Erhvervsklima

SF siger ja til EU

SF siger ja til den ny EU-traktat. Det blev slået fast i går efter en længe ventet afstemning blandt partiets medlemmer.

Resultatet af afstemningen blev, at 63,8 pct. af medlemmerne vil anbefale et ja til den nye traktat, mens kun 36,2 pct. vil sige nej. Stemmeprocenten blev på 66,3 pct. Hos statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) blev resultatet modtaget med glæde.

- Med SF''s ja har vi fået et helt nyt og bedre grundlag for debatten op til den kommende folkeafstemning om den nye EU-traktat. Vi har en historisk aftale, som samler et stort flertal af Folketinget bag en positiv og fremadrettet Europapolitik i årene fremover, siger Anders Fogh. -fmj

Gigant-røveri hos Danske

Danske Bank nye nordirske investering - Northern Bank - har været udsat for et ualmindeligt stort røveri. Bankrøverne har taget ikke mindre end 30 mio. pund (325 mio. kr.) i kontanter fra Northern Banks afdeling i Wellington Street i Belfast. Det skriver Bloomberg News, der citerer Sky News.

Politiet blev alarmeret kort før midnat natten til tirsdag, men en talsmand for Belfast Politi ønsker ikke at give yderligere detaljer.

Northern Banks Wellington Street-afdeling er distributionscenter for kontanter for alle Northerns Banks afdelinger i Nordirland. RB-Børsen

PKA får ny direktion

Pensionskassernes Administration A/S, PKA, får en ny direktion. Fra starten af det nye år vil der være en ny ledelse i såvel de otte PKA-pensionskasser som i PKA A/S. Det skyldes, at direktør Jens Kjærsgaard har ønsket at udtræde af direktionen. Jens Kjærsgaard fortsætter som direktør med en række opgaver bl.a. relateret til udvikling af nye investeringstyper og ejendomsinvesteringer.

Direktionen består derfor fremover af administrerende direktør Peter Damgaard Jensen og direktør Peter Melchior. -fmj

Flere e-kunder hos Nordea

Antallet af Nordea-kunder, der bruger elektroniske tjenester, har nu passeret 4 mio. I år har 400.000 nye kunder tilmeldt sig, hvilket udgør en stigning på 11 pct., beretter banken.

Ifølge Nordea finder den hurtigste vækst sted i Polen, hvor antallet af e-kunder næsten er fordoblet i 2004. Nordea er i dag verdens største netbank målt på antallet af betalinger.

- Den omfattende brug af e-tjenester er grundlaget for den næste fase: e-tjenester for virksomheder. Virksomhederne kan hurtigere gå over til e-business-tjenester, når de ved, at bankens privatkunder er vant til at bruge e-tjenester og har tillid til dem, siger Bo Harald, chef for Electronic Banking i Nordea.

Han anser det nuværende aktivitetsniveau inden for electronic banking for kun at være begyndelsen.

- E-tjenester er omkostningseffektive og meget sikre, og vi forventer meget højere tal fremadrettet, fastslår Bo Harald. RB-Børsen

Handelsoverskud vokser

Eurozonens handelsoverskud steg til 5,5 mia. euro (40,9 mia. kr.) i oktober fra 2,5 mia. euro i september, viser tal fra Eurostat. Tallet for september er revideret ned med 0,6 mia. euro.

Analytikere adspurgt af Bloomberg News havde ventet et oktober-overskud på 4,7 mia. euro, men deres estimater spredte sig fra 2,7 mia. euro til 9,0 mia. euro. RB-Børsen

Lønposen vokser

Danmarks Statistik har korrigeret årsstigningen i de statsansattes løn for august ned, men det ændrer ikke ved, at de statsansattes løn fortsat løber fra privatansattes, som en opgørelse tidligere på måneden viste.

Samtidig viser en foreløbig opgørelse af de kommunalt ansattes lønninger, at lønfremgangen nu overstiger de statsansattes.

Målt fra august 2003 til august i år steg de statsansattes løn således med 3,8 pct., mens den tidligere opgørelse viste en årsstigning på 4,2 pct. Korrektionen skyldes en fejl i indberetningerne til Danmarks Statistik.

De privatansatte fik i samme periode kun 2,9 pct. mere i lønningsposen. Dermed mindskedes de offentligt ansattes forholdsvise lønfremgang, idet de statsansattes løn i den foregående periode - maj 2003 til maj 2004 - steg 4,0 pct. mod en lønfremgang på 3,1 pct. for de privatansatte.

For de kommunalt ansatte er lønningerne steget med 3,9 pct. i august i forhold til august 2003 mod en årsstigning på 3,7 pct. i maj. Opgørelsen er eksklusive Københavns kommune, som har problemer med overgangen til et nyt lønsystem. RB-Børsen

Lavere tysk vækst

Det tyske økonomiske institut Ifo nedjusterer skønnet for den tyske vækst næste år til 1,2 pct. fra 1,5 pct., der var forventningen i oktober. Det skriver Bloomberg News. I år skønnes væksten at være 1,7 pct. I juni skønnede Ifo at væksten også i 2005 vil være 1,7 pct.

Dermed er Ifo det sjette økonomiske institut, der forudser relativ lavvækst næste år. Estimaterne fra institutterne RWI i Essen, IWH i Halle og HWWA i Hamburg er ligeledes blevet nedjusteret på det seneste til vækstrater på henholdsvis 1,3 pct., 0,8 pct. og 0,9 pct.

Arbejdsløsheden ventes at stige til 10,4 pct. fra 10,3 pct.

Eksportvæksten ventes at falde til 5 pct. fra 9,3 pct. i 2004. Importen ventes at stige med 4,8 pct. mod tidligere 7,1 pct.

Ifo venter, at budgetunderskuddet vil være 3,1 pct. af BNP. RB-Børsen