Ubehageligt signal

Markedskommentar. Markedet er faldet ubehageligt meget på det seneste.

Efter at have været vant til en stort set uhindret stigning kun afbrudt af en årlig korrektion har vi nu to gange på tre måneder oplevet et marked, som er faldet ubehageligt meget. Og desværre uden at levere en overbevisende stigning mellem de to fald.

Netop det forhold, at der ikke var nogen nævneværdig forskel på kurstoppen før det første fald og kurstoppen før det andet fald tre måneder senere, kan være et ubehageligt signal. Det er nemlig en afvigelse fra det almindelige gennem de seneste tre år, hvor aktiemarkedet har været præget af en væsentlig afstand mellem de kurstoppe, som dannes, når kurserne pludselig begynder at falde.

Et resultat af det store kapitaloverskud i markedet har været, at optimisterne hurtigt har overmandet pessimisterne, og derefter fortsat kursstigningerne. Men de seneste tre måneders udvikling giver en indikation af, at forholdet mellem optimister og pessimister ikke længere er så entydigt i optimisternes favør.

Tilsyneladende har markedet denne gang ikke været i stand til at lægge det første fald bag sig på samme måde, som det er sket de tidligere gange. Det vidner om en langt større usikkerhed end tidligere, og det kan blive selvforstærkende. På kort sigt svinger aktiemarkedet op og ned, og for eksempel trækker det pænt op, når en aktie som Novo Nordisk tilfredsstiller markedet med sit halvårsregnskab. Novo er en af de tunge aktier i C20-indekset, og en stigning hos dem får hele markedet til at se godt ud.

Men enkelte kursstigninger fra dag til dag er ikke særlig interessante. Det afgørende er, hvordan udviklingen ser ud over en lidt længere periode, og for eksempelvis Novo fulgte stigningen ved halvårsregnskabet efter et tilsvarende fald. Det tager jo unægtelig noget af glansen af den ellers ganske flotte stigning.