Mørkets hjerte

Kristian Levrings »The Intended« er intens, erotisk og flot spillet.

Dump en flok såkaldt civiliserede vesterlændinge - uden satellittelefoner og supermarkeder - på en øde ø og se, hvad der sker, når desperationen, begæret, grådigheden og angsten tager over, og den urbane fernis krakelerer. Det er ikke »Robinson-ekspeditionen«, der tænkes på - selvom den vel kan ses som en slags moderne popkulturel forlængelse - men en klassisk modernistisk tradition i vestlig litteratur og film fra »Mørkets hjerte« og »Rejse til nattens ende« til »Fluernes herre« og »Deliverance«. En tradition, der handler om at skrælle det tynde lag civilisation af storbymennesket for at afsløre det som det, det i virkeligheden er: Et rovdyr i junglen, der ligesom alle de andre vil gøre alt for at overleve.

Den danske instruktør Kristian Levring gennemførte eksperimentet med håndholdt kamera i en glødende hed, namibisk ørken i den fremragende »The King Is Alive« - en af de første og allerbedste af de efterhånden alt for mange Dogme-film - men har tilsyneladende ikke fået nok af tematikken. I hvert fald er hans nye og tredje spillefilm, »The Intended«, stort set en gentagelse af set-up'et i forgængeren; blot går vi tilbage i tiden til 1920ernes døende kolonialisme og hensætter scenen for dramaet til en fjern, fugtig jungle i Malaysia, hvor en gruppe englændere kæmper imod den vilde natur og de lige så vilde indfødte - og ikke mindst med hinanden.

Flugt fra skandale

»The Intended« betyder som adjektiv »tilsigtet« og som substantiv »tilkommende«. Det første set som vesterlændingenes naturligvis dødsdømte forsøg på at tæmme og udnytte naturen; det andet henvisende til Janet McTeers Sarah, der ankommer til dette forrådnede junglehelvede sammen med sin langt yngre og noget troskyldige kæreste Hamish (JJ Feild), fordi deres affære (hun er fraskilt!) er blevet en skandale i hjemlandet.

Med de indfødte som tavse vidner (ligesom i »The King...«) går beboerne på junglestationen langsomt i opløsning på grund af intriger, sladder, sygdom, grådighed og undertrykte seksuelle drifter, og den sensuelle Sarah bliver katalysator for den totale katastrofe, da den vege, dekadente direktør for basen kaster sin lumre kærlighed på hende i en skæbnesvanger erotisk Faust-pagt.

Vi kommer endnu længere ind under huden på de enkelte personer og deres respektive syndefald end i »The King...«, fordi filmen har et mere episk, storladent og klassisk forløb, flot og skæbnetungt fotograferet uden rystende kameraer og hurtige klip, og man kommer næsten til at svede i biografen over skuespillernes lidelser og præstationer. Faktisk ligger denne films store kvalitet i personinstruktionen og skuespillet, og det bliver spændende at se, om Levring kan overføre disse oplagte styrker til andre og måske lidt mere nyskabende genreområder i sine fremtidige spillefilm.

110 min. Censur: Ikke oplyst.