Mobildata afslører: Folk bliver hjemme

De norske sundhedsmyndigheder har i flere uger haft adgang til anonyme mobildata fra landets største teleselskaber. Nu vil EU også have indblik i, hvor mobilbrugerne befinder sig.

Mobiltelefonerne har konstant kontakt med den nærmeste mobilmast. På den måde kan man følge med i, hvor vi alle sammen befinder os. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Breinstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Allerede nu deler Nordens to største teleselskaber, Telia og Telenor, mobildata med de norske myndigheder.

Staten får adgang til mobiltelefonernes bevægelsesmønster, og man har ifølge det norske nyhedsbureau NTB kunnet se, at rejser rundt i landet er faldet med 60-65 procent, siden Norge indførte begrænsninger for at bremse smitten med coronavirus.

»Indirekte kan dette bremse spredningen af virussen, for vi kan anvende det i vores beregninger, som påvirker, hvilke tiltag vi tager,« siger Birgitte De Blasio, som er professor på Folkehelseinstituttet, der står for de modeller for virusspredningen, som der træffes afgørelser ud fra.

Ingen sporing af enkeltpersoner

Når man bevæger sig rundt, »hopper« mobiltelefonen fra mast til mast for at holde forbindelsen. De oplysninger bruger teleselskaberne selv til at se, om der er dårlig dækning. Men man kan også tælle, hvor mange mennesker der bevæger sig rundt.

»Folks anonymitet er helt sikret med denne løsning. Vi henter data i grupper på mindst 20 personer. Hvis der er færre end 20 personer, bliver informationen ikke hentet ud. Vi ved ikke, at Ola og Kari er taget fra Fornebu til Oslo, men vi kan vide, at en gruppe på 20 personer har gjort det,« siger Marte Ruud Sandberg, som er Telenors markedschef for stordata, til norsk TV, NRK.

Hun understreger, at alle data er bearbejdet, anonymiseret og ikke kan bruges til at spore én person eller én telefon.

Også Telias erhvervsdirektør, Jon Christian Hillestad, understreger, at »der er ingen mulighed for at gå tilbage til enkeltindivider«.

»Det er eventuelt noget, som myndighederne må pålægge os at frigive. Da skal de have en dommerkendelse,« siger han til NRK.

EU ønsker adgang til mobildata

Telia og Telenor deltog sammen med seks af Europas største teleselskaber mandag i et møde med EU-Kommissionen for at aftale, at de deler oplysninger om mobiltelefoners placering med Kommissionen for at spore virusspredningen. Det sker efter den norske model, og alle data skal slettes, straks krisen er slut, lyder aftalen.

Den europæiske datatilsynsmand (EDPS), som er EUs uafhængige tilsynsmyndighed udpeget af Europa-parlamentet og EUs ministerråd, fastslår, at indsamlingen af anonymiserede data ikke strider mod EUs databeskyttelsesregler, så længe der er truffet passende foranstaltninger, men advarer mod, at tiltagene bliver permanente.

»Kommissionen bør klart definere de datasæt, som den ønsker at få, og sikre gennemsigtighed i forhold til offentligheden for at undgå enhver mulig misforståelse. Det vil også være at foretrække at begrænse adgangen til dataene til autoriserede eksperter i rumlig epidemiologi, databeskyttelse og datavidenskab,« skriver Wojciech Wiewiórowski, som leder EDPS, til Kommissionen.

Omfattende overvågning i Sydkorea og Israel

I Schweiz leverer landets svar på TDC, Swisscom, 24 timer gamle og anonymiserede lokationsdata fra sit mobilnet til Bundesamt für Gesundheit, skriver avisen Neue Zürcher Zeitung. Dermed kan det efterprøves, om forsamlingsforbuddet for flere end fem personer på offentlige pladser, stier og parkanlæg overholdes. Dataene viser, på hvilke områder på 100 x 100 meter mindst 20 SIM-kort har befundet sig på samme tid. Swisscom garanterer, at dataene ikke kan føre tilbage til enkeltpersoner, og at kun få myndighedspersoner har adgang til dem. Dataene må ifølge lovgivningen ikke bruges til andre formål og ikke køres sammen med andre data, heller ikke gadetrafikdata.

I Sydkorea har man i stort omfang anvendt overvågningsteknologi for at stoppe spredningen. Her har myndighederne fået adgang til lokationsdata for både mobiltelefoner og biler, overvågningskameraer, betalingskortoplysninger og lignende for at kunne opspore folk, som har været i kontakt med coronasmittede og få dem testet hurtigst muligt.

I Israel gav regeringen tidligere på måneden sikkerhedstjenesten Shin Bet øgede beføjelser til at overvåge befolkningen. Uden en dommerkendelse kan tjenesten lokalisere folks mobiltelefoner, udnytte deres betalingskortdata og samkøre data. Regeringen ønsker, at man hurtigt kan finde og isolere personer, der er ramt af coronavirussen. De, som bliver sporet, vil få en SMS med opfordring til at gå i hjemmekarantæne.