Danmarks mest magtfulde advokat får dobbeltbøde for grov tilsidesættelse af god advokatskik

Bestyrelsesformanden for Kammeradvokaten, Boris Frederiksen, og en af kontorets yngre advokater har fået bøder i Advokatnævnet for grov tilsidesættelse af god advokatskik i forbindelse med deres medvirken i DR-dokumentaren »Pengejægerne«.

Boris Frederiksen er Danmarks mest magtfulde advokat, bestyrelsesformand i landets største og statens foretrukne advokatfirma, Kammeradvokaten. Nu har han af Advokatnævnet fået en bøde for grov tilsidesættelse af god advokatskik. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Ritzau Scanpix (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kammeradvokaten har indkasseret to bøder på i alt 60.000 kroner i en usædvanlig sag, hvor Danmarks mest magtfulde advokat, Kammeradvokatens bestyrelsesformand Boris Frederiksen, og hans kollega advokat Frederik Simmelkær har medvirket i en DR-dokumentar om det konkursramte Amager Billand og bilforretningens tidligere ejer Saqib Mustafa.

Boris Frederiksens medvirken i DR-dokumentaren om svindlerjagt skulle ellers være et lærestykke for tv-seerne i, hvordan statens foretrukne advokat og Danmarks største advokatkontor, Kammeradvokaten, jager skattesvindlere og andre økonomiske forbrydere, som skylder statskassen penge. Men Kammeradvokatens bestyrelsesformand, Boris Frederiksen, havnede altså selv i et opgør om advokatetik.

Striden drejer sig konkret om Kammeradvokatens medvirken i DR-dokumentaren »Jagten på de forsvundne luksusbiler« fra dokumentarserien »Pengejægerne«, hvor DRs journalister i samarbejde med Boris Frederiksen og andre advokater fra Kammeradvokaten forsøgte at opklare mulige svindelsager. De opsøgte blandt andre personer, der ifølge dokumentaren var mistænkt for at være indblandet i tømning af et selskab for værdier, på deres bopæl i London – alt imens tv-kameraerne rullede.

Hård kritik i Berlingske

Der har tidligere i Berlingske været rejst hård kritik af, at DR i samarbejde med Kammeradvokaten i »Pengejægerne« uden ofrenes samtykke optog interview med personer med relation til Amager Billand. Dette kan være i strid med de advokatetiske regler, mente eksperter, hvilket dog blev afvist af Kammeradvokaten.

Hovedpersonen i »Jagten på de forsvundne luksusbiler« var Saqib Mustafa, tidligere indehaver af den konkursramte bilforretning Amager Billand, og det er ham og hans advokat, Christian Kirk Zøllner, der indbragte Boris Frederiksen og Frederik Simmelkær for Advokatnævnet.

Klagerne mente, at Boris Frederiksen tilsidesatte god advokatskik, da han blandt andet indgik samarbejde med DR vedrørende en konkurskarantænesag uden at orientere Saqib Mustafa og hans advokat.

Satte hensyn til Mustafa til side

Og nævnet har altså nu givet altså klagerne ret. Advokatnævnet finder efter en samlet vurdering, at advokaterne Boris Frederiksen og Frederik Simmelkær med deres medvirken i tv-udsendelsen, der omhandlede en verserende sag ved Sø- og Handelsretten, i væsentlig grad tilsidesatte hensynet til Saqib Mustafa.

Advokatnævnet har lagt vægt på, at de indklagede medvirkede i udsendelsen uden samtykke fra Saqib Mustafa eller hans advokat i en situation, hvor Sø- og Handelsretten endnu ikke havde truffet afgørelse i den konkurskarantænesag, der var anlagt mod Saqib Mustafa.

Advokatnævnet finder endvidere, at de indklagede ved deres medvirken i udsendelsen er gået væsentligt videre, end berettigede hensyn til varetagelse af konkursboets interesser og offentlighedens interesse i, at der gennemføres en konkurskarantænesag, tilsiger.

Endelig finder Advokatnævnet, at hensynet til offentlighedens interesse i at få et indblik i, hvordan en konkurssag behandles, under de beskrevne omstændigheder herunder navnlig udsendelsens form og indhold ikke kan føre til, at indklagedes medvirken i udsendelsen anses for berettiget.

40.000 plus 20.000

Advokatnævnet finder på den baggrund, at advokaterne Boris K. Frederiksen og Frederik Simmelkær groft har tilsidesat god advokatskik. Hvor Frederik Simmelkær nøjes med en bøde på 20.000 kroner, skal Boris Frederiksen gribe dybere i lommerne og betale 40.000 kroner Han har nemlig to gange tidligere – i 2016 – været en tur i Advokatnævnet og blev den ene gang pålagt en bøde for overtrædelse af god advokatskik. Derfor den større bøde.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Saqib Mustafas advokat, Christian Kirk Zøllner.

Boris Frederiksen har i Advokatnævnet påstået frifindelse og har blandt andet gjort gældende, at Kammeradvokaten ikke har procederet konkurskarantænesagen mod Saqib Mustafa i tv-programmet. Boris Frederiksen har også påpeget, at Kammeradvokaten ikke deltog i de tv-optagelser og interview, som DR-journalisterne gennemførte.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Boris Frederiksen.