Et nyt stort hug til væksten og et arbejdsmarked, som fortsætter blødningen – det kommer den forlængede lukning til at koste

Det kommer til at koste milliarder af kroner i tabt produktion, at statsminister Mette Frederiksen (S) har forlænget nedlukningen af store dele af erhvervslivet i yderligere fire uger. Det kommer oven i et i forvejen stort tab på grund af coronakrisen.

 
Coronavirussen spreder sig i Danmark. Få overblikket her. Video: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix, Reuters. Redigering: Caroline Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den gode nyhed for danskerne er, at dele af Danmark begynder at åbne efter påske. Den dårlige er, at nedlukningen af landet fortsætter på en række andre områder, og det kommer til at koste dyrt for erhvervslivet. De fire ugers ekstra nedlukning kan alene koste et procentpoint på vores vækst.

Det er et historisk stort dyk i væksten på bare en måned. Hvis vi i et helt år har en negativ vækst på et procentpoint, er der tale om en recession, og det vil være det dårligste år for den danske økonomi siden finanskrisen.

Nu kommer vi til at opleve, hvad der svarer til et helt års recession i løbet af fire ugers forlænget lukning med et kæmpe dyk i produktionen og kraftigt stigende ledighed. Det kommer så oven i det dyk, som den foreløbige nedlukning allerede har medført.

Tore Stramer, cheføkonom, Dansk Erhverv

»Det betyder desværre også, at de økonomiske omkostninger af nedlukningen vil stige yderligere. «


Det er Dansk Erhverv, der har regnet på, hvad lukningen frem til 10. maj, kommer til at koste. Den delvise åbning af Danmark, som starter efter påske, hjælper ikke de danske virksomheder ret meget, fremhæver cheføkonom i Dansk Erhverv Tore Stramer.

»Det betyder desværre også, at de økonomiske omkostninger af nedlukningen vil stige yderligere. Dansk Erhvervs seneste medlemsundersøgelse viser, at virksomhedernes omsætning i marts i gennemsnit er faldet med 30 procent svarende til 32-50 milliarder kroner. Det vil således være prisen for forlængelsen af nedlukningen fra 15. april til 10. maj. Det er voldsomme tal,« siger Tore Stramer.

Hjælper ikke de fyrede

Medlemmerne af Dansk Erhverv er naturligt nok ikke de eneste, som bliver ramt. Det gør også en meget stor del af det private erhvervsliv og danskerne.

Tore Stramer påpeger, at Nationalbanken på baggrund af en række indikatorer som for eksempel betalingstransaktioner, trafikindikatorer, googlesøgninger, arbejdsmarkedsindikatorer og ekspertvurderinger vurderer, at aktiviteten i dansk økonomi i øjeblikket er reduceret med 25 procent.

På ledigheden kan den barske pris for nedlukningen ligeledes ses. Mandag var der 2.641 danskere, som meldte sig ledige. På en normal mandag på denne tid af året, ligger det tal kun på 1.430 personer.

Samlet set er antallet af danskere, som er berørte af ledighed nu kommet op på 167.007. Det er en stigning på 44.309 siden 9. marts.

Cheføkonom i Danske Bank Las Olsen påpeger, at den mindre åbning af den danske økonomi, som Mette Frederiksen lægger op til efter påske, i sig selv ikke vil bremse stigningen i ledigheden.

»Der kommer lidt mere aktivitet med den delvise åbning, men det er ikke sikkert, at det trækker i retningen af færre arbejdsløse. Der er nogen, som ikke har kunnet arbejde, som kommer til at arbejde. Men ikke dem, som er blevet fyret, fordi deres virksomhed er lukket. De virksomheder åbner ikke igen på grund af det her,« siger Las Olsen.