Spanske banker mangler "kun" 445 milliarder

Stresstest af det kriseramte Spaniens banksektor viser stort behov for ny kapital, men indtil videre er der penge nok i EUs redningsfond.

Værst ser det ud for Bankia, mens de tre største spanske banker klarer sig ved egen hjælp, viser en stresstest. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANDREA COMAS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det vil være synd at sige, at det ligefrem står godt til med økonomien i Spanien: Arbejdsløsheden tordner op, både staten og regionerne har dundrende underskud, og hele banksektoren vakler under krisens tunge åg. Derfor afsatte EU i sommer op mod 100 milliarder euro i hjælpefonden EFSF til at redde de spanske banker. I hvert fald i første omgang bliver der ikke brug for hele puljen, men det behov kan opstå senere, vurderer økonomer.

En såkaldt stresstest af kriseniveauet i bankerne - udført af revisionsfirmaet Oliver Wyman på vegne af den spanske regering og centralbanken - viser et akut behov for 59,3 milliarder euro eller knap 445 milliarder kroner i ny kapital, skriver de internationale telegrambureauer. Næsten halvdelen af pengene skal fyldes i hullet hos Bankia, som allerede har måttet søge ly i statens favn.

Da bankerne nok vil kunne rejse nogle af midlerne selv, forventer Europa-analytiker i Danske Markets Frank Øland ifølge Ritzau, at bankerne i første række har behov for at trække på hjælp fra staten og EU-fonden på omkring 40-50 milliarder euro, men på længere sigt er det usikkert, hvor langt hjælpen rækker.

"Det spanske boligmarked og de spanske banker er i en ringe forfatning, så det er stadig spørgsmålet, om 100 milliarder euro rækker, indtil krisen i Spanien er slut," vurderer Frank Øland.

ECB og IMF erklærer straks deres opbakning til anstrengelserne for at bringe finanssektoren på fode igen. Ifølge revisionsrapporten har de tre største banker i Spanien - Santander, BBVA og La Caixa - ikke behov for hjælp.