DR er lig med mediemagt

Danmarks Radios generaldirektør og formand tager to ud af de fire øverste pladser, når man ser på toppen af mediernes magtliste.

På medieskamlens øverste plads har panelet placeret Danmarks Radios generaldirektør, Maria Rørbye Rønn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Maria, Lisbeth og Merete er medieverdenens mest magtfulde personer, når Berlingske Business Magasins panel voterer.

På skamlens øverste plads har panelet placeret Danmarks Radios generaldirektør, Maria Rørbye Rønn. Derefter kommer Lisbeth Knudsen, der både er chefredaktør på avisen Berlingske og administrerende direktør for hele Berlingske Media. Treeren i toppen er TV 2s Merete Eldrup.

Maria Rørbye Rønns udnævnelse til generaldirektør for fire år siden kom som en overraskelse uden for DR, men DR-formand Michael Chri­stian­sen – der selv vurderes som medieverdenens fjerdemest magtfulde – var tilsyneladende ikke i tvivl. Han fremhævede Maria Rørbye Rønns evne til at lytte, forstå, lære, analysere, træffe en afgørelse og holde fast i den, som nogle af de egenskaber, der gjorde hende egnet til topposten i det urohærgede mediehus.

Noget tyder på, at han havde ret i sit valg. I hvert fald har Maria Rørbye Rønn formået at skabe en sjælden ro og få de fleste i den store organisation til at gå i takt, samtidig med at hun har lavet store forandringer i DR. Hendes stil er blevet beskrevet som åben, men kontant, og hun har ry for være en solid strateg og effektiv organisator.

Selvfølgelig ligger der meget mediemagt i ganske enkelt at være den øverste leder i Danmarks Radio, men hun har vist sit ekstra gear. Det kan man bare spørge medieordførerne i Folketinget om, hedder det om den 50-årige generaldirektør.

»Med al respekt for Maria Rørby Rønn, Lisbeth Knudsen og Merete Eldrup er jeg ikke helt overbevist om, at de tre skulle være så meget mere magtfulde end administrerende direktør Stig Kirk Ørskov fra JP/Politiken, chefredaktør Poul Madsen fra Ekstra Bladet og chefredaktør Olav Skaaning Andersen fra BT,« siger Anker Brink Lund, der er professor i medieledelse ved CBS.

»Mediemagt er i det hele taget ikke noget, enkeltpersoner har monopol på, men noget, mange mennesker udøver i fællesskab. Det er formodentlig årsagen til, at ingen medieledere har opnået placering i top 10, selv om presse, radio og TV samlet set har ganske stor indflydelse i samfundet,« vurderer han.