Nettest-problemer tvinger GN i knæ

Aktiemarkedet: GN Store Nords tidligere så højt besungne guldæg, Nettest, volder nu koncernen alvorlige problemer. Analytikerne taler om pengeafbrænding. Investorerne istemmer ved at sende kursen lodret nedad, da de havde gennemlæst et kvartalsregnskab med et underskud større end ventet. KFX faldt tilbage efter terroruro i USA.

Med fornyet terrorfrygt som det overordnede tema måtte KFX (- 1,3 pct.) for anden handelsdag i træk lukke i rødt - det er også værd at bemærke, at KFX har tabt godt fire pct. sammenlignet med indeksets højeste niveau i maj. I USA er investorerne nervøse for de intensiverede meldinger om risikoen for nye terrrohandlinger, hvilket kan bremse det igangværende opsving yderligere. I øvrigt et opsving, som har så svært ved at manifestere sig i selskabernes regnskaber, at Nasdaq tirsdag lukkede i rødt for tredje børsdag i træk for onsdag eftermiddag at fortsætte den moderate nedtur.

På det danske børsmarked var den altoverskyggende begivenhed GN Store Nords (- 5,0 pct.) kvartalsregnskab. Der var med spænding set frem til rapporten, da amerikanske Dell og ikke mindst Nettests direkte konkurrent Agilents i sidste uge leverede ganske fornuftige kvartalsregnskaber. Men GN skuffede markedet med et underskud på 50 mio. kr. mod forventet 39 mio. kr. I forhold til samme periode sidste år har Tietgens gamle telegrafselskab måtte registrere en markant aktivitetsnedgang, da omsætningen er faldet med 30 pct. til 1,4 mia. kr.

GNs to øvrige selskaber, Netcom og Resound, har klaret sig som forventet, og forventningerne for helåret fastholdes således. Derimod må Nettest nedjustere toplinieforventningerne til 225-275 mio. kr. fra tidligere 300 mio. kr. - samtidig er der udsigt til et underskud på 100 mio. kr. Årsagen er i modsætning til eksempelvis Agilent en aftagende ordreindgang. Nettests omsætning for første kvartal lød på 217 mio. kr., hvilket skal sammenlignes med 437 mio. kr. i fjerde kvartal sidste år og hele 714 mio. kr. i første kvartal 2001.

Efter offentliggørelsen af regnskabet var Spar Nord klar med en fastholdelse af deres købsanbefaling på GN - men finanshuset påpegede dog, at kursen vil være presset af den aktuelle pengeafbrænding i Nettest.

Udover GNs kvartalsregnskab var 2M Invest (+ 16,4 pct.) også klar med rapporten for årets tre første måneder. Hos ventureselskabet strutter bundlinien ved hjælp af den nye regnskabslovgivning samt salg af aktier i SimCorp og Digital Illusions af et overskud på 28 mio. kr. mod et underskud på 89 mio. kr. sidste år. Uden den lovmæssige regulering ville bundlinien faktisk lyse rødt, da implementeringen af denne har medført en teknisk gevinst på hele 44 mio. kr.

I forbindelse med regnskabet kunne 2M endelig bekræfte, at den længe ventede finansieringsaftale synes at være faldet på plads. 2M har nemlig indgået en rammeaftale med en større international venturefond. Men først om to til fire uger vil 2M løfte sløret for aftalens nærmere detaljer, herunder blandt andet venturefondens identitet. Aftalen gennemføres som en kapitaludvidelse, og forventes at give en indtægt på 150 mio. kr. til 2M, der i løbet af året har været under stærkt pres for at fremskaffe yderligere midler til sine kapitalkrævende og svært salgsbare investeringsselskaber.

I KFX-indekset trak ISS (+ 2,4 pct.) fortsat opad, efter serviceselskabet i tirsdags opjusterede vækstmålene ganske betydeligt. I forbindelse med kvartalsmeddelelsen løftede ISS forventningerne til omsætningen fra syv til ni pct. til nu 10-12 pct. for indeværende år.

psu@berlingske.dk