Her er beviserne: Danmark er gået hjem

Mobilselskabet 3 har ud fra mobildata kortlagt enorme ændringer i danskernes bevægelsesmønstre, siden coronakrisen satte ind. Mange af os kommer nu udelukkende rundt i nabolaget, selv om det ser ud til, at vi de seneste dage er begyndt at bevæge os en smule mere ud i landskabet.

 
Coronavirussen spreder sig i Danmark. Få overblikket her. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kik ud ad vinduet, hvor du end befinder dig: Der er stort set ingen aktivitet, ingen eller kun få mennesker på gaden, de fleste sidder derhjemme. Og det er ikke kun en fornemmelse. Det er nu dokumenteret.

Med data fra mobilmasterne kan Danmarks fjerdestørste teleselskab, 3, som også ejer lavprisselskabet Oister, nu vise, at danskerne i høj grad har lyttet til myndighedernes opfordring om at blive hjemme. Der er faldende trafikmængder på indfaldsvejene, og i københavnsområdet holder halvdelen af mobilkunderne sig inden for en radius af to kilometer fra hjemmet.

Siden statsminister Mette Frederiksen (S) luftede muligheden for, at vi kan begynde at vende tilbage til en mere normal hverdag, er danskerne dog begyndt at bevæge sig lidt mere rundt – nok også hjulpet på vej af det gode vejr.

Ingen personfølsomme data

»Med 1,45 millioner mobilkunder har vi et udsnit af danskerne i vores datamateriale, som stort set er repræsentativt for hele landet – i Storkøbenhavn er markedsandelen noget større. Derfor kan man se, hvordan begivenheder og restriktioner under coronakrisen påvirker danskernes bevægelsesmønstre. Det er dog meget vigtigt at understrege, at der ikke er tale om personfølsomme data. Alle data er aggregerede og anonymiserede,« understreger Morten Christiansen, administrerende direktør for 3.

Mobiltelefoner holder konstant kontakt til den nærmeste mast eller antenne for at have signal, så man kan ringe, sende SMS eller gå på nettet. Ved at følge, hvordan mobiltelefonerne »taler« med masterne, kan man derfor klarlægge, hvorledes borgerne bevæger sig rundt.

3 har cirka 20 procent af danskerne som mobilkunder.

I Norge har Telenor og Telia leveret tilsvarende data til Folkhelseinstituttet hver sjette time og ned til grupper på 20 personer. I Danmark har Statens Serum Institut henvendt sig for at undersøge mulighederne for at få mobildata fra TDC, Telenor, Telia og 3, der alle har mobilnet herhjemme.

»Vi er i dialog med seruminstituttet, som er meget interesseret, fordi man vil kunne se, om de budskaber, man sender ud, virker eller ej,« forklarer Morten Christiansen.

Kortene viser ændringerne i antallet af personer, der ikke bevæger sig mere end ti kilometer fra deres hjem. Jo mørkere farven er, jo flere holder sig inden for en radius af ti kilometer hjemmefra. Vigtige datoer: 6. marts opfordrede statsminister Mette Frederiksen til at udskyde eller aflyse arrangementer med flere end 1.000 deltagere. 11. marts kom der besked om, at Danmark lukker. 14. marts lukkedes grænserne. 16. marts lukkede skoler, institutioner, offentlige arbejdspladser m.fl. Kilde: 3

 

17. marts blev landets storcentre, restauranter, frisører med mere lukket, og dronning Margrethe holdt sin ekstraordinære tale til danskerne. 23. marts blev lukningen af skoler med mere forlænget til 13. april (anden påskedag). 30. marts luftede Mette Frederiksen muligheden for en gradvis genåbning af samfundet efter påske, hvilket fik trykket til at lette en smule, som kortene da også afspejler. Kilde: 3

 

Halvdelen af os er tæt på hjemmet

3s tal viser, at andelen af danskere, som rejser mere end ti kilometer om dagen, er faldet fra normalt 35 procent før lukningen af Danmark til nu cirka 25 procent, mens halvdelen i københavnsområdet nu højst bevæger sig to kilometer væk fra hjemmet. Det er dobbelt så mange som før coronakrisen.

Trafikken på indfaldsvejene til København er ligeledes faldet markant, og der er betydeligt færre bevægelser ved traditionelt meget befærdede områder som Københavns Hovedbanegård og Strøget. Omvendt har situationen og det gode vejr trukket folk ud i parkerne, hvor faldet i bevægelser er langt mindre.

»Der er ret tydelige og markante skift fra tiden før 9. marts og frem til 23. marts (hvor statsministeren forlængede lukningen af skoler m.m. til 13. april, red.). Herefter ser vi igen en lidt større mobilitet. Den er slet ikke oppe på niveau med tidligere, men er alligevel ret tydelig og fortsætter, da statsministeren 30. marts gav et lille håb om en gradvis åbning efter påske,« forklarer Jesper Larsen Wagner, der er 3s ansvarlige for forretningsudvikling og 3s operationer.

Endnu mangler teleselskaberne at få afklaret, hvad Statens Serum Institut præcis ønsker sig af data, men selskaberne har alle erklæret sig villige til at bistå, så længe det udelukkende drejer sig om aggregerede og anonymiserede mobildata.

»Noget tyder på, at de ønsker data ned på postnumre. Dermed bliver billedet en smule mere detaljeret i forhold til at se, om budskaberne faktisk virker, og om folk lytter til eksempelvis rådene om ikke at suse i sommerhuset. Man kan selvfølgelig stille sig ud på vejene og tælle, men det er lidt mere omstændeligt,« siger Jesper Larsen Wagner.

Kortene viser, hvor mange mennesker der bevæger sig højst to kilometer væk fra hjemmebasen. Jo mørkere farven er, jo flere holder sig i det absolutte nærområde. Igen kan man se, at lidt flere kommer rundt efter, at statsministeren udtrykte et spirende håb om en genåbning af landet efter påske.

 

Særligt interessant efter påske

3-topchef Morten Christiansen mener, at dataene især kan blive interessante efter påske.

»Vi kan se et lille opsving i bevægeligheden, efter at Mette Frederiksen talte om en genåbning af Danmark efter påske. Når man formodentlig løfter restriktionerne og går tilbage til noget, der minder om normale tilstande, betyder det jo ikke, at corona ikke længere eksisterer. Dette er en dynamisk måde at analysere bevægelsesmønstre på, for det er ikke stikprøver, men reelle tal, og man vil kunne dykke ned i særlige områder, hvor der er mistanke om, at spredningen udvikler sig. Men igen skal data være så skudsikre som muligt i forhold til anonymisering,« forklarer han.

Den samme type af mobildata, på samme aggregerede og anonymiserede måde, bruges allerede i andre sammenhænge. 3 har leveret dem til et ingeniørfirma, der analyserer den kommende Femernforbindelse og ville have klarhed over, hvor mange der forventes at køre over broen i stedet for at tage turen over Fyn og Jylland. 3 er også i dialog med blandt andet trafikselskaber, som kan bruge denne viden til at lægge busruter og andet på bedst mulige måde og med de rette intervaller.

I Singapore har 3s data været brugt til at placere nye metrostationer og til trafikplanlægning. Ud fra bevægelserne kunne man se, hvor mange det lykkedes for at komme med toget, og hvor mange der blev efterladt på perronen.

Teleselskaberne i Norden arbejder alle på at kunne anvende de data, som mobilnettene genererer, som nye forretningsområder. Telia har således i mere end et år sammen med Helsinki Kommune i Finland arbejdet på at samle mobildata om borgeres trafikruter, hvem der bevæger sig hvorhen eller bruger bestemte teknologier i bestemte områder – alt sammen anonymiseret, så ingen kan spores. Dermed kan man eksempelvis få et bedre overblik over, hvor veje skal anlægges eller udvides, eller hvor busstoppestederne bør være.