Her er Obamas holdning til billionmønten

Præsident Barack Obama vil ikke snyde på vægten og slå en billionmønt for at afværge en ny gældsloft-krise, fastslår den amerikanske regerings talsmænd.

Den amerikanske præsident Barack Obama er tilsyneladende ikke villige til at bruge tvivlsomme tricks, for at holde hånden under økonomien. Fold sammen
Læs mere
Foto: JIM WATSON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lige siden ideen først blev luftet, har der været spænding om, hvad præsidenten ville sige til den. Lørdag fastslog flere talsmænd fra regeringen så endeligt, at det ikke kommer på tale at slå en mønt, med en værdi på en billion dollar, for at adressere det truende offentlige gældsloft. Det skriver Wall Street Journal.

Billionmønten er blevet diskuteret af økonomer som en genvej til at undgå en statsbankerot, hvis ikke de dybt polariserede politikere i de to amerikanske kamre bliver enige om at hæve loftet for, hvor stor gæld staten må stifte. Løsningen er dog temmelig uortodoks, idet den bygger på et hul i lovgivningen, der giver præsidenten myndighed til at slå alle de mønter af metallet platin, han har lyst til. Når det kommer til pengesedler og mønter af andre metaller, så er præsidenten underlagt et loft.

Mange har længe efterspurgt en officiel holdning fra Det Hvide Hus til den særegne løsningsmodel. Indtil videre har meldingerne fra regeringen været præget af uld i mund, men nu er der altså kommet andre boller på suppen.

"Der er kun to muligheder, når det kommer til gældsloftet: Kongressen kan vælge at betale sine regninger, eller den kan lade være og sende nationen i en statsbankerot," siger præsidentens talsmand, Jay Carney, ifølge Wall Street Journal.

Han bliver bakket op af Finansministeriet, der peger på, at det i det hele taget er tvivlsomt, om smutvejen med en billionmønt er lovlig.

"Hverken Finansministeriet eller centralbanken tror, at lovgivningen kan eller bør bruges til at slå platinmønter med det ene formål at undgå en forhøjelse af gældsloftet," siger ministeriets talsmand Anthony Coley ifølge avisen.

Det amerikanske gældsloft er sådan set allerede overskredet. Ved årsskiftet blev det klart, at de føderale myndigheder havde nået loftet på 16,4 billioner dollar. Regeringen har lige siden kunne trække på nogle regnskabstekniske løsninger, der gør, at den kan fortsætte driften.

Pt. ser det ud til, at det reelle gældsloft bliver nået mellem 15. februar og 1. marts, skriver Wall Street Journal. Når politikerne ikke en aftale inden, så kan de føderale myndigheder ikke mere betale sine kreditorer, og dermed vil statsbankerotten være en realitet.