Økonomiske spøgelser

Tidligere overvismand professor Torben M. Andersen fra Aarhus Universitet har svært ved at pege på deflation eller inflation som det værste økonomiske spøgelse.

Læs mere
Fold sammen
Inflationen sætter bundrekord. Er vi så tæt på deflation?

»Jo lavere inflationen er, jo tættere er vi selvfølgelig på. Den egentlige risiko for negativ inflation er der stadigvæk et stykke vej til.«Er deflation et problem?

»Ja, det kan det sagtens være. En lille smule inflation er normalt et godt smøremiddel for markedsmekanismen. For meget inflation har man eksempler på også at kunne give problemer, men for lidt eller ligefrem negativ inflation kan også give problemer. Hvis inflationen for eksempel er på minus 1, er der noget, der skal falde en hel del i pris, da det jo er et gennemsnitstal. Det kan være lønninger, og der er nogle velkendte mekanismer, der gør det sværere at tilpasse nedad end opad. Med andre ord det er sværere for en virksomhed at gå til de ansatte og sige, at det går godt, og derfor skal i gå ned i løn.«Deflation kan jo oversættes til faldende priser. Hvad er der galt med faldende priser?

»Når det kommer uventet, har man ikke kunnet tage højde for det i nogle beslutninger forud. Det andet er, at smøremiddeleffekten ikke er tilstede. Skrækscenariet er Japan, der i en årrække har haft negativ inflation, og de har haft meget svært ved at arbejde sig ud af den situation.«I økonomer har det jo med at tale om spøgelser. Er deflationsspøgelser værre end inflationsspøgelser?

»Det er et godt spørgsmål. Det kommer nok lidt an på spøgelsernes størrelse. Der er enighed blandt økonomer om, at en lille smule inflation er et godt smørremiddel. De fleste vil sige, at en »lille smule« er to-tre procent. De fleste er også enige om, at hvis vi kommer for tæt på nul eller under nul, så kommer der for meget sand i maskineriet. De fleste er også enige om, at meget høj inflation er et problem. Spørgsmålet er så, om vi skal sammenligne en inflation på 100 procent med en lille smule deflation. Hvad er så værst? Det er lidt svært at svare på.«