Det lovløse USA nærmer sig gældsloftet - igen

USA løber snart igen tør for penge. Og ingen i Kongressen synes at ville blinke først.

Præsident Barack Obama går mod benhårde budgetforhandlinger og i værste fald kan republikanerneFoto:
Læs mere
Fold sammen

USA er lovløst. Eller næsten. Det er ikke mange love, der går igennem Kongressen i denne tid. Og de, der går igennem, drejer sig stort set om bagateller, som alle kan blive enige om. De store love, budgettet og gædsloftet, der skal klares i september for at forhindre, at staten må lukke ned, ser imidlertid ikke ud til at få nogen let gang på jord. Næsten som sædvanlig kan man sige.


Flere republikanere har sagt, at de ikke vil stemme for et nyt budget, før den amerikanske præsident, Barack Obama, har taget sin kontroversielle sundhedsreform af bordet. Et nyt budget skal ifølge republikanernerne ikke være med til at finansiere reformen, og derfor er der en reel mulighed for, at staten løber tør for penge 1. oktober. Og det er ikke ligegyldige republikanere, der står frem og åbent siger, at de ikke vil stemme for et budget, før den nye sundhedsreform er droppet. Det er senatorerne Ted Cruz fra Texas og Marco Rubio fra Florida, der siger, at de er villige til at lukke regeringen ned for at forhindre »Obamacare«, som reformen kaldes i folkemunde, i at blive gennemført. Den nye sundhedsreform vil give godt 32 millioner amerikanere, som aldrig har haft en sundhedsforsikring, mulighed for at få en for første gang i deres liv. Også selv om de ikke har et arbejde eller har været for syge til at kunne få en. Republikanerne mener, at reformen vil blive dyr og gøre hele sundhedssystemet dårligere. Så situationen er højspændt i Washington lige nu.

Men det alvorlige er, at ud over at der mangler et budget, skal gældsloftet også hæves for at USA kan fortsætte med at fungere. USAs gæld ligger lige nu på 17 tusinde mia. dollar, og gældsloftet skal hæves, for at USA kan betale sine regninger. Og de to ting – budgetter og gældsloft – udgør den perfekte politiske storm og sætter hele systemet under et ekstremt pres her i efteråret.

Republikanerne siger, at hvis de nødvendige nedskæringer, der skal til for at tilpasse den amerikanske økonomi, indbærer skattestigninger, er de ikke med. Partiet ønsker kraftige nedskæringer i de offentlige udgifter, men ønsker at frede skatterne. Demokraterne har til gengæld foreslået en blanding af besparelser og skatteforøgelser, og præsidenten er kommet med sit eget forslag der – pudsigt nok – ligner det, som demokraterne i Kongressen er kommet med, og som indebærer de omstridte skatteforhøjelser. Så realiteten er, at det ikke bliver let at få gennemført et budget, der skal gå igennem både Senatet, hvor demokraterne har flertal, og et Repræsentanternes Hus, hvor republikanerne har flertal.

Der er simpelthen intet samarbejde i øjeblikket i Kongressen, og der har aldrig nogensinde tidligere været vedtaget så få love. Kritikken af det politiske arbejde i Washington hagler ned over politikerne, og det er især republikanerne, der må stå på skud. Formanden for Repræsentanternes Hus, republikaneren John Boehner, siger til kritikken, at han ikke vil huskes for, hvor få lovforslag, der går igennem, hvor hvor mange love, det lykkes at ophæve eller afvise. Men problemet er, at ude i delstaterne ryster man på hovedet af lovgivningarbejdet i Washington. Flere økonomer siger, at det i realiteterne er ude i delstaterne, at økonomien holdes i live af en fornuftig lovgivning, uanset om det er demokrater eller republikanere, der har kontrollen. I Washington fungerer samarbejdet ikke, hvilket fører til endnu større kritik af hele lovgivningsarbejdet i landets hovedstad.


Endnu værre er det, at økonomerne også synes at have opgivet Washington. En af USAs førende økonomer, Mohamed El-Erian, CEO i investeringsvirksomheden PIMCO, der er en af de største investeringsfonde i USA, deltog forleden i en debat i Washington. Han sagde, at den amerikanske forbundsbank desværre i dag er den eneste velfungerende institution, når det drejede sig om at holde styr på økonomien i Washington.

»Men den har begrænsede muligheder for at styre økonomien, og vi må desværre indse, at en lang række af de reformer, der skal gennemføres i samfundet for at få USA på ret køl, ikke bliver vedtaget foreløbig,« sagde El-Erian.

Andre mødedeltagere udtrykte lige så stor en pessimisme, når det drejede sig om den politiske vilje til at gennemføre nødvendige reformer og et budget. For USA trænger ifølge de samme økonomer til en skattereform, en reform af offentlige ydelser, skole og uddannelsesreform og en arbejdsmarkedsreform. Og ikke mindst en gennemgribende langsigtet spareplan og et holdbart budget.

I september starter den nye politiske sæson. Det kan gå hen og blive lidt for spændende også for den internationale økonomi.