Derfor taler EU og USA om frihandel

Handelsaftale kan styrke Europas økonomi med 866 mia. kroner, skriver britisk avis.

Storbritanniens premierminister, David Cameron, har gjort aftalen til en prioritet under hans G8-formandskab, repræsenterer aftalen en enestående mulighed. Fold sammen
Læs mere
Foto: LEON NEAL
En bilateral handelsaftale mellem USA og Europa kan ifølge Daily Telegraph styrke den europæiske økonomi med 866 mia. kr., mens aftalen vil skabe omsætning for op mod 690 mia. kr. i USA og for 736 mia. kr. i resten af verden. Derudover forventes aftalen at skabe millioner af jobs, skriver avisen mandag.

De amerikanske og europæiske politikere vil forsøge at eliminere import-afgifter mellem de to parter samt fjerne bureaukratiske hindringer for internationale virksomheder. Ifølge Storbritanniens premierminister, David Cameron, der har gjort aftalen til en prioritet under hans G8-formandskab, repræsenterer aftalen en enestående mulighed.

Som en del af forhandlingerne i Washington, der var skemalagt til at begynde søndag, ønsker EU også en aftale om bankdrift og finansielle ydelser, der kan føre til oprettelsen af en finansiel vagthund med beføjelser på begge sider af Atlanten.

Hvis aftalen bliver en realitet, vil den dække næsten halvdelen af verdens økonomiske output. Handelen mellem USA og Europa udgjorde godt 2825 mia. kr i de første ni måneder af 2012. Et tal, som kan stige betydeligt, hvis det Transatlantiske Handels- og Investeringspartnerskab bliver til virkelighed.

/ritzau/FINANS