afstemningen. Han er også positiv over for den foreslåede definition:

»På sidste generalforsamling blev vi enige om at arbejde på en ny definition. Man mener, museer har skiftet rolle i forhold til tidligere, hvor det var mere officielt styrede organisationer, og de skulle fortælle en fast historie. Ofte en mere autoritær fortælling, uden at gå i dialog med brugerne og uden at være en del af den verden, der forandrer sig hele tiden.«