Dagens overblik: Seks raske aber i Montana giver håb om en hurtig vaccine

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier, som i denne tid særligt er præget af coronakrisen – og dens både personlige og økonomiske konsekvenser.

 

Godmorgen og velkommen til dagens nyhedsoverblik på denne sidste tirsdag i april, hvor den gode nyhed er, at vi nu er én dag tættere på coronakrisens afslutning.

Den dårlige er, at coronakrisen kræver sine ofre – og det er ikke bare i form af menneskeliv. Følgerne af de verdensomspændende nedlukninger af erhvervslivet begynder at vise sig i ganske konkret form.

Farvel til Arnold Busck

I går blev en mastodont i den danske bogbranche føjet til listen over virksomheder, som har knækket nakken på covid-19s hærgen.

Boghandlerkæden Arnold Busck åbnede sin første butik i 1896 og har således overlevet to verdenskrige, Depressionen, den spanske syge, oliekrise, fattig-80ere og finanskrise. Men i går meddelte kæden, at den lukker sine 29 butikker, delvist på grund af coronakrisens økonomiske tab.

En trist meddelelse for mange bognørder, som elsker duften af trykte bøger, men Arnold Buscks skæbne er muligvis et forvarsel om hele bogbranchens fremtid, som er tiltagende digital, skriver kulturjournalist Søren Damm Jakobsen i denne kommentar.

Ballade på Christiansborg og på Islands Brygge

Boghandlerkæden er så stor og elsket, at »konkursen vil udløse ballade på Christiansborg«, forudser Berlingskes erhvervsredaktør, Thomas Bernt Henriksen. Med til historien om Arnold Buscks kollaps hører nemlig, at kæden ikke nåede at få del i de økonomiske hjælpepakker, som politikerne har vedtaget under coronakrisen.

Ballade er der også om politiets opholdsforbud ved f.eks. Islands Brygge i København. I går fik to mænd eksempelvis en bøde for at vente på havnebussen.

Normalt? Næh, men vi må belave os på, at »det her ikke bliver en normal sommer«, siger rigspolitichef Thorkild Fogde i dette interview.

Inden vi går videre med gode og knap så gode nyheder fra det store – ligeledes coronaramte – udland følger her overblikket over dagens tal for coronaepidemien i Danmark og globalt.

Værd at bemærke er det, at antallet af bekræftede smittede i verden i går rundede de tre millioner.

Dagens tal

  • Bekræftede smittede: 8.698
  • Indlagte: 310
  • Indlagte på intensiv: 72
  • Antal døde: 417
  • Bekræftede smittede på verdensplan: 3.041.517
  • Døde på verdensplan: 211.159

Du kan læse mere om de danske tal her og de internationale tal her.

Godt nyt fra New Zealand – og fra abernes verden

Vi bliver ved coronavirussen, men vender blikket mod et par af de positive historier fra verden omkring os.

I New Zealand vovede premierminister Jacinda Ardern i går at erklære en foreløbig sejr over coronavirussen. Søndag var der nul nye tilfælde af sygdommen, og landet vil nu begynde at åbne økonomien:

»Der er ingen udbredt, uopdaget smitte i New Zealand. Vi har vundet den kamp,« sagde Ardern i parlamentet i Wellington.

Samtidig viser en vaccine mod covid-19, som er under lyn-udvikling i Oxford University-regi, særdeles lovende resultater.

Et laboratorium i Montana har i sidste måned injiceret seks makakaber med den eksperimentelle Oxford-vaccine, hvorefter aberne blev udsat for store mængder coronavirus. Aberne med indsprøjtningen forblev raske. Andre aber, som blev udsat for smitten, blev syge.

Den historie kan du læse mere om her.

Hvor er Kim Jong-un?

En anden, der er rask, er Nordkoreas trinde diktator, Kim Jong-un. Han har ellers været rygtet død – igen igen, fordi han ikke har været set i offentligheden i flere uger.

Ifølge nabolandet Sydkorea er der dog intet, der tyder på, at Kim Jong-un er død. Eksperter i det lukkede land mener dog, at lederens fravær fra offentligheden tyder på, at Kim Jong-un har helbredsproblemer.

Kim Jong-un, som formodes at være midt i 30erne, er storryger og overvægtig.

Officielt har Nordkorea ikke rapporteret nogle tilfælde af covid-19, men coronavirussen vurderes af flere at have nået det tillukkede og fattige land, hvor sygdommen formentlig kan få lov til at rase i månedsvis uden omverdenens viden.

Det sker i dag

I dag runder antallet af covid-19-tilfælde i USA en million. USA rummer således en tredjedel af verdens bekræftede tilfælde. Det første tilfælde af sygdommen i USA blev officielt fundet 21. januar hos en mand, der havde besøgt sygdommens arnested, Wuhan i Kina.

Finansminister Nicolai Wammen (S) skal i åbent samråd i Finansudvalget om Danske Banks forhøjelse af kravet om egenfinansiering ved udlån til boligkøb.

En lang række danske og internationale selskaber kommer med kvartalsregnskaber. Herunder Alphabet (Googles moderselskab), Starbucks, Pepsi, Pfizer, Ford, Skanska, HSBC, UPS, BP og danske FLSmidth & Co.

Dagens indlagte

Efter en længere periode med et fald i antallet af indlagte covid-19-syge steg tallet i går med 25 personer til 310.

Det kan være en ophobning af patienter efter weekenden, men det kan også være udtryk for, at de sociale restriktioner blev lempet en smule efter påske. Det er en udvikling, eksperter vil holde nøje øje med de kommende dage. Læs hvorfor her.