Business-update: Mangeårig topchef på 64 år nægter at lade sig pensionere – jagter nyt job

Berlingskes businessredaktion guider dig til de vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

Alm Brands nu forhenværende adm. direktør, Søren Boe Mortensen, jagter nyt job. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

God eftermiddag og velkommen til endnu en business-update, som giver overblik over de vigtigste erhvervsnyheder lige nu, så du kan gå velinformeret og opdateret ud og nyde sommeren efter fyraften.

Vi begynder med historien om, at Søren Boe Mortensen efter 18 år i spidsen for Alm. Brand og en fyring i efteråret nu jagter et nyt job. Den mangeårige topchef fortæller til FinansWatch, at han har skullet vænne sig til en helt ny hverdag, hvor den står på kaffesnak med headhuntere – en ny og spændende, men også frustrerende virkelighed, fortæller Søren Boe Mortensen.

Han har trods sine snart 65 år ikke tænkt sig at gå på pension.

»Jeg er ikke i tvivl om, at jeg skal have bragt mig og mine kompetencer i spil igen. Det er mit udgangspunkt,« siger han.

I oktober besluttede bestyrelsen, at det var tid til, at en ny tog over for at få udnyttet strategiens fulde potentiale, som formand Jørgen Hesselbjerg Mikkelsen forklarede det.

Søren Boe Mortensen besluttede dog hurtigt, at stoppet i Alm. Brand ikke skulle være et stop for arbejdslivet.

Mærsk får ros for svensk milliardkøb

Mærsk har købt den svenske toldspecialist KGH for knap 1,9 mia. kroner, og købet får ros fra Nykredit-aktieanalytiker Ricky Steen Rasmussen.

Frem for at gå forsigtigt til værks i koncernens omstilling har adm. direktør Søren Skou og bestyrelsesformand Jim Snabe smidt alle fortøjninger og skubbet gashåndtagene fremad, mener analytikeren ifølge Finans.dk.

»Mærsk har været hurtigere til at omstille sig, end jeg troede. Under Søren Skou har selskabet for alvor transformeret sig fra en tung elefant til en let gazelle på dette område. Hvis vi kigger på tradelens (blockchain, red.), hvor Mærsk nærmest har fået alle de store spillere med, må jeg tilstå, at jeg var skeptisk. Nu giver det supergod mening, for normalt skal der jo udfyldes flere hundrede sider for at flytte en container,« siger Ricky Steen Rasmussen.

Kinesiske aktier på himmelfart

Mandag har udviklet sig til at være en festdag for de kinesiske aktier. Det kinesiske CSI 300-index er steget med 5,8 procent efter åbningen mandag. Det svarer til den største stigning på en enkelt dag i mere end et år, skriver Financial Times.

Udviklingen ses også i Hongkong, hvor Hang Seng-indekset er steget med 3,7 procent.

Per Hansen, der er investeringsøkonom hos Nordnet, spærrede øjnene op, da han så det store spring på især det kinesiske fastland:

»Fem procent er ikke bare meget, det er rigtigt meget. Og når et indeks, som består af en gruppe af aktier, bevæger sig med fem procent, så er det vanvittigt meget,« siger han.

Det er helt overordnet et usædvanligt billede, vi er vidne til nu, forklarer Per Hansen:

»Der findes et gammelt mundheld, der siger, at aktierne har en tendens til at tage trappen opad og elevatoren nedad. Normalt stiger aktier i et mere adstadigt tempo. Der er noget mere inerti i opadgående retning end i nedadgående,« siger han.

Her er fem skarpe bud på nyheder og analyser fra journalisterne på Berlingske Business:

 

Danmarks mest succesfulde finansminister gennem 40 år har recepten på at løse kriser: »Det skal I sgu!«

I 1990erne bekæmpede daværende finansminister Mogens Lykketoft (S) massearbejdsløshed. Nu står Danmark i en tilsvarende situation i kølvandet på coronakrisen. I et stort interview til Berlingske sætter Mogens Lykketoft kriserne i relief og opfordrer til at sætte fart i den grønne omstilling.

Læs historien her.

Berlingske afslører netværk af ejendomsspekulanter og en af finanskrisens gamle kendinge

Døren åbnes i et hus i Rødovre. Her bor cirka 30 sydamerikanere. Noget er helt galt, og historien om et netværk tager sin begyndelse.

Læs historien her.

Netværk handler med hinanden i ejendomskarrusel: »Det er en gennemført ulækker forretningsmodel«

Et netværk af ejendomsspekulanter har købt faldefærdige huse på tvangsauktioner og trækker et spor af gæld og oprørte myndigheder efter sig. I netværket er en gammel kending fra finanskrisen. Det skal stoppes nu, mener borgmestre, som efterlyser værktøjer til at stå imod med.

Læs historien her.

Professorer og økonomer: Sådan vil vi bruge feriepengene

En professor, der selv spiller musik, vil til flere koncerter. En cheføkonom vil have nye cykler, og en anden professor nye ovenlysvinduer. Feriepengene lader til at få ben at gå på blandt landets økonomisk klogeste hoveder – også selv om en af dem er uenig med sin kone om, hvordan de skal bruges. Læs, hvordan professorer, tidligere vismænd og økonomer vil bruge deres feriepenge.

Læs historien her.

Regeringens klimavagthund: Køb ikke benzinbiler, flyrejser og røde bøffer for de indefrosne feriepenge

Der er bred enighed om, at genopretningen af dansk økonomi er en anledning til samtidig at accelerere den grønne omstilling. Men ikke alle tiltag, politikerne griber til, er gode for klimaet. Klimarådets formand, Peter Møllgaard, er betænkelig ved aftalen om at udbetale tre ugers indefrosne feriepenge til efteråret.

Læs historien her.