Overdommerne: Superprofessor og DSV-formand gør det igen – scorer kassen på blondetoppe

Danmark har en mand, der kan det hele. Han er professor, formand for en transportgigant og dametøjsiværksætter. Nu skruer han ned for de ikoniske blondetoppe og scorer et tocifret millionbeløb samtidig. Det er ugens optur, men det var også optur for en advokat, som slap ud af kammeradvokat Boris Frederiksens klør. Overdommerne er klar med ugens op- og nedture.

Advokat Piya Mukherjee har sejret over konkursadvokaten over dem alle. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR-foto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Overdommerne bliver aldrig trætte af Thomas Plenborg. Den diskrete superprofessor ved CBS og superformand i Danmarks største transportgigant, DSV, er en af Danmarks blondekonger med investeringen i supersuccesen Rosemunde og deres ikoniske blondetop. Loyale læsere af Overdommerne ved, at Thomas Plenborg er bestyrelsesformand i selskabet bag Rosemunde med det fantastiske navn Everyday Luxury Feeling A/S.

Derfor er det ganske vemodigt, at professoren med sans for blondeiværksætteri sælger ud. Modefirmaet og internetbutikken Boozt har købt aktiemajoriteten, og mens det kaster millioner af til Plenborg, betyder det desværre, at Overdommerne sikkert i fremtiden må bruge mere tid på den kedelige side af Plenborgs karriere som professor og vognmandsformand. Det er ret usædvanligt, at dygtige professorer også er dygtige forretningsfolk, så hatten af for Plenborg.

Det har været en spændende uge i erhvervslivet med store og små sager. Overdommerne hæfter sig ikke mindst ved, at kammeradvokat Boris Frederiksen stadig har svært ved at finde melodien oven på flere dårlige sager. Senest har Boris Frederiksen måttet droppe en retssag mod kuratoren i konkursboet efter Restaurant Lêlê, Piya Muhkerjee. Optur for hende. Overdommerne er også optaget af en ulykkelig advokat, en truet tomat, en plastikklods og mere advokatballade.

 

UGENS NEDTURE

 

1. Tommy V. Christiansen: Dybt ulykkelig grundlægger af advokathus

Tommy V. Christiansen er manden bag livsværket TVC Advokater. Nu er han ulykkelig på grund af efterfølgernes narrestreger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Stig Rune Jakobsen.

»Jeg er dybt ulykkelig over det, der foregår, fordi det er mit livsværk.« De triste ord kommer fra 72-årige revisor og skatteadvokat Tommy V. Christiansen, som blot kan se til, mens hans livsværk, TVC Advokatfirma, bliver kompromitteret på troværdigheden.

Det sker i kølvandet på Berlingskes afsløringer af, at tre advokatpartnere i TVC har et tæt, privat samarbejde med og økonomiske bånd til en af deres klienter – den berygtede ejendomsspekulant Kenneth Schwartz Thomsen.

»Enhver ordentlig advokat bør holde sig for god til at indgå i den slags samarbejde. Advokater skal have stor troværdighed, for det er det, vi lever af. Men firmaets troværdighed som et seriøst og ordentligt advokatfirma har efter min opfattelse lidt et knæk her,« siger den fratrådte grundlægger Tommy V. Christiansen. Bedre kan overdommerne ikke udtrykke det.

2. Kræn Østergaard: Fra Klima-Kræn til Kræmmer-Kræn

Er Coop og direktør Kræn Østergaards bæredygtige image i virkeligheden bare lånte fjer? Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix.

Berlingske vil prøve at redde tomaten. Vi synes, at det er ædelt projekt at prøve at finde ud af, om vi stadig kan spise danske tomater i 2030, hvis vi skal have klimaaftrykket ned med 70 procent. I den proces kan det være, at vi bliver lidt aktivistiske, for hvis skal tomaten skal være grøn, kræver det en ihærdig indsats.

Berlingskes serie viser blandt andet, at en klimavenlig dansk tomat med sikkerhed bliver noget dyrere end en spansk eller hollandsk tomat. Men nu hører vi søreme, at det med at gøre noget for at få klimavenlige danske tomater på hylderne ikke rigtig betyder noget for Coop, der driver kæderne Irma, Fakta og Brugsen. Og det er jo sært, når Coop med topchef Kræn Østergaard er hoppet på klimavognen: »Vi sætter alle vores aftryk på verden – så vi kan lige så godt gøre det, på den mest ansvarlige måde,« hedder det i en kædens reklamer.

Berlingske har talt med aktører, som af frygt for de store supermarkedskæder insisterer på anonymitet. De oplever ikke meget grønt hos især Coop: »Klima og bæredygtighed og så videre betyder intet. Det er overhovedet ikke et emne. Overhovedet ikke. Og Coop er suverænt de hårdeste i markedet, det er der slet ingen tvivl om,« siger en kilde. Overdommerne er i høj grad tilhængere af kapitalisme, men ærlig kapitalisme, hvor budskaberne om klima og forretningsfilosofien hænger sammen.

Må vi få en forklaring, Kræn Østergaard. Kan I lide grønne danske tomater?

3. Steen Rode: Fuldtidsarbejde som advokatforsvarer

Steen Rode er ny managing partner i Bech-Bruun og den, der kommer til at slås med habilitets- og erstatningssagerne fremover. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix.

Et af Danmarks største advokathuse led i ugens løb et kæmpe nederlag i Østre Landsret, som dømte Bech-Bruun inhabil, da advokatkontoret rådgav Skatteministeriet i forbindelse med udbytteskandalen, som har flået over 12 milliarder kroner op af den danske statskasse. Man håber, at den slags sager går væk, og det gør de selvsagt ikke, når Bech-Bruun anker sagen til Højesteret.

Fire partnere er idømt bøder, og Bech-Bruun skal betale et salær på 3,5 millioner kroner tilbage, som Skatteministeriet har betalt for rådgivningen. Nederlaget i Landsretten baner vejen for en langt større sag, hvor Skattestyrelsen har rejst erstatningskrav mod advokatfirmaet for hele 1,2 milliarder kroner.

Bech-Bruuns mangeårige bestyrelsesformand, Simon Evers Hjelmborg, meddelte for nylig sin afsked og trækker tre andre partnere med over til konkurrenten Accura. Overdommerne frygter, at habilitetssagen frister flere Bech-Bruun-advokater til at søge nye græsgange. Nu er Bech-Bruun-advokat Steen Rode, som har været ni år i firmaet, valgt som managing partner. Man kan kun forestille sig, hvor meget af hans tid skal bruges på sagen i Højesteret.

 

UGENS OPTURE

 

1. Thomas Plenborg: Scorer kassen på blonder

Gælder det dametøj med blonder, regnskabsteknik eller lastbiler, så bare kom til CBS-professor Thomas Plenborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: DSV/Jesper Edvardsen.

De studerende på CBS må være glade for, at mindst én af deres lærere er en ægte succesfuld business man. Thomas Plenborg, der er noget så knastørt som professor på Institut for Regnskab, lagde godt 50 millioner kroner til sin formue, da han og en medstifter forleden solgte aktiemajoriteten i tøjfirmaet Rosemunde til internetbutikken Boozt. Det er faktisk ret usædvanligt, at dygtige professorer er dygtige forretningsfolk, så mens Overdommerne længe har fortalt om professoren med sans for mageløse blondetoppe, så er historien om kæmpesuccesen Rosemunde faktisk i sig selv opsigtsvækkende.

De to sælgere beholder foreløbig en tredjedel af aktierne i Rosemunde via deres holdingselskab med det drømmende navn Everyday Luxury Feeling. Handlen værdisætter virksomheden til ikke mindre end en kvart milliard kroner Og det er ikke første gang, at Rosemunde har givet guld. De to ejere har de forløbne fem år tilsammen trukket 100 millioner kroner ud i udbytte.

Thomas Plenborg kan også andet end tal og blonder. Han er også bestyrelsesformand for et af verdens største transportselskaber, børsnoterede DSV.

2. Piya Mukherjee: Hun bankede Boris F.

Advokat Piya Mukherjee har sejret over konkursadvokaten over dem alle. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR-foto.

Når advokater går efter hinanden frem for hinandens klienter, ved man, at fanden er løs i Laksegade. Det var tilfældet i den opsigtsvækkende sag, hvor kurator i konkursboet efter restaurant Lêlê, Piya Muhkerjee fra Horten, sidste sommer blev stævnet af Danmarks førende konkursadvokat, Boris Frederiksen fra Kammeradvokaten. Påstanden var, at Piya Muhkerjee havde solgt boets aktiver for billigt. Og hovsa – nu er sagen droppet.

Det er fristende på den baggrund at sende Boris Frederiksen på en ny nedtur. Boris Frederiksen har for en måned siden fået en dobbeltbøde for tilsidesættelse af god advokatskik, ligesom der også er debat om hans rolle i at udstede konkurskarantæner til højre og venstre. Men i stedet må det være ugens optur for Piya Muhkerjee at have sejret over konkursadvokaten over dem alle, for Boris Frederiksen er ellers normalt svær at slå:

»Nogle gange er det nok fornuftigt at skaffe sig alle informationer, inden man skrider til en konklusion. Og der var nogle informationer i denne her sag, som Boris Frederiksen ikke havde skaffet sig, da kravet mod mig blev varslet. Han kunne for eksempel have bedt om oplysninger fra mig,« lyder det tørt fra Piya Muhkerjee. Som Churchill altid sagde: I sejr storsind.

3. Niels Bjørn Christiansen: Den bæredygtige klods

LEGOs topchef, Niels Bjørn Christiansen, kan føje bæredygtighed til fortællingen om det verdensberømte legetøjsfirma. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Overdommerne må ligesom alle andre bøje sig i støvet over LEGO. Hvem har ikke tænkt tanken, at LEGOs eventyr en dag måtte stoppe, når forældre i hele verden fik nok af at købe plastik til deres børn. Så skulle smilene nok stivne ovre i Billund, som ellers sidste år tjente ti milliarder kroner i en eventyrlig tid, hvor forældre – igen over hele kloden – skulle holde deres børn beskæftigede under coronanedlukningerne.

Det er naturligvis helt genialt at lancere den bæredygtige klods, som er skabt af brugte plastikflasker og på den måde skabe fortællingen om den cirkulære klods, der er skabt af brugt plastik og selv kan smeltes om og genbruges. Ifølge mediet Finans er der brugt milliarder og flere års laboratorietimer på at udvikle en prototype af fremtidens plastikklods. De små klodser er præcisionsarbejde.

Topchef Niels Bjørn Christensen må ikke være til at skyde igennem. Tænk at kunne føje bæredygtighed til fortællingen om det moderne LEGO og om den rolle, som klodsen skal spille i børns liv: »As children shape their own worlds with LEGO bricks, we play our part in having a positive impact on the world they live in today and will inherit in the future,« står der på hjemmesiden. Det rimer bedre med en bæredygtig klods end en plastikklods.