EU kræver 70 milliarder for ulovlig Boeing-støtte

Straftold for USAs støtte til flygiganten er viklet ind i militære og sikkerhedspolitiske tråde, der kan bremse fusionen mellem Airbus og britiske EADS.

Slagsmålet mellem EU og USA om støtte til Boeing og Airbus er speget, fordi begge koncerner ud over kommercielle fly producerer militært udstyr. Fold sammen
Læs mere
Foto: ADRIAN DENNIS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den Europæiske Union har officielt anmodet verdenshandelsorganisationen WTO om tilladelse til at opkræve op til 12 mia. dollar i straftold over for USA som følge af USAs fejlslagne forsøg på at afvikle ulovlig støtte til Boeing, der er konkurrent til europæiske Airbus. Det skriver Financial Times. Beløbet er det højeste nogensinde for de såkaldte modforanstaltninger i WTO.

Sagen omkring de to nationale flyfabrikanter er i høj grad viklet ind i sikkerhedspolitik, da både Boeing og Airbus er storleverandører af militært udstyr til deres regeringer samt til resten af verden. De sidste otte år har de to største flyfabrikanter i verden i stigende grad skændtes om regeringsstøtte fra EU og USA.

Nogle iagttagere frygter, at sagen i WTO-regi kan få konsekvenser for den amerikanske godkendelse af fusionen mellem EADS, der er moderselskabet til Airbus, og BAE, en britisk/amerikansk fly- og forsvarsproducent. Fusionen er blevet godkendt af EU, men skal også have godkendelse af den amerikanske regerings organ for vurdering af nationale sikkerhedsanliggender.

Sagen har sin spejling i en lignende sag fra december hvor USA rejste krav om 10 mia. dollar i erstatning på grund af ulovlig EU støtte til Airbus. Under WTOs regler kan et land søge om tilladelse til at hæve toldsatser på varer fra et andet land, for at genvinde tab som følge af ulovlig statsstøtte.