Slingrende kinesisk vækst trods stærke eksporttal

På trods af torsdagens nyhed om stor vækst i både import og eksport i Kina, så mener PFA's seniorstrateg Witold Bahrke, at væksteventyret meget vel kan være på vej mod enden.

Der kom flere containere ud og flere containere ind i Kina, da både eksporten og importen steg med henholdsvis 5,1 pct. og 10,9 pct. Fold sammen
Læs mere
Foto: LAKRUWAN WANNIARACHCHI

Det kinesiske handelsoverskud endte på 17,8 mia. dollar i juli, hvilket var overraskende lavt. Det dækker over en stigning i importen på 10,9 pct. og en stigning i eksporten på 5,1 pct. Seniorstrategen mener dog ikke, at man skal fæste alt for meget lid til de to tal.

- Vi har tidligere set indikationer på, at kinesernes eksport blev pustet kunstigt op med henblik på at sluse penge ud af landet, blandt andet via overfakturering, skriver Witold Bahrke, og noterer, at hverken Sydkorea eller Taiwan, der traditionelt er tæt forbundet til den kinesiske økonomi, har vist samme eksportstyrke som den kinesiske økonomi gjorde i juli.

Men selvom tallene måske er svære at tro på, så giver handelsbalancen et spinkelt håb om, at Kinas landing oven på det gældsfinansierede væksteventyr ikke bliver så hård, mener Witold Bahrke. Han nedtoner dog hurtigt håbet og ser ikke tegn på, at det kinesiske styre formår at genskabe en balance i økonomien eller styrke privatforbruget i retning af en mere holdbar vækst. Tværtimod bekræftes ubalancen af tallene for handelsbalancen.

Landets cocktail af en investeringstung vækst og et meget højt vækstniveau kan blive farlig, og derfor kan væksteventyret lakke mod enden, vurderer PFA. Men hvis væksten går i stå er der stadig håb, da Europa og USA er begyndt at røre på sig, og særligt den amerikanske supertanker er begyndt at trække den globale økonomi i en positiv retning.

- Vi forventer dog ikke, at Kina får afgørende negativ indflydelse på den globale økonomi, for den amerikanske og europæiske økonomi er nu så modstandsdygtig, at en nedtur i Kina ikke vil vælte verdensøkonomien, skriver seniorstrategen. Han ser på 2014 med optimisme og er ikke i tvivl om, at den vestlige verden har lagt den værste recession bag sig.

/ritzau/FINANS