Chefers aktieløn i børs- gråzone

Børsselskaber skal informere detaljeret om tildeling af aktieoptioner til ledelsen. Men der er ikke krav om tilsvarende oplysninger, når optionerne udnyttes, og cheferne tager gevinsten hjem. »Det følger ikke lovens ånd,« siger ekspert.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Det er en gråzone uden en særlig eksplicit lovgivning.«

Lektor Ken L. Bechmann, Handelshøjskolen i København, er en af landets førende eksperter inden for aktieløn til topledelserne i de børsnoterede virksomheder.

Han lægger ikke skjul på, at selv om de danske selskaber i de allerseneste år er blevet betydeligt bedre til at informere om ledelsens ekstra lønningspose, så er der ifølge Ken Bechmann fortsat et pænt stykke vej at gå, før aktionærerne er fuldt informerede.

»I takt med den øgede fokusering på aktieløn er der sket fremskridt, men der er fortsat børsselskaber med store mangler. Mange selskaber sender ikke tilstrækkeligt uddybende fondsbørsmeddelelser om nye optionsprogrammer,« siger Ken Bechmann.

Udførlig beskrivelse
Afdelingschef Margit Hess-Thaysen, Fondsbørsen, siger:

»Der skal gives en meget udførlig beskrivelse af aktiebaserede aflønningsformer, når selskabet beslutter at indføre dem. Ikke på individniveau, men på de fire grupper: bestyrelse, direktion, ledende medarbejdere og andre.«

Skal markedet orienteres ved udnyttelse af disse optioner?

»Nej, men i årsregnskabet skal selskabet oplyse, hvor stor en del af optionsprogrammet, der fortsat er udestående (ikke udnyttet) - ligeledes opdelt på bestyrelse, direktion, ledende medarbejdere og andre,« siger Margit Hess-Thaysen.

Ledelsen i rederiet Torm har udnyttet 60 procent af optionsprogrammet i 2003. Burde selskabet have informeret om det ved en fondsbørsmeddelelse?

»Jeg vil ikke kommentere konkrete sager.«

Lovens bogstav eller ånd
Men er det ikke væsentligt at vide, hvordan ledelsen agerer løbende igennem året?

»Måske, men der er ikke noget krav om, at de skal oplyse det.«

Det er en vurdering og en fortolkning, som lektor Ken Bechmann er uenig i.

»Lovgivningen er ikke særlig eksplicit omkring oplysningsforpligtelser i forbindelse med udnyttelse af optionsprogrammer. Det er en gråzone, men som jeg ser det, er lovens ånd, at selskaberne ved fondsbørsmeddelelser bør oplyse om væsentlige aktiviteter på dette område,« siger Ken Bechmann. Ifølge hans vurdering burde Torm helt klart have oplyst Fondsbørsen om så betydelig en udnyttelse som hele 60 procent af det samlede optionsprogram.

Netop topledelsens udnyttelse af aktieoptioner kan, ifølge børsiagttagere, fortælle meget om ledelsens tro på virksomhedens fremtid.

I Torm er således hele 60 procent af optionerne udnyttet. Ikke fordi optionerne var tæt på udløb - det sker først i 2004 - men fordi disse chefer angiveligt følte, at tiden var inde til at cashe ind. Torms bestyrelsesformand, advokat N.E. Nielsen, tror dog på, at Torm-aktien kan stige endnu mere, idet han ikke har udnyttet sine optioner i 2003.