Det tyske Ifo-indeks steg mere end ventet i maj til rekord

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Det tyske erhvervstillidsindeks ifo udviklede sig bedre end ventet i maj, da det steg til 114,6 fra 113,0 måneden før. Det er ifølge Sydbank det højeste niveau nogensinde

Det skal sammenlignes med markedskonsensus om indeks 113,1 ifølge Bloomberg News.

»Ifo-indekset er steget uafbrudt i hele 2017. Stigningen er positivt nyt - ikke bare for den økonomiske vækst i Tyskland, men for hele eurozonen og Danmark,« skriver Sydbanks makroanalytiker Kim Blindbæk i en kommentar.

Han mener, at en forklaring på det gode humør blandt de tyske virksomheder kan være, at der nu er klarhed over det franske præsidentvalg. Det blev ikke en EU- og eurokritisk præsident, der blev valgt.

Sydbank venter, at den tyske økonomi vil blive hjulpet lidt yderligere op i gear i 2017 af en fortsat meget lempelig pengepolitik fra Den Europæiske Centralbank (ECB).

»Set fra tyskernes side kan man dog godt være bekymret for, om økonomien er på vej til at bevæge sig for hurtigt fremad,« anfører han og tilføjer:

»Arbejdsløsheden er rekordlav, og arbejdsmarkedet risikerer at blive en flaskehals for tysk økonomi. I første omgang kan tyskerne dog glæde sig over, at lønningerne fortsat blot stiger moderat. Det er et tegn på, at situationen endnu ikke er kritisk.«

Det tyske ifo-indeks dækker over omtrent 7000 tyske selskabers opfattelse af det nuværende forretningsklima, og hvordan de venter, at de næste seks måneder vil blive.