Business-update: Ejendomsmilliardær hyrer tidligere minister til bestyrelsespost

Berlingskes Business-redaktion guider dig til de vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

Forhenværende minister Lene Espersen har fået sig et nyt job som bestyrelsesmedlem. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix/Arkivfoto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God eftermiddag og velkommen til endnu en Business-update, som giver overblik over de vigtigste erhvervsnyheder lige nu, så du velinformeret og opdateret kan nyde sommeraftenen.

Dansk-norsk finansbryllup truet af kapitalproblemer

I slutningen af marts meddelte den danske digitale bank Lunar, at den ville købe norske Instabank for cirka en milliard danske kroner, men nu er hele handlen i fare. Lunar oplyser i en pressemeddelelse, at den har problemer med at finde finansiering, og dermed ikke er lykkes med at skaffe den nødvendige kapital, som det norske finanstilsyn kræver for at godkende købet.

»Vi kan bekræfte, at Lunar fortsat forsøger at hente den ekstra regulatoriske kapital, som det norske Finanstilsyn efter buddet har stillet som krav for opkøbet af Instabank. Vi er i dialog med investorer, men som vi har delt med Instabank, er det udfordrende i nuværende markeder at hente den ekstra,« skriver Lunar i en e-mail til FinansWatch.

Samtidig sidder Instabank tilbage og er overraskede over, at Lunar ikke har kunnet opnå den nødvendige kapital. Administrerende direktør i Instabank, Robert Berg, fortæller til FinansWatch, at der ikke har været indikationer undervejs i processen på, at handlen eventuelt ville gå i vasken.

»Det er først nu, vi har fået den her information fra Lunar. Vi er børsnoteret og er derfor forpligtet til at offentliggøre, så snart vi fik den information, og det har vi bragt videre,« siger Robert Berg.

Masser power i Power

Elektronikkæden Power har på ny haft et kanonår og endnu en gang sat rekord med et regnskab. I det seneste regnskabsår endte driftsresultatet på 26,6 millioner kroner, mens toplinjen steg 11 procent til 3,4 milliarder kroner. Det vil sige, at Power på to år har øget omsætningen med 1,2 milliarder kroner. Det skriver Børsen.

Under pandemien skød salget af hårde hvidevarer i vejret og steg fra 2019 til 2021 med 62 procent.

»Vi har været snotforkælede de sidste par år med kunder, der var købedygtige. Der skal kæmpes langt, langt mere i år end tidligere,« fortæller Powers topchef Jesper Boysen til Børsen.

Derfor tør han ikke spå om, hvorvidt 2022 også bliver et rekordår. Januar var en stærk måned for Power, men nu peger Jesper Boysen på, at forbrugerne er ved at blive mere pessimistiske.

Ejendomsmilliardær hyrer tidligere minister til bestyrelsespost

Tidligere minister og formand for Det Konservative Folkeparti Lene Espersen har fået sig en lukrativ rolle. Ejendomsmilliardæren Mikael Goldschmidt har hentet hende ind som nyt bestyrelsesmedlem i sin koncern, herunder i det øverste selskab, M. Goldschmidt Holding A/S, der i fjor omsatte for 1,5 milliarder kroner og havde et overskud på 380 millioner kroner. Det skriver Finans.

Sidste år blev der i alt betalt 9,6 millioner kroner i honorar til de seks bestyrelsesmedlemmer i Goldschmidts koncern, hvilket i gennemsnit svarer til 1,6 millioner kroner per medlem. Det fremgår dog ikke af Finansoplysninger, hvordan honoraret er fordelt blandt de seks.

»Koncernen og resten af ejendomsbranchen står foran en monumental opgave med at omstille os til en mere bæredygtig forretningsmodel. Jeg er overbevist om, at Lene vil bidrage med både viden og netværk forbundet med fremtidens krav til erhvervslivet – i tillæg til indsigt i erhvervspolitiske rammevilkår og den politiske proces forbundet hermed,« siger Mikael Goldschmidt i en pressemeddelelse.

Lene Espersen kom i Folketinget i 1994 og blev formand for Det Konservative Folkeparti i 2008, da hun tog over efter Bendt Bendtsen. Det er snart otte år siden, at hun forlod dansk politik.

Her er fem skarpe bud på nyheder og analyser fra Berlingske Business:

1. Som om højere renter ikke er nok: Prischok venter danskerne, når de kommer frem til solferien

Inflationen fortsætter opad med uformindsket styrke og er især høj i de sydeuropæiske lande, hvor danske turister valfarter til. Samtidig breder det økonomiske mismod sig i Europa. Det giver et kæmpe dilemma for renterne, for landene pumper nye penge ud i hjælpepakker.

Læs hele Ulrik Bies analyse her.

2. Desperate forbrugere skal tæppebombes af national energikampagne

Danskernes energiregninger eksploderer. Nu lancerer Energistyrelsen en kampagne, som skal få os til at spare på energien og undgå de værste skrækscenarier for pengepungen.

Læs hele Jonas Rimers historie her.

3. Kæmpefald i kryptoværdi rammer nordkoreansk hackergevinst

Nordkoreanske hackere har de seneste år sikret penge til regimet ved at stjæle svært sporbar kryptovaluta som bitcoins for at skaffe penge til våbenprogrammet. Nu er de stjålne penge pludselig blevet meget mindre værd.

Læs hele Thomas Breinstrups historie her.

4. SAS-strejke er udsat til lørdag – men »komplekse« forhandlinger kan trække pinen endnu længere ud

Mens rejsende må holde vejret, er SAS-piloternes strejke indtil videre udsat til lørdag. Bliver parterne ikke enige inden for 72 timer, kan forhandlingerne trække endnu længere ud.

Læs hele Jonathan Lundgren Larsens historie her.

5. Kvikt spørgsmål fra avis afslører stort problem for Mærsk-topchef

En række krænkelsessager tyder på, at Danmarks største virksomhed, A.P. Møller – Mærsk, ikke har behandlet arbejdsmiljøet til søs med den form for rettidig omhu, som præger andre dele af virksomheden. Det er et ledelsesmæssigt svigt.

Læs hele Simon Bendtsens kommentar her.