Valutafonden kan flytte til Kina - og udfordre USA som verdens største økonomi

Den Internationale Valutafond (IMF) kan meget vel få sit hovedkvarter i Beijing, hvis den kinesiske vækstrate fortsætter, siger Christine Lagarde.

Den kinesiske premiereminister Li Keqiang mødes med direktøren for Den Internationale Valutafond (IMF) Christine Lagarde i Beijing. Fold sammen
Læs mere
Foto: POOL

Hovedkvarteret for Den Internationale Valutafond (IMF) kan ende med at blive flyttet fra Washington til Beijing, hvis væksten i Kina fortsætter i det hidtidige tempo, siger direktør Christine Lagarde ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Ifølge IMFs reglement skal hovedkvarteret ligge i det medlemsland, der har den største økonomi. Siden Valutafonden blev oprettet i 1945 har det været USA, som hidtil har kunnet nedlægge veto mod alle afgørelser i fonden, fordi man sidder på 16,5 procent af stemmerne i styrelsen.

Men med flere fremvoksende økonomier, anført af Kina, vil stemmestrukturen i IMF ændre sig, og flere økonomer har spået, at Kinas vil blive verdens største økonomi i løbet af de næste ti år.»Det betyder, at hvis vi har denne diskussion om ti års tid, sidder vi muligvis ikke her i Washington, men i vores nye hovedkvarter i Beijing,« sagde Lagarde på en konference i den amerikanske hovedstad.