Landsretten har talt: Bech-Bruun taber habilitetssag mod Skatteministeriet og Advokatnævnet

Bøder til advokater fastholdes, og Bech-Bruun får ikke et sit salær på 3,5 millioner kroner. Bech-Bruun er uenig i dommen og går til Højesteret.

Advokatfirmaet Bech-Bruun har tabt en højprofileret sag om habilitet i Østre Landsret. Sagen er nu anket til Højesteret. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var helt korrekt, da Advokatnævnet beordrede Bech-Bruun til at tilbagebetale et salær på 3,5 millioner kroner til Skatteministeriet og samtidig gav bøder på 10.000 kroner til fire af firmaets advokater for inhabilitet.

Det fastslår Østre Landsret i en dom i en sag anlagt af Danmarks tredjestørste advokatfirma mod Advokatnævnet og Skatteministeriet.

Afgørelsen giver juridisk modvind til Bech-Bruun før et langt større og dyrere opgør næste år, hvor advokatfirmaet skal i retten for at forsvare sig mod et erstatningskrav på 1,2 milliarder kroner, som Skattestyrelsen har rejst. Men nu går Bech-Bruun til Højesteret.

Skarpe fronter

Fronterne var trukket skarpt op, da parterne, anført af nogle af advokatbranchens skarpeste hjerner, tørnede sammen i Østre Landsret i et efterspil til skandalen om svindlen med udbytteskat.

På den ene side stod Bech-Bruun, der er et af landets største advokatfirmaer, på den anden side Advokatnævnet, som er advokatstandens eget disciplinærnævn, og Skatteministeriet.

Anledningen til det juridiske sværdslag er en strid om fire Bech-Bruun-partneres habilitet – eller mangel på samme – i forbindelse med udarbejdelsen af en uvildig advokatundersøgelse vedrørende Skats udbetaling af milliarder i refusion af udbytteskat.

Baggrunden for habilitetssagen er således, at Advokatnævnet sommeren 2019 dømte fire Bech-Bruun-partnere inhabile, da de i 2017 udarbejdede den uvildige advokatundersøgelse for Skatteministeriet.

Bøde på 110 millioner kroner

De fire partnere var inhabile, fordi andre advokater fra Bech-Bruun havde rådgivet den tyske bank North Channel Bank (NCB) om udbytterefusion i 2014 og 2015.

NCB var, da Advokatnævnet traf sin afgørelse, mistænkt for udbyttesvindel, og banken har siden erkendt sin medskyld i bedrageri af statskassen og har fået en bøde på 110 millioner kroner for sin rolle i sagen.

De fire Bech-Bruun-advokater fik i Advokatnævnet hver en bøde på 10.000 kroner, og advokatfirmaet Bech-Bruun blev tvunget til at betale sit salær for den uvildige undersøgelse på cirka 3,5 millioner kroner tilbage til Skatteministeriet.

Dommen i Østre Landsret har været afventet med stor spænding. Advokatnævnet har nemlig ikke været enige om, at Bech-Bruun-advokaterne var inhabile. Et mindretal på seks ud af 15 medlemmer fandt, at Bech-Bruun ikke var inhabile.

Milliardsag venter

Oven på dommen i Østre Landsret kaster en langt større sag skygge over Bech-Bruun. Det drejer sig om Skatteministeriets krav om erstatning på over en milliard kroner fra Bech-Bruun som følge af advokatfirmaets rådgivning af den tyske bank North Channel Bank (NCB), der som nævnt erkendte sig medskyldig i udbyttesvindlen i 2019. Også denne sag føres af Kammeradvokaten og skal for retten i 2022.

Sejrherrerne

Skatteminister Morten Bødskov (S) er tilfreds, omend kortfattet: »Jeg er selvsagt tilfreds med dommen, men vil derudover ikke kommentere den nærmere,« meddeler han gennem sin presserådgiver.

Advokatnævnet tager dommen til efterretning og afventer, hvordan Bech-Bruun forholder sig til dommen. Formanden for Advokatrådet, advokaternes øverste instans, Martin Lavesen, har sendt denne skriftlige kommentar:

»Vi har i Advokatrådet fulgt sagen tæt, og der er ingen tvivl om, at det har været en alvorlig sag. Nu har landsretten afsagt sin dom, og den er enig med Advokatnævnets kendelse. Det tager vi i rådet til efterretning.«

»Sagen understreger for os, hvor vigtigt det er, at advokater altid holder styr på interessekonflikter, og at der gøres et enormt grundigt stykke forarbejde, inden man går ind i en opgave,« lyder det fra Martin Lavesen.

»Selvom sagen har handlet om en interessekonflikt, har den også haft den effekt, at den har været med til at øge fokus på skatterådgivningen hos advokater bredt set. Vi har blandt andet i Advokatrådet præciseret bestemmelserne i de advokatetiske regler på det her område og samarbejdet med skattemyndighederne om gode principper, så vi som faggruppe lever op til de forventninger, der er til os fra samfundets side,« skriver han.

Bech-Bruuns nederlag er også en sejr for statens foretrukne advokat, Kammeradvokaten, som med landsretsdommen har fået en potentiel konkurrent ned med nakken. Kammeradvokaten har været kritiseret af juraprofessor Michael Gøtze for overhovedet at tage sagen, fordi statens advokat selv har en interesse i udfaldet.

Advokatfirmaet Bech-Bruun har tabt en højprofileret sag om habilitet i Østre Landsret. Men ledende partner, Steen Rode, naker nu til Højesteret. Pr-foto Fold sammen
Læs mere

… og taberne

Bech-Bruun er lodret uenig i dommen og går nu til Højesteret, oplyser ledende partner Steen Rode:

»Dommen fastlægger en skærpet norm for advokaters undersøgelsespligt ved fastlæggelse af eventuelle interessekonflikter. Dommen indebærer – hvis den står ved magt – hermed en principiel nyskabelse af praksis i relation til advokaters interessekonflikter. En ændring af så stor principiel betydning bør afprøves ved Højesteret,« skriver Rode i en kommentar til Østre Landsretsdom.

»Landsretten fastslår i øvrigt i dommen, at der ikke er grundlag for at betvivle kvaliteten af den redegørelse, som de fire Bech-Bruun-advokater havde udført for Skatteministeriet. Vi fastholder derfor, at Advokatnævnets bøder til de involverede advokater er uberettigede, og at Bech-Bruun har krav på det aftalte honorar for redegørelsen. Det bliver nu op til Højesteret at træffe en endelig afgørelse,« lyder det fra Steen Rode.