50.000 danskere får udsat covid-19 vaccination – »det er ingen katastrofe, men det kræver en forklaring«

Pfizer/BioNTech afleverer 100.000 færre doser coronavaccine til Danmark. Det forsinker vaccineplanen, vurderer eksperter. Problemet forstærkes af, at det gælder for EU-landene.

50.000 danskere får udsat covid-19-vaccinationen, fordi Pfizer/BioNTech leverer 100.000 doser vaccine færre end aftalt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Guillaume Horcajuelo/Ritzau Scanpix

Frem til april vil mellem 42.000 og 50.000 færre danskere end planlagt blive vaccineret med Pfizer/BioNTechs covid-19-vaccine. Det meddelte Statens Serum Institut (SSI) onsdag.

Forklaringen fra Pfizer/BioNTech lød i sidste uge, at der i denne uge ville ankomme færre vacciner end planlagt som følge af en ombygning på Pfizers fabrik i Belgien. Det lovede antal vacciner for første kvartal ville dog blive leveret, forklarede selskabet. Dette har nu vist sig ikke at holde stik.

Det er nødvendigt med to stik for at være fuldt ud vaccineret mod covid-19. Det betyder, at de op til 50.000 danskere i alt skal have 100.000 doser, som de nu må vente længere på, end de troede. Dette svarer til en nedgang i antallet af vaccinationer med Pfizers vaccine på ti procent.

»Det understreger med al den ærgerlighed, jeg kan udtrykke, at vi først i andet kvartal for alvor kommer i gang med at bruge vaccineinstrumentet til at lukke samfundet op,« siger professor i infektionssygdomme på Rigshospitalet Jens Lundgren.

Datoen 27. juni holder stadig

Professoren vurderer, at vi vil opleve en flaskehals, når vaccinerne for alvor rulles ud. De manglende 100.000 vaccinedoser vil dog ikke få indflydelse på myndighedernes deadline for, hvornår alle danskere vil være vaccineret, siger han. Denne dato er ifølge myndighederne 27. juni.

Jens Lundgren, professor i infektionssygdomme ved Københavns Universitet og overlæge på Rigshospitalet, siger, at »Danmark har nærmest hamstret vacciner. Vi kan vaccinere alle fire gange.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold.

»Der vil opstå en masse frustration i systemet blandt dem, der skal udrulle vaccinationsplanen, og blandt borgerne. Der er jo nogle, der er blevet stillet i udsigt, at de kan blive vaccineret, men som nu ikke kan blive det, fordi der ikke er doser nok.«

Følg med i Berlingskes coronaliveblog her.

Jens Lundgren slår dog koldt vand i det nationale blod.

»Danmark har nærmest hamstret vacciner. Vi kan vaccinere alle fire gange. Det er bare et spørgsmål om, hvornår vaccinerne fra de forskellige firmaer ankommer.«

SSI: Ingen katastrofe

På Statens Serum Institut ærgrer vicedirektør Ole Jensen sig over, at Pfizer/BioNTech vil levere 100.000 færre vacciner.

»Det er rigtig uheldigt, fordi vi står et meget vigtigt sted i epidemien, hvor det gælder om at komme i gang med vaccinationerne, og så er det et problem, at vi i første kvartal kan færdigvaccinere 50.000 færre med to doser.«

Nils Strandberg Pedersen, tidligere direktør for Statens Serum Institut

»Det er ikke nogen lykkelig situation.«


Nils Strandberg Pedersen er tidligere direktør for Statens Serum Institut. Han mener ligesom professor Jens Lundgren, at de 50.000 danskere, der ikke kan blive vaccineret i første kvartal på grund af Pfizer/BioNTechs manglende vaccineleverancer, sandsynligvis »blot« må vente til andet kvartal med at få de to stik.

»Det er ikke nogen lykkelig situation, og det er ikke en katastrofe, men det kræver en forklaring fra Pfizer,« siger Nils Strandberg Pedersen.

Nils Strandberg Pedersen, tidligere direktør for Statens Serum Institut. Fold sammen
Læs mere
Foto: Privat.

»På visse punkter vil vaccinationsplanen skride, og så er der måske andre punkter, hvor vi kommer hurtigere i gang, fordi der kommer flere vacciner fra fabrikanterne, eller de måske kommer før. Kommer de senere, står vi med skægget i postkassen. Sådan er livet jo.«

Nils Strandberg Pedersen mener ikke, at Pfizer har givet en god forklaring på den manglende leverance af vacciner.

En europæisk udfordring

»Selskabet må forklare mere detaljeret om baggrunden. Pfizer kan ikke, som jeg har forstået det, den ene uge sige, at det kun drejer sig om en enkelt uges leverancer, og senere forklare, at det er mere permanent.«

Det er ikke kun de 50.000 i Danmark, der nu må vente nogle måneder med at blive vaccineret. Borgere i andre EU-lande er i samme situation, så det er en europæisk udfordring, som EU må tage op, mener Nils Strandberg Pedersen.

Nils Strandberg Pedersen er enig i, at 27. juni vil holde som dato for, hvornår alle danskere er vaccineret. Dog »under forudsætning af, at de forskellige selskaber, der leverer, får deres vacciner godkendt«.

Den aktuelle situation med de manglende 100.000 doser i første kvartal er om ikke lige efter bogen for vaccineproduktion så heller ikke aldeles overraskende, mener Nils Strandberg Pedersen.

»Jeg tror ikke, folk har fantasi til at forestille sig, hvor meget der kan gå galt i en biologisk produktion. Det vigtige er, at man opdager fejlene og får dem ændret.«