Overvågning af mails er svært

Overvågning af mail-korrespondance på nettet er mere end svært, og det giver ingen 100 procents garanti for, at man får fat i al kommunikation.

Læs mere
Fold sammen
Det siger Peter Vestergaard, teknisk chef i sikkerhedsfirmaet Protego, der rådgiver virksomheder om IT-sikkerhed. Gennem sin viden om sikkerhed kender han dermed, hvad man rent teknisk kan overvåge på nettet.

»Som udgangspunkt kan internet-selskaberne logge al trafik. Det kan de, hvis de selv ejer kablerne og det øvrige udstyr bag nettet. Og det gør, at det er svært at bruge en falsk identitet på nettet, for man kan se hvorfra og hvortil en mail er sendt,« siger Vestergaard.

Men det, at man kan overvåge mails betyder ikke, at man også kan følge med i, hvad der skrives.

»For det første kan man sende mails fra lande, hvor nettrafikken ikke overvåges, og dermed kan man ikke følge korrespondancen mellem afsender og modtager. Desuden kan man i dag kryptere mails, så myndighederne kun kan se, at der er sendt mails, men ikke se, hvad der står i dem,« siger Peter Vestergaard.

Ingen garanti
Så overvågning af mails giver ingen 100 procent garanti for, at man kan spore kommunikation.

»Men det er ikke værdiløst. Fælles regler for overvågning i eksempelvis EU kan gøre det svært for terrorgrupper at operere her,« siger han.

Især kryptering, altså en kodning af mails som gør, at man ikke kan læse dem uden den nødvendige dekryptering, en slags virtuelle nøgler til at låse dem op igen, har været et hedt debatemne blandt internetbrugere.

For det vil give en slags Big Brother, hvis myndighederne skulle kunne dekryptere alle mails.

Og i dag kan man kryptere mails så godt, at myndighederne ingen chance har for at læse dem, siger Peter Vestergaard.

Logningsproblemer
»Det hører også med, at man, ved at bryde ind på trådløse netværk i private hjem, kan kommunikere frit, uden azt man kan spore afsenderen.

Man vil med andre ord kunne sidde i sin bil ude på vejen og bruge andres trådløse netforbindelse frit,« siger Vestergaard.

Han tilføjer, at logning af data i forbindelse med mails vil kræve kæmpe investeringer i udstyr i form af harddiske til opbevaring af de mange millioner mails, der hver dag bliver sendt.