Streamingboom sætter lup på CO2-udledningen

Netflix og andre streamingtjenester oplever et boom, efter at mange er blevet sendt hjem, og begrænser nu billedkvaliteten for at spare på internetforbindelsen. Danskerne skal ikke frygte mangel på kapacitet, siger tele- og internetudbyderne, men det heftige streamingforbrug har en klimapris.

Da dronning Margrethe 13. marts talte til danskerne, nåede netværkstrafikken en ny rekord. Hos internetudbyderen Waoo var 85 procent af nettets kapacitet i brug under talen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter at verdens største streamingtjenester Netflix og Googles YouTube har besluttet i en kortere periode at skrue ned for billedkvaliteten for ikke at overbelaste internettet, er der kommet større fokus på, at streaming forbruger rigtigt meget energi med dertilhørende CO2-udledning.

Det at overføre levende billeder over internetforbindelsen er datatungt, og jo bedre billedkvaliteten skal være på stadig større skærme, desto flere data skal der overføres fra de store datacentre verden over.

Hvis 80 millioner ser Netflix-filmen »Birdbox«, medfører det et energiforbrug, der svarer til at køre over 235 millioner kilometer og en udledning på 66 millioner kilo CO2, og hvis 64 millioner ser sæson tre af Netflix' serie »Stranger Things«, svarer det til 675 millioner kørte kilometer eller en CO2-udledning på 189 millioner kilo. Det svarer til at køre i bil fra Marrakech i Marokko i Nordafrika til Cape Town i Sydafrika og tilbage igen 12.771 gange.

Det viser beregninger fra energispareorganisationen SaveOnEnergy, som arbejder i Storbritannien og USA.

Dronningens tale satte rekord

Streamingtrafikken er øget betydeligt, siden store dele af verdens befolkning, heriblandt danskerne, blev sendt hjem på grund af coronavirussens hærgen.

Teleselskabet 3, som udelukkende har mobilnet og ingen faste kabelnet, fortalte torsdag til Berlingske, at dataforbruget ved brug af Netflix på 3s mobilnet er steget med omkring 20 procent fra 3. til 18. marts .

Alle tele- og internetudbydere i Danmark melder dog om, at der er masser af kapacitet i nettene – selv om enkelte begivenheder lægger et stort tryk på de mobile og faste internetforbindelser.

»Vi kunne under statsministerens tale 11. marts se, at streamingen voksede med 50 procent, men da Dronningen holdt sin tale, oplevede vi den højeste trafik nogensinde. Da blev omkring 85 procent af kapaciteten i vores net udnyttet, så der er stadig rigtigt god kapacitet tilbage,« forklarer Jørgen Stensgaard, adm. direktør for Danmarks tredjestørste TV- og fjerdestørste internetleverandør, Waoo.

Waoo, der udelukkende leverer internetforbindelser over de lynhurtige og kapacitetsrige fiberkabler, udvidede i december 2019 sin kapacitet med 50 procent som led i den løbende opgradering af sit net.

Når vi 100 procent, er der faktisk 100 mere

Selv hvis det skulle ske, at internettrafikken skulle ramme loftet, kan man godt klare trykket. Jørgen Stensgaard forklarer nemlig, at internetudbydere som Waoo i virkeligheden har to parallelle systemer kørende. Det ene spejler det andet, så hvis det ene går ned, vil det andet kunne tage 100 procent over, uden at nogen mærker det.

Skulle internettrafikken nå 100 procent, vil parallelsystemet kunne bruges som en udvidelse, så der reelt er 200 procent til rådighed – men så vil den tekniske direktør sidde og bide negle, indtil trafikken igen når ned under 100 procent. For mens begge systemer arbejder hver for sig, vil et nedbrud betyde, at nogen mister forbindelsen, hvilket parallelsystemerne normalt sørger for, at ingen ville opdage.

Netflix alene har i lang tid udgjort mere end en tredjedel af den samlede internettrafik i Danmark. De seneste år er mange nye streamingtjenester kommet til, ligesom DR, som den største danske streamingtjeneste, har udvidet sit omfang.

De største streamingtjenester har indbygget en teknologi, hvor billedkvaliteten automatisk og løbende justeres efter, hvor meget internetforbindelsen kan klare. Der skrues altså op og ned for kvaliteten hele tiden.

»Det er fint nok, at Netflix og YouTube nu justerer kvaliteten i en periode. Vi ville ikke hos Waoo have haft et problem, hvis kunderne fortsætter uændret, fordi fiberkabler kan levere uanede mængder af trafik, men de gør det for at hjælpe dem, der har forbindelser over for eksempel kabel-TV- eller kobberfastnettet, hvor der er begrænsninger,« siger Jørgen Stensgaard fra Waoo.

I 2022 vil 80 procent af al nettrafik være streaming

En undersøgelse fra tænketanken The Shift Project i Paris klargjorde i sommeren 2019, at streaming er årsag til en massiv udledning af CO2.

En halv time på Netflix udleder 1,6 kilo CO2. Det svarer til at køre 6,28 kilometer i bil. I 2018 var streamingtrafikken ansvarlig for en udledning på mere end 300 millioner ton CO2. Det er lige så meget, som et land som Spanien samlet udleder på et år.

Ifølge den amerikanske teknologigigant Cisco ventes den filmbaserede trafik på internettet i 2022 at udgøre 80 procent af al internettrafik.

De massive hjemsendelser af ansatte, flyveforbud og begrænsningerne i at bevæge sig rundt, mange steder direkte med forbud, har dog haft en positiv virkning på CO2-udledningen, som er faldet markant mange steder og især har kunnet aflæses i forurenede storbyer.