Business-update: Coop frygter et energismæk i den helt store millionklasse

I flere årtier har vi haft lav inflation, stabil vækst og stigende aktiekurser. Fra topchefen i den amerikanske gigant Blackrock Investment Institute, Jean Boivin, lyder nu en ildevarslende melding om, at de seneste to år med urolige tider er kommet for at blive.

Coop har butikker over hele landet. Her Coop 365 discount i København. Coop frygter en høj energiregning og går efter at få omkostningerne til energi bragt ned med ti til 15 procent. Vejen frem er dels at tiltag, der skal bringe energiforbruget ned, men samtidig og lige så vigtigt er en styring af forbruget, så det sker, når det er billigst.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godeftermiddag og velkommen til mandagens Business-update, der giver et overblik over de vigtigste erhvervsnyheder lige nu.

Dagens tre skud fra nyhedsstrømmen er gode at starte ugen på, men de hører ikke til i den alt for muntre ende. Vi skal blandt andet høre om verdens største kapitalforvalter, der spår nye og mere urolige tider. De mange år med lav inflation er forbi, lyder det blandt andet. Vi skal også høre om stor dansk detailkæde, som kæmper med energiregningen. Men vi starter med en meget speciel nyhed fra Sydøstasien med anklager om svindel.

#1 Arrestordre udstedt på sydkoreansk kryptoudvikler

Sydkorea har bedt Interpol om at lokalisere og arrestere Terraform Labs medstifter Do Kwon. Han står over for anklager i forbindelse med kryptovaluta for 60 milliarder dollar. Det svarer til lidt over 461 milliarder kroner.

Anklagere i Seoul sagde mandag i en besked, at den internationale politiorganisation har udstedt en Red Notice for Kwon.

Sydkoreanske embedsmænd har anklaget Kwon og fem andre for forbrydelser. Det drejer sig blandt andet om brud på kapitalmarkedsloven. Kwon flyttede tidligere i år fra Sydkorea til Singapore, hvor hans nu kollapsede Terraform Labs-projekt havde en base.

Terraform Labs stod bag TerraUSDs algoritmiske stablecoin og dens søstertoken Luna. Begge mønter kollapsede i maj, og det udløste store tab på kryptomarkederne. Det var nogle markeder, som allerede havde haft store kurstab på grund af stramning af pengepolitikken.

#2 Fortsat høj inflation og flere recessioner i vente

Det er nok ikke den nyhed, som de fleste af os gerne vil høre på en mandag. Men 40 år med stabilitet er slut. Nu venter en ny brutal virkelighed. De seneste to år er afslutningen på en meget lang periode med lav inflation, stabil vækst og stigende aktiekurser. Det skriver borsen.dk.

Det sker på baggrund af et interview med Jean Boivin, der er topchef i Blackrock Investment Institute og tidligere vicecentralbankchef for den canadiske nationalbank.

Jean Boivin er ansvarlig for at skabe synet på verdensøkonomien i verdens største kapitalforvalter, Blackrock, der har over 8.500 milliarder dollar under forvaltning. Hans udsagn er ikke alt for muntre at høre på.

Han mener, at den stabile økonomiske verdensorden med blandt andet lav inflation, som vi har kendt i årtier, ikke vender tilbage. Det er af økonomerne blevet kaldt Den Store Moderation. Fremover venter mange år med uro og usikkerhed, der minder fortvivlende meget om de seneste to år med store op- og nedture på aktiemarkederne.

»Vi tror, at Den Store Moderation er slut. Vi tror, at det bliver meget anderledes nu,« siger Jean Boivin.

Han fremhæver, at man i 18 måneder har forsøgt at få genstartet verdensøkonomien, men det har ikke vist sig at være muligt.

#3 Detailkæde kæmper for at få energiregningen bragt ned

Detailhandlen frygter store energiregninger. Hos Coop har man forsøgt at spare på energien og bruge den, når den er billigst. Alligevel frygter den store andelsejede detailhandelskæde, at der snart kommer en meget voldsom ekstra regning. Det skriver finans.dk

Coop har butikker over hele landet og samtidig to store kølelagre i henholdsvis Hasselager og Brøndby. Derfor bruger Coop hvert år omkring omkring 500 millioner kilowatt-timer. Det kommer til at kunne mærkes.

»Vi forventer at få en ekstraregning på 500 millioner kroner på grund af, at energipriserne er, som de er i øjeblikket,« siger Nicki Pagh Børgesen, der er energichef hos Coop.

»Det er åbenlyst, at når en kilowatt-timepris svinger så meget, som den gør i øjeblikket, har vi også en stor gevinst ved at flytte forbruget,« forklarer Nicki Pagh Børgesen.

Han fremhæver, at Coop går efter at få omkostningerne bragt ned med ti til 15 procent.

Vejen frem er at lave tiltag, der skal bringe energiforbruget ned, men samtidig og lige så vigtigt er en styring af forbruget, så det sker, når det er billigst.

Blandt andet sker der en intensiv styring af de enorme klima- og køleanlæg, der står for op imod halvdelen af det samlede energiforbrug. Derudover har man besluttet at sænke temperaturen i butikkerne fra 21 til 19 grader.

Tre uundværlige fra Berlingske Business

Du har måske set dem, mens du har læst Berlingske i dag, men her er tre historier fra Berlingske Business, som vi synes, du skal læse.

A: Thomas Borgen, som forlod sin toppost i Danske Bank i 2018, afgiver mandag forklaring ved Retten i Lyngby, hvor han står over for et erstatningskrav på 2,5 milliarder kroner fra vrede aktionærer. De mener, at han har et ansvar for bankens omfattende hvidvaskskandale.

Læs historien fra Julie Schneider og Michael Lund her.

B: Verdens største centralbanker leverede i sidste uge en runde markante rentestigninger og signalerede, at flere er på vej for at tøjle den høje inflation. Det rammer også det danske boligmarked, hvor seksprocentslånet nu er inden for rækkevidde for første gang siden 2009.

Læs den seneste nyhed om boligrenterne fra Sara Sjølin her.

C: Hele Danmark fulgte med, da lovens lange arm slog til over for omfattende svindel med leasede luksusbiler i 2013 i selskabet Lux Leasing. Timeforbruget løb løbsk for to konkursadvokater, som endte med at tømme konkursboet til sidste øre. Nu har vrede aktionærer klaget til retten.

Læs Birgitte Erhardtsens veloplagte historie om en kompliceret konkurssag her.

Mette Frederiksen langer ud efter ECCO

Dagens opsigtsvækkende tweet kommer fra Berlingskes ruslandkorrespondent Emil Rottbøll.

Han tweeter reaktionen fra statsminister Mette Frederiksen på baggrund af artiklen i Berlingske om, hvordan ECCO kører en markedsføringskampagne i Rusland. ECCO har således ikke bare valgt at blive i Rusland i modsætning til de fleste andre vestlige selskaber. ECCO kører ligefrem en offensiv kampagne på det russiske marked, og det får hårde ord med på vejen fra statsministeren.