Business-update: Netto-boss kalder vild hamstring for »voldsomste oplevelse« i karrieren

Berlingskes Business-redaktion guider dig til de vigtigste historier blandt de mange nyheder om coronavirussen, der vedrører økonomi og virksomheder.

Netto-topchef Michael Løve betegner den voldsomme hamstringsbølge i en række Netto-butikker som den voldsomste oplevelse i sin karriere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Velkommen til tirsdagens Business-update, som giver en opsummering af dagens vigtigste erhvervsnyheder, der igen-igen har en eneste hovedperson på scenen: Coronakrisen.

Netto-topchef: Den voldsomste oplevelse

Det gik voldsomt for sig, da en række af landets dagligvarebutikker blev bestormet af hamstrende kunder, som flåede varer ned fra hylderne kort efter, at regeringen indtrængende havde bedt befolkningen om at passe på hinanden og være solidariske.

Til Dagbladet Børsen fortæller Nettos topchef, Michael Løve, om de hektiske dage i kølvandet på regeringens beslutning om at lukke store dele af Danmark ned for efterhånden snart en måned siden.

»Nærmest imens statsministeren talte, kom der billeder ud i pressen fra Netto-butikker, der havde rigtig, rigtig mange kunder i butikken, som var gået i gang med at hamstre. Simon Kollerup kontaktede mig og spurgte, om situationen var under kontrol, og på det tidspunkt syntes jeg egentlig, det var okay. Der var mange kunder, men jeg havde ikke hørt om andet, så jeg lagde på. Efterfølgende tog det til,« fortæller Netto-topchefen i en podcast hos Dagbladet Børsen.

Netto-direktøren kalder samtidig den store hamstringsbølge for den voldsomste oplevelse i sin karriere.

Væksten i bestemt branche er eksploderet

Tusindvis af danske virksomheder lider under coronakrisen, men i en afgrænset branche har de mere travlt end nogensinde. På tre uger er markedet for digital kommunikation modnet tre år, lyder vurderingen.

Ordrerne vælter ind, antallet af brugere slår rekorder, og det kniber med at følge med den massive efterspørgsel.

Sådan lyder det samstemmende fra fire danske virksomheder, der alle tilbyder digitale værktøjer, som kan bruges på arbejde, i fritiden eller til undervisning. Når landet er lukket ned, må hele Danmark trække i det digitale arbejdstøj.

»Nogle virksomheder oplever, at krisen har gjort deres produkt mere relevant og dermed pludselig har et meget større marked,« siger Klavs Hjort, som er chef for Danske Banks afdeling for iværksættere ved navn Impact & Growth, til Berlingske.

Banker undrer sig over røffel fra statsministeren

Det store budskab fra landets statsminister var mandag aften, at Danmark forsigtigt og langsomt skal åbnes igen. Men under det timelange pressemøde benyttede Mette Frederiksen (S) samtidig lejligheden til at lange ud efter landets banker, der i klare vendinger blev bedt om at vise samfundssind.

»Vi har set nogle eksempler på nogle meget høje renter, som lugter af, at nogen udnytter den her situation. Vis samfundssind, og hjælp ikke mindst de mindre erhvervsdrivende igennem den svære tid,« sagde statsministeren.

Den bemærkning vækker dog undren hos flere af landets store banker, som mener, at man allerede strækker sig længere end normalt.

»Vi har alle sammen en interesse i at hjælpe både virksomheder og private godt over på den anden side af denne her krise og genskabe en sund økonomi i vores samfund. Det gælder også bankerne. Derfor har vi også tidligt været ude og opfordre virksomheder til at tage fat i os, hvis de har brug for rådgivning eller hjælp. Derfor undrer kritikken fra erhvervsministeren og statsministeren os. Vores medarbejdere arbejder i døgndrift for at hjælpe vores privat- og erhvervskunder, så jeg bliver ærgerlig, når deres indsats ikke bliver anerkendt,« skriver Bjørn Bøje Jensen, der er bankdirektør i Nordea Danmark med ansvar for erhvervskunder, i en e-mail til Berlingske.

Boris Johnson skulle være ved godt mod efter at være blevet indlagt på hospitalet:

Her er tre skarpe bud på analyser og guides fra journalisterne på Berlingske Business:

1. Et nyt stort hug til væksten og et arbejdsmarked, der bløder …

Det kommer til at koste milliarder af kroner i tabt produktion, at statsminister Mette Frederiksen (S) har forlænget nedlukningen af store dele af erhvervslivet i yderligere fire uger. Det kommer oven i et i forvejen stort tab på grund af coronakrisen, skriver Frederik M. Juel.

2. Statsministeren låser den private sektor inde i dybfryseren

Statsministerens plan for genåbning giver sikkert anledning til glæde hos nogle børnefamilier. Så længe de ikke er blandt dem, der allerede har mistet jobbet – eller de tusinder, der vil miste jobbet i de kommende måneder, mens den private sektor holdes under lås og slå. Der bliver ikke råd til socialdemokratiske mærkesager i denne valgperiode. Det skriver økonomisk redaktør Ulrik Harald Bie.

3. Her er beviserne: Danmark er gået hjem

Mobilselskabet 3 har ud fra mobildata kortlagt enorme ændringer i danskernes bevægelsesmønstre, siden coronakrisen satte ind. Mange af os kommer nu udelukkende rundt i nabolaget, selv om det ser ud til, at vi de seneste dage er begyndt at bevæge os en smule mere ud i landskabet. Det skriver Thomas Breinstrup.