Virksomheder forbereder sig på skarp konkurrence

Udfordring 2008. Konkurrencen bliver skærpet i det nye år. Virksomhederne skal trække i arbejdstøjet for at sikre vækst.

Stigende priser på råvarer, lavere købelyst hos danskerne og en lav dollarkurs er med til at skærpe danske virksomheders konkurrencesituation i det kommende år. Virksomhederne skal samtidig bruge tid og kræfter på at finde de rigtige medarbejdere, og derfor skal de trække i arbejdstøjet.

Sådan lyder de dystre toner fra Dansk Industri og Nordea,

»Væksten i 2008 bliver lavere end i det forgangne år. Desuden stiger priserne på råvarer, og når man samtidig mangler arbejdskraft, kan man pludselig stå i en usikker situation,« siger cheføkonom i Nordea Helge Pedersen.

De stigende råvarepriser har da også allerede sat deres spor i virksomhederne, viser en rundspørge. Hos emballageproducenten Toppac ved Randers er direktør Søren Andersen klar over, at prishoppet er én af 2008's store udfordringer.

”Vi er afhængige af olieprisen, og i modsætning til medarbejdermangel, som man kan finde alle mulige kreative løsninger på, så er der ikke ret meget, vi kan gøre for at få råvareprisen ned,» siger han.

Virksomheden regner dog med at bevare sit hidtidige vækst- niveau i det nye år. Flere af de virksomheder, ErhvervsBladet.dk har talt med, er klar over, at de store vækstrater, dansk økonomi har set de seneste to år, ikke kan forventes at fortsætte.