Familiemennesket

»Det er vigtigt for erhvervsfolk, der arbejder meget, at holde sig i form,« siger Jens Bigum, der hver dag løber en morgentur i skoven. Den markante erhvervsleder, netop fratrådt som adm. direktør for Arla Foods, indtræder i Århus Universitets bestyrelse.

Familiemennesket - 1
»Det er begrænset, hvor mange tanker, jeg får tænkt på en kort koncentreret løbetur. Men det er afstressende. Jeg arbejder bedre efter en løbetur,« siger den afgåede Arla-chef, mens han slapper af på en bænk i Marselisskoven. Foto: Bo Amstrup
Læs mere
Fold sammen
Hernede syd for Århus i Marselisskoven har Jens Bigum altid nydt at komme.

»Uanset hvor sent jeg kommer i seng, så løber jeg en morgentur,« siger han.

Nogen gange er arbejdslivet gået så stærkt, at det er en god terapi for sjælen for en topleder i dansk erhvervsliv at indlede dagen med en rask løbetur, mener den 65-årige Jens Bigum.

Ved årsskiftet trak han sig tilbage som adm. direktør for Arla Foods. Med hans afgang er en usædvanlig epoke i dansk mejeriindustri slut. Trods den seneste tids kritik fra politikere og forbrugere er Arla Foods ubetinget blevet en forretningsmæssig succes.

I løbet af de seneste 33 hektiske år er det om nogen Jens Bigum, der har ledet opbygningen af det, der i dag er en gigant med en årsomsætning på godt og vel 50 mia. kr. og 25.000 ansatte.

Berlingske Tidende mødte Jens Bigum midt i skumringstiden på en tirsdag i slutningen af december. Han parkerede sin skinnende rene, sølvgrå direktør-Volvo på en blind vej i Skåde Bakker i Århusforstaden Højbjerg, inden vi gik ind i skoven.

»Hvis jeg ikke lige er på rejse, så trækker jeg og min kone i løbedragten hver morgen kl. halv syv. Vi løber et par kilometer for at få luft under vingerne og åndedrættet og pulsen op. Jeg synes, det er et smukt og varieret terræn at løbe i,« siger Jens Bigum.

Skoven er hjemmebanen
Vi er tæt ved villaen, hvor han bor sammen med hustruen Annette, men der lukker Jens Bigum ikke pressen ind. Og det har han aldrig gjort. Men han har for firet på formaliteterne og er gået med til et interview, der foregår et godt stykke væk fra Arla Foods' hovedkvarter på Skanderborgvej ved Århus.

Løvtræerne står i deres flotteste rødbrune vinterdragt. Vejret er koldt, og luften klar. Vi begynder at vandre ad de bakkede stier i Marselisskoven, som Jens Bigum kender indgående fra sine løbeture. Skoven er hans hjemmebane, og han taler sig varm. Jens Bigum er mere snakkesalig, end han ellers er. Det er tydeligt at mærke, at han føler sig tryg ved omgivelserne, som er en del af hans privatliv.

»Med løbeturene holder jeg fysikken i orden. Det har gjort mig i stand til at sidde i lange og mange møder. Bare man sørger for at få forbrændt nogen af kalorierne, er det muligt at spise lidt usundt en gang imellem. Det er vigtigt for erhvervsfolk, der arbejder meget at holde sig fysisk i form,« siger Jens Bigum.

Han er kendt som en både rolig og målbevidst, men også som en usentimental og hård herre.

»Jens Bigum er en stor strateg, der altid har troet på det, han gør. Hvis han har været i tvivl, har han aldrig vist det. Ham vil jeg nødig have som modstander,« sagde Bigums efterfølger Åke Modig i en tale ved afskedsreceptionen for den adm. direktør for et par uger siden.

Løb giver mindre stress
Og det vil da også være for meget at sige, at Marselisskovens idyl gør Jens Bigum til en blødere mand. Men den til tider lidt afmålte direktør, der i dag er iført en sort uldfrakke og sort kasket, virker afslappet.

Når du løber rundt herude om morgenen, hvad tænker du så på?

»Det er begrænset, hvor mange tanker, jeg får tænkt på en kort koncentreret løbetur. Men det er afstressende og afslappende. Jeg arbejder bedre efter en løbetur,« siger Jens Bigum.

Tænker du klarere i naturen?

»Ja, men jeg får ideer i mange situationer. F.eks. når jeg barberer mig eller står under bruseren om morgenen. Skal problemer løses, så tænker jeg også på dem mange timer uden for arbejdet.«

Hele tiden?

»Har jeg problemer, der skal løses, kører hjernen indtil jeg har fundet den endelige løsning. Det er min natur.«

Bliver du aldrig stresset?

»Jo, det kan jeg godt blive. Men jeg kan godt have mange problemer samtidig uden at køre ned på det.«

Er det din force?

»Jeg tror, min kone vil sige, at jeg ikke evner at have så mange bolde i luften, som hun kan. Kvinder har måske nogle evner, som vi mænd ikke har. Men jeg kan godt tåle stress fra flere sider på samme tid,« lyder svaret.

Et par aftener om ugen tager Jens Bigum og hustruen Annette en svømmetur i den lokale svømmehal. Han kan stadig løbe hurtigere end sin hustru, men til gengæld svømmer hun hurtigst, fortæller han med et lille smil.

En almindelig familie
Jens Bigum stammer fra Højagergaard i Gislum i Himmerland. Der i 1950ernes Gislum lå det i kortene, at han skulle overtage gården. Men han havde andre ambitioner. Årsagen var, at udsigterne for landbruget var trøstesløse. Jens Bigum tog i stedet præliminæreksamen og fik senere eksamen som cand. agro. på landbohøjskolen.

»I et hvert menneskes udvikling er der et element af tilfældigheder. Havde omstændighederne været anderledes, kunne jeg godt være endt som bondemand på en mindre gård i Himmerland«.

Du er blevet en kendt erhvervsleder, men du har aldrig vist dit hjem frem?

»Vi er en ganske almindelig familie, der i stilfærdighed uden de store armbevægelser lever et ganske almindeligt liv. Jeg har været direktør i mange år og haft mulighed for at komme i medierne. Min kone og jeg har altid haft en klar linie der. Vi ønskede at adskille privatliv og virksomhedsliv. Selv om mit job har krævet, at jeg trådte frem i offentligheden, forpligtigede det mig ikke samtidig til at stille mit hjem, min kone eller børn til rådighed for en masse fotografering,« siger han.

Kan du ikke lide offentlighed?

»Jeg har intet personligt behov haft for at være kendt eller synlig. Jeg kunne leve lige så lykkeligt og måske lykkeligere ved at være totalt ukendt. Men jobbet og virksomhedens størrelse gjorde, at det ikke har været muligt, at jeg skjulte mig. Tidligere blev jeg en gang imellem bebrejdet, at jeg var for lidt synlig og for lidt udadvendt. Det har jeg lyttet til, og i de senere år har jeg stået lidt mere til rådighed for pressen end tidligere, fordi Arla er blevet mere synlig og stadig mere interessant«.

Blev angrebet
Når han bevæger sig i skoven er det rådyr, ræve, ugler, musvåger, krager, skader og småfugle, der fatter Jens Bigums interesse. Marselisskoven er med hans egne ord en rigtig østjysk skov med hele sin mangfoldighed af dyreliv.

De fleste forbinder dig ellers med Arlas benhårde chef?

»Jeg er jo vokset op på landet, dvs. på en gård i Himmerland. De fleste i min familie har været landmænd, og vi har stadigvæk mange landmænd i familien. Naturen er meget vigtig for mig. Modpolen til Marselisskovens natur er området ved min og min kones gård i Hejnsvig i Vestjylland, hvor granskov og nåletræer er dominerende,« fortæller den tidligere direktør.

Jens Bigum fremhæver sine tætte relationer til sine voksne børn, Anne Mette og Christian. Han er også tæt knyttet til den store Bigum-familie i Nordjylland. Det har givet ham styrke i arbejdslivet.

»Familien betyder meget for mig. Jeg er opvokset i en kernefamilie på en gård, hvor mine bedsteforældre også boede. Det var en stærk og god familie. Og det har jeg også i dag,« fastslår han.

I perioder har der været meget blæst omkring Arla og angreb på dig som person. Har du kunnet bruge familien i den forbindelse?

»I vores familie har vi altid støttet hinanden. Men jeg har aldrig været i en situation, hvor jeg har haft et særligt behov for at familien skulle trøste mig eller bakke mig op. Opbakningen har automatisk været der i gode og dårlige situationer,« siger han.

I 1990erne var der ballade omkring MD Foods International i England, hvor banker og pensionskasser tabte milliardbeløb. Du blev udpeget som den store skurk?

»Det var lidt mere stressende, end den kritik, vi har oplevet i efteråret. Vi kunne næsten ikke få ro til at tænke og handle, fordi presseorkestret »spillede«. Vi blev angrebet fra alle sider. Det var langt mere krævende end det småtteri og den kritik, vi har oplevet i efteråret.«

Blandt verdens største
Hvad har været det bedste i dine 33 år i MD Foods og efterfølgende Arla Foods?

»For mig står fusionen med KløverMælk i 1998 som et fantastisk vigtigt skridt. Kort efter kom fusionen med svenske Arla. Det er to kæmpebegivenheder. Jeg vil heller ikke skjule, at jeg var meget glad, da vi den 10. oktober sidste år fik den endelige godkendelse af de engelske konkurrencemyndigheder af Arlas fusion med engelske Express Dairies. Alle tre ting har for altid ændret mejeribranchen i Nordeuropa,« fastslår Jens Bigum.

I 1970 husede Danmark 520 mejerier. Da fire jyske mejerier i 1970 dannede Mejeriselskabet Danmark og hyrede Jens Bigum, var målet at samle al dansk mælk i en junge.

Han troede på ideen, selv om det var en risikabel affære at samle mange hundrede mejerier under en hat. Strategen Jens Bigum og co. vandt kapløbet. Ud over Arla er der i dag kun godt 30 mindre mejerier tilbage i Danmark. Arla sidder på godt og vel 90 procent af den danskproducerede mælk. Desuden er Arla størst i England og Sverige. Jens Bigum har haft en finger med i alle opkøb og lukninger af private mejerier og fusioner med andre andelsselskaber.

»Uden en aktiv bestyrelse går det ikke, så jeg deler al den ære, jeg har fået, med en lang række andre mennesker,« fastslår han.

Nu forlader Jens Bigum førersædet på sit livsværk, giganten med 25.000 ansatte og 13.000 andelshavere. Det er blevet et selskab, der hører til blandt verdens største mejeriselskaber med en ambitiøs koncernledelse, der pønser på at investere i bl.a. Baltikum og Polen og på længere sigt Nordamerika for at blive endnu større.

Er det lidt vemodigt at stoppe som adm. direktør?

»I en forstand er det. Jeg har de seneste uger sagt farvel mange gange. Jeg forlader et dynamisk firma i tro på, at dem, der tager over, kan flytte Arla videre. Jeg har meget tillid til og respekt for min efterfølger, Åke Modig, og kollegerne i direktionen,« siger Jens Bigum.

Århus Universitet
Det ligger ligesom i luften, at Jens Bigum ikke ligefrem nyder sin afgang som adm. direktør, man han kan dog godt acceptere formuleringen om, at han er blevet pensioneret som direktør.

Men da Berlingske Tidendes medarbejder ved interviewets slutning siger farvel til Jens Bigum og ønsker ham et godt otium, svarer han:

»Sådan opfatter jeg det ikke.«.

For arbejdsbien Jens Bigum mener, at han fremover får nok at lave i erhvervslivet i fremtiden.

»Men i min alder er det ikke sundt at blive ved med at arbejde så mange timer, som jeg har gjort i mange år. Fremover regner jeg med at få en normal arbejdsuge,« siger Jens Bigum.

Den nu tidligere Arla-direktør vil fortsat have betydelig indflydelse i dansk erhvervsliv. Han er bl.a. formand for bestyrelsen for Carlsberg Breweries A/S. Ud over bestyrelsesposten i den danske ølgigant beholder Jens Bigum sine bestyrelsesposter i enterprenørselskabet Per Aarsleff A/S og Arlas store engelske datterselskab, Arla Foods plc.

»Jeg glæder mig dog mest over, at jeg netop er udpeget til bestyrelsen for Århus Universitet. Jeg vil gerne i nogle år tage et medansvar for at uddanne unge og skabe ny viden til samfundet,« siger Jens Bigum.