Stordrift af øfærger kan spare millioner

Der er millioner at spare, hvis de trængte økommuner samler færgedriften til 27 danske småøer i et fælles sekretariat.

Læs mere
Fold sammen
Færre afgange, dyrere billetter og underskud i millionklassen. Det står sløjt til med mange mindre færgeruter, efter at kommunerne for få år siden overtog driften. Statens tilskud dækker langt fra driftsomkostningerne, men der vil være millioner at spare for kommunerne, hvis færgedriften til 27 danske småøer blev samlet under én hat.

Det siger Søren Adsersen, formand for Sammenslutningen Småøernes Færgeselskaber.

- Alene på de syv millioner liter brændstof, færgerne bruger tilsammen, har vores undersøgelse vist, at der kan spares et par millioner kroner ud over de rabatter, færgeselskaberne får i dag, siger Søren Adsersen.

Et fælles driftssekretariat for småfærgerne kan bane vejen for endnu større besparelser på andre områder.

- Der er et stort potentiale i besparelser på eksempelvis forsikringer, redningsudstyr og reservedele. Billetsystemer er et andet område. Mange færgerier køber sig til noget dyrt udstyr, og systemet er forskelligt fra rederi til rederi. Der er helt klart et potentiale, siger Søren Adsersen, der vil præsentere forslaget om fælles drift over for borgmestrene fra økommuner med færgedrift og repræsentanter for Indenrigs- og Socialministeriet. Det sker på et temamøde i november hos Småøernes Færgeselskab.

- Vi forestiller os, at et fælles driftssekretariat skal bemandes med en leder og en sekretær. Udgifterne til sekretariatet bør betales af staten, der på den måde kan støtte alle kommuner med øfærger over én kam, siger Søren Adsersen.

Dårligere service og dyrere billetter bekymrer Sammenslutningen af Danske Småøer.

- Det bider sig selv i halen. Færre afgange giver dårligere service til øboerne, og de høje priser tærer på tilstrømningen af turister, som øerne er helt og aldeles afhængige af, siger Henry Larsen, formand for øsammenslutningen og bosiddende på Sejerø. På Sejerøfærgen steg billetprisen sidste år med 20 procent på én gang, og der blev skåret ned på antallet af afgange.

/ritzau/