EU importerer for meget russisk gas

Det internationale energiagentur advarer mod Europas stigende afhængighed af russisk gas.

De gamle EU-lande køber 40 procent af deres gas fra det tidligere Sovjetunionen. Og det bekymrer de vestlige landes energiagentur, International Energy Agency (IEA), i disse Yukos-tider.

»Regeringer har været for hurtige til at konkludere, at der aldrig vil opstå problemer med naturgas og elektricitet,« siger IEAs direktør, Claude Mandil, ifølge Financial Times.

Rusland er verdens største gasproducent, og både Japan og Kina vender sig i stigende grad mod Rusland for at få dækket energibehovet. Meget af gassen bliver leveret af statskontrollerede Gazprom, der formentlig bliver en af de store arvtagere af Yukos-dødsboet, der frasælges i den kommende tid, efter at de russiske myndigheder med præsident Putin i spidsen reelt har aflivet det store private energiselskab.

Dermed sker der en foruroligende koncentration i den russiske energisektor, der samtidig vil være langt mere kontrolleret af den russiske stat end tidligere.

IEA har tidligere advaret om, at Europa brugte for få leverandører og dermed øgede sin sårbarhed over for svigtende leverancer af den ene eller den anden årsag.

Men det er første gang, at Rusland så direkte er i IEAs sigtekorn.