Onsdagens aktier: Novo sank til bunds på rød dag

Indekstunge Novo Nordisk var med til at trække det danske C25-indeks i minus onsdag, hvor aktien på dagen for selskabets kapitalmarkedsdag i Bagsværd faldt med 4,1 pct. til 368,75 kr. og dermed endte nederst i indekset.

Foto: Jens Nørgaard Larsen

Samlet set gik C25-indekset tilbage med 0,5 pct. til 1199,58, og dermed fulgte det danske indeks den generelle tendens i Europa.

»Novo Nordisk er begyndt at falde her ud på eftermiddagen, og den vægter jo tungt i vores danske indeks. Novo falder i kølvandet på selskabets kapitalmarkedsdag, og som jeg forstår det, har der ikke være meget specielt overraskende, men dagen har måske alligevel budt på nogle ting, der har skuffet en smule.«

»Der tænker jeg specielt inden for fedmeområdet, hvor Novo Nordisk har været ude med nogle estimater, der - som jeg tolker det - ligger noget under det, markedet havde forventet sådan med de helt lange briller på, og der ligger blandt andet her en skuffelse, som måske forklarer bevægelsen,« vurderer Martin Munk, der er senioraktierådgiver i Jyske Bank.

Novo Nordisk berettede onsdag på sin kapitalmarkedsdag, at selskabet har en ambition om at fordoble omsætningen inden for behandling af overvægt og fedme i 2025.

Salget af Novos vægttabsmiddel, Saxenda, lå i årets første ni måneder på lige over 4,1 mia. kr.

Med et salg på godt 1,4 mia. kr. i tredje kvartal og under forudsætning af et tilsvarende salg i fjerde kvartal, indebærer ambitionen altså angiveligt en omsætning inden for fedme på over 11 mia. kr. i 2025. Til at bakke op om ambitionen har Novo satset stort på udviklingen af ny fedmemedicin.

Generelt var handelsdagen præget af fornyet usikkerhed om den langtrukne handelskonflikt mellem Kina og USA.

»Der er kommet lidt forskellige meldinger ud, som forvirrer markedet lidt. Når vi ser på, hvad der præger markederne, er der stadig et stort håb om, at Kina og USA kan lave en første fase-aftale, men der mangler vi stadig at få noget klarhed«, siger Martin Munk.

Den amerikanske præsident gentog tirsdag sin trussel om at forhøje tariffer på kinesisk import, hvis de to lande ikke kan nå til enighed om en aftale. På samme tid har Senatet enstemmigt vedtaget en resolution om at beskytte menneskerettighederne i Hongkong, hvilket har fået Kina til at reagere.

NOVOZYMES OG LUNDBECK KLAREDE FRISAG

I toppen af eliteindekset endte Novozymes og Lundbeck onsdag. Førstnævnte på baggrund af at finanshuset Citi løftede sin anbefaling af aktien til "køb" fra "hold".

Aktien i Novozymes endte 1,7 pct. højere til 317,80 kr., mens Lundbeck-aktien steg 1,7 pct. til 245,20 kr. i kølvandet på et investorarrangement tirsdag.

Danske Bank endte i indeksets bund sammen med Novo Nordisk. Bankaktien tabte 1,2 pct. til 90,00 kr., efter at britiske Barclays tirsdag aften sænkede sit kursmål for aktien til 131 kr. fra 139 kr. Anbefalingen »overvægt« blev gentaget.

Også for Demant fortsatte justeringerne af kursmål og anbefalinger onsdag. Onsdag morgen var det den amerikanske storbank JPMorgan, der i hælene på Demants periodemeddelelse mandag hævede kursmålet for aktien til 198 kr. fra 187 kr., men gentog anbefalingen neutral.

Demant-aktien endte dagen med en stigning på 0,2 pct. til 198,65 kr.

REGNSKABER FRA MINDRE SELSKABER

Vestjysk Bank og Prime Office var begge regnskabsaktuelle onsdag, mens Cbrain sneg sig ind med en opjustering af forventningerne til 2019.

Salget af aktierne i Sparinvest Holdings var med til at løfte Vestjysk Banks resultat markant i årets tredje kvartal. Det viste bankens regnskab for perioden, der blev offentliggjort onsdag morgen.

Bankaktien endte onsdag med et fald på 1,7 pct. til 3,45 kr.

Prime Office oppræciserede i sit regnskab forventningerne til hele året og venter nu et resultat af primær drift og overskud før skat og værdireguleringer i den øvre ende af tidligere udmeldte intervaller på henholdsvis 88-102 mio. kr. og 62-76 mio. kr.

Aktien steg 1,1 pct. til 180 kr.

Cbrain var en af dagens helt store vindere med en kursstigning på 8,9 pct. til 51,20 kr. Stigningen kom, efter at selskabet løftede forventningerne til helåret. Cbrain ser nu omsætningen vokse med 12-17 pct. i 2019, hvor der tidligere var ventet en omsætningsvækst på 10-15 pct.

Cbrain annoncerede mandag, at selskabet har fået hul igennem til det store amerikanske marked med sin første ordre nogensinde, og ordren er en af grundene til, at Cbrain onsdag kunne glæde investorerne med en opjustering.

/ritzau/FINANS