Chefstrateg i Danske Bank: Hvis brexit-aftalen ikke godkendes kan det koste vækst

En brexit-aftale løser ikke de langsigtede problemer, og aftalen mellem EU og Storbritannien er stadig omgivet af usikkerheder, der på sigt kan ramme væksten - både i Europa og Storbritannien.

Det vurderer Henrik Drusebjerg, der er chefstrateg ved Danske Bank.

Chefstrategen hæfter sig ved, at aftalen ikke nødvendigvis er helt i hus, da Boris Johnson skal have godkendelse i det britiske parlament, og at forhandlingerne har været omgivet af usikkerhed i over tre år - noget der har kostet på investeringsfronten.

»Hvis man antager, at Storbritannien skulle følge resten af investeringstrenden i EU, så er der underinvesteret i Storbritannien for 470 mia. kr. Det er altså meget,« siger han til Ritzau Finans.

Forhandlingerne har de seneste dage handlet om, hvordan man skal håndtere skilsmissen i forhold til Nordirland, men det Nordirske Democratic Union Party (DUP) har meddelt, at det ikke støtter op om torsdagens brexit-aftale mellem EU-Kommissionen og Storbritanniens premierminister, Boris Johnson.

Hvis det britiske parlament ikke godkender aftalen, kan det medføre en udsættelse af briternes udtrædelse og dermed forlænge usikkerheden omkring den fremtidige handel.

Det har indflydelse på selskabernes investeringslyst, og selvom det ikke har betydning her og nu, kan det i værste fald smitte endnu mere af på den europæiske økonomi, og så vil afmatningen brede sig, forklarer chefstrategen.

»Det er ikke noget, der i forhold til væksten gør ondt her og nu, men det er et efterslæb, der på et tidspunkt kommer til koste arbejdspladser og koste vækst,« siger han.

Boris Johnson forventes at præsentere aftalen - der er baseret på Mays aftale fra november 2018 - for det britiske parlament lørdag den 18. oktober.

/ritzau/FINANS