Rekordoverskud i Post Danmark

Med effektiviseringer og væsentligt færre ansatte kom Post Danmark ud af 2003 med det bedste resultat i selskabets historie. I år byder på store investeringer og goddag til en ny aktionær.

Trods et fald i omsætningen viser Post Danmark det pæne tøj frem for en kommende aktionær. År 2003 blev det økonomisk hidtil bedste for selskabet.

Resultatet af den primære drift blev 722 mio. kr. 84 millioner bedre end året før og et resultat skabt ud af en på en omsætning på 10,6 mia. kr. i 2003 Et fald på 1,7 procent i forhold til året før.

»Det seneste år blev et godt år for Post Danmark. Både hvad angår økonomi og kvalitet i brevuddelingen. Vi har samtidig indgået en række aftaler med blandt andre kurerfirmaet DHL og fået nye kunder som supermarkedskæderne COOP Danmark og SuperBest med omdeling af adresseløse forsendelser,« sagde selskabets bestyrelsesformand, Fritz Schur, ved præsentationen af regnskabet i går.

Ifølge formanden, bliver år 2004 formentlig endnu bedre med svagt stigende omsætning og resultat trods det, at Post Danmark yder en service med uddeling af breve, der på mange måder er under pres.

Elektronisk post er i hastig vækst, den fysiske brevmængde faldende og det, der kan kaldes Post Danmarks monopolområde med omdeling af breve, bliver løbende beskåret og er underlagt strikse regler, hvad angår prisforhøjelser.

At det alligevel er lykkedes at forøge resultatet skyldes, at Post Danmark som aktieselskab i de senere år er blevet klargjort til et egentlig salg ved fortsatte effektiviseringer og i særdeleshed nedskæringer i antallet af stillinger. Løn udgør 70 procent af driftsomkostningerne og antallet af fuldtidsbeskæftigede er blevet reduceret med 15 procent siden 1999. Fra 25.500 til knap 22.000 ved udgangen af 2003. Alene 1356 stillinger forsvandt sidste år.

Tillige fokuseres der på store investeringer i ny teknologi og dertil en drastisk rationalisering af antallet af store centre, hvor der sorteres og distribueres post og pakker. Antallet af postcentre i Danmark reduceres fra hidtil otte til fire næste år. Og antallet af pakkecentre skæres i år fra tidligere seks ned til to.

En ny postlov bliver formentlig vedtaget i Folketinget i år og dernæst forventes det, at den politiske aftale om, at sælge 25 procent af aktierne bliver ført ud i livet.

Det tyske postvæsen, der også er aktionær i DHL, har åbent erklæret sin interesse for Post Danmark.

»Det spørgsmål er op til vore ejer i Trafikministeriet. Vi har sagt, at vi gerne vil have en industriel partner, men vi tager naturligvis imod den aktionær, som kommer,« sagde Fritz Schur.