»Vanvittigt«: Kinesiske aktier tordner op

Aktieindekserne i Kina og Hongkong stiger overraskende meget mandag. Det rejser også en stigende bekymring for en mulig boble.

Ifølge Financial Times og Bloomberg reagerer investorer i Kina på, at statsejede medier skriver positivt om mulighederne for en hurtig økonomisk genrejsning i kølvandet på coronavirussen, og det har ført til aktiefest. Fold sammen
Læs mere
Foto: Aly Song/Reuters/Ritzau Scanpix

Mandag har udviklet sig til at være en festdag for de kinesiske aktier. Det kinesiske CSI 300-index er steget med 5,8 procent efter åbningen mandag.

Det svarer til den største stigning på en enkelt dag i mere end et år, skriver Financial Times.

Udviklingen ses også i Hongkong, hvor Hang Seng-indekset er steget med 3,7 procent.

Per Hansen, der er investeringsøkonom hos Nordnet, spærrede øjnene op, da han så det store spring især på det kinesiske fastland:

»Fem procent er ikke bare meget, det er rigtig meget. Når et indeks, som består af en gruppe af aktier, bevæger sig med fem procent, så er det vanvittigt meget,« siger han.

Det er helt overordnet et usædvanligt billede, vi er vidne til nu, forklarer han:

»Der findes et gammelt mundheld, der siger, at aktierne har en tendens til at tage trappen opad og elevatoren nedad. Normalt stiger aktier i et mere adstadigt tempo. Der er noget mere inerti i opadgående retning end i nedadgående retning,« siger han.

Per Hansen var derfor overrasket over at se mandagens tal.

»Hvis du havde spurgt mig i går eftermiddag, om de kinesiske aktier ville stige, ville jeg sige: »Nja. Det er der ikke nogen grund til.« Havde du spurgt mig, om de ville stige fem procent, ville jeg have sagt nej,« siger han.

Trump, coronavirus og lovændringer

Umiddelbart er det ellers til at få øje på masser af usikkerhed for internationale investorer, når det gælder Kina, siger Per Hansen.

Der er usikkerhed om, hvorvidt der er styr på coronavirussen i Kina, der er usikkerhed om status på den amerikanske præsident Trumps handelsaftale med Kina, og så er der bekymringen for de nylige lovændringer i Kina, der gør livet svært for demokratiske bevægelser i Hongkong.

Ifølge Financial Times og Bloomberg reagerer investorer i Kina især på, at statsejede medier skriver positivt om mulighederne for en hurtig økonomisk genrejsning i kølvandet på coronavirussen.

Angiveligt er søgning på ordene »åbn en aktiekonto« også eksploderet på sociale medier i Kina.

Bloomberg skriver desuden, at de store stigninger hos kinesiske aktier vækker mindelser om en boble, der brast for fem år siden.

På fem dage er CSI 300-indekset steget med samlet set 14 procent på fem dage, en stigning der ikke er set siden de sidste uger af 2014.