Coop fremlægger årsregnskab og varsler prisstigninger »Der er mørke skyer forude«

Coop havde i 2021 et rekordår for omsætningen, særligt drevet af digitale satsninger samt de to grene Invest og Bank. Men krigen i Ukraine har allerede sat sine spor i virksomheden, som varsler om flere prisstigninger.

Coop har 1.065 butikker i Danmark og 40.000 ansatte. Arkivfoto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter et coronaår med rekordhøj vækst i 2020 kan Coop nu fremlægge endnu et »fint« årsregnskab for 2021.

»2021 var et omskifteligt år. Vi har også været præget af corona, ikke på samme måde som i 2020, men der var perioder, hvor landet var lukket ned, og andre hvor det var åbent,« siger Kræn Østergaard Nielsen, administrerende direktør i Coop Danmark.

Samlet set havde Coop Danmark og brugsforeningerne sidste år en omsætning på 46 milliarder kroner. Det er en stigning fra 44 milliarder i 2020. Efter skat lyder overskuddet på 585 millioner kroner, mod 777 millioner i 2020.

Dog er det en stigning fra 392 millioner kroner i 2019, inden coronaepidemien indtraf.

»Vi er rigtig glade for at nå en ny rekord for omsætningen, og i 2021 så vi en normalisering til de vækstrater, vi havde inden corona,« siger Kræn Østergaard Nielsen.

Lasse Bolander er bestyrelsesformand i Coop Amba, som ejer Coop Danmark. Han lægger vægt på, at årets resultat også bærer præg af massive investeringer på den digitale front og i Coop 365discount-butikkerne.

Lasse Bolander har været bestyrelsesformand for to millioner medlemmer i Coop Amba siden 2008. Pr-foto Fold sammen
Læs mere

Investerer i startups

Coop har særligt haft succes med Coop Bank og Coop Invest, som begge har givet overskud for første gang.

I Coop Invest er planen at investere mindre beløb i en række startups. Her er der fokus på digitale tjenester, som kan blive koblet på Coops app og investeringer i i foodtechscenen.

»Hvis unge ville starte noget op for fem år siden, var det næsten altid en app. Nu er det rigtig ofte fødevarer,« siger Lasse Bolander.

Coop har omkring ti virksomheder i sigtekornet, og responsen fra dem har været god.

»Vi vil gerne hjælpe dem på vej og få varer i vores butikker. Det vi har, er et navn og viden om forbrugervaner og fødevarer og adgang til hylder,« siger Lasse Bolander.

Der er blevet sat 100 millioner af til projektet, som skal bruges over længere tid.

Stor succes på den digitale front

Der er stor forskel på, hvordan de forskellige tilbud og butikker har klaret sig i 2021.

Coop-appen har vist sig at være en succes og rundede sidste år to millioner brugere.

Funktionen »scan og betal«, som Coop lancerede som den første i verden, voksede med 61 procent målt på antal brugere.

»Det er vi faktisk selv lidt overraskede over,« siger Kræn Østergaard Nielsen.

Han uddyber, at det skyldes, at funktionen blev meget populær i 2020, og derfor var det ikke givet, at det vil fortsætte.

En af funktionerne i appen er, at man kan tanke et beløb og bruge pengene til at betale med. Det er gratis, men når en kunde gør det, så stiger deres forbrug med 15-20 procent. På den måde er det en god forretning for Coop.

»I min familie tanker vi 5.000 kroner op, og så kan vi vælge en række fordele,« siger Kræn Østergaard Nielsen.

Kræn Østergaard Nielsen blev forfremmet til administrerende direktør for Coop Danmark i 2020. Arkivfoto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Det gode resultat har også betydet, at medlemmerne, som alle er medejere af Coop Amba, har fået udbetalt 283 millioner kroner til sammen i form af bonus i appen.

»Danskerne er optaget af, at noget kan betale sig. Og det kan altså betale sig at være medlem,« siger Lasse Bolander.

Dyr, men god investering

Særligt Kvickly har haft et godt år efter at være en underskudsforretning frem til 2019.

Mindre godt er det gået for Fakta-butikkerne. En stor del af dem genererede underskud. Coop har investeret i at omlægge en del af dem til de nye Coop 365discount-butikker, som er blevet kåret til Danmarks billigste discountbutik.

»Det er dyrt, men vi er overbeviste om, at det er en god investering,« siger Kræn Østergaard Nielsen.

Og omlægningen kan mærkes på omsætningen. De butikker, der er blevet omlagt, vokser i gennemsnit med knap otte procent på omsætningen.

Forskellen på de to er, at man kan finde et større sortiment, og priserne er lavere i Coop 365.

Fremtiden for Fakta

Sidste år havde Coop en historisk, hurtig udrulning af butikkerne, så det nu er muligt at finde 100 af dem i landet. Og det er for nyligt blevet besluttet, at der inden nytår skal være 200 Coop 365discount-butikker.

»Når danskerne har brug for at spare penge, så er det om at komme hurtigt ud over rampen med Danmarks billigste kæde,« Kræn Østergaard Nielsen.

Men ifølge Coop er det ikke planen, at alle Fakta-butikker skal omlægges til Coop 365discount-butikker.

»Vi har over 100 butikker, som er overskudsgivende, og som kunderne er glade for. Og så har vi over 200 lokationer, primært Fakta, men også andre kæder, hvor vi siger, at den bedste løsning vil være en Coop 365-butik,« siger Kræn Østergaard Nielsen.

Mørke skyer forude

Mens 2021 har været et tilfredsstillende år, så ser 2022 mere usikkert ud.

»Når vi kigger ud af forruden, så er der lidt mørkere skyer og tåget. Det er særligt på grund af krigen i Europa,« siger Kræn Østergaard Nielsen.

De stigende omkostninger på fødevarer og energi har også sat spor i dagligvarebutikkerne. Allerede nu har forbrugerne mødt prisstigninger og for nylig blev der sat begrænsninger på køb af en række madolier.

»Vi har ikke fantasi til at forestille os, at folk går sultne i seng, så vi opfordrer til være rolig som dansker, men der vil være enkeltvarer, hvor der vil være periodiske begrænsninger som følge af krigen,« siger Kræn Østergaard Nielsen.

Samlet set har Coop planer om at spare 100 millioner kroner på servicekontoret i Albertslund og 100 millioner i butikkerne for at undgå unødvendige prisstigninger. Virksomheden meddelte i sidste uge, at den har set sig nødsaget til at afskedige omkring 100 medarbejdere.

»Vi vil gerne komme stærkere ud på den anden side. Samfundskriser kommer og går, men det er vigtigt, hvordan vi håndterer det,« siger Kræn Østergaard Nielsen.

Prisstigninger på vej

Når det kommer til spørgsmålet, om vi kan forvente at skulle betale mere for vores varer, er meldingen klar.

»Der er prisstigninger forude,« konstaterer Kræn Østergaard Nielsen og fortsætter:

»Vi hader prisstigninger, og normalt siger vi pænt nej tak, men i den her situation er en del af leverandørernes stigninger underbyggede«

Coop har fokus på, hvordan der kan skæres mest muligt ned for omkostningerne. Det indebærer for eksempel færre arrangementer ud af huset.

»Det skal ikke være sådan, at vi tisser i bukserne for at holde os varme på den korte bane, men vi ser på, hvordan vi kan komme stærkere ud af på den anden side,« Kræn Østergaard Nielsen.

Lavere end finanskriseniveau

For nylig lavede Coop Analyse en undersøgelse blandt 1.000 forbrugere. Her fremgik det, at 46 procent vil gå mere efter tilbud, 40 procent vil være mere opmærksomme på, hvilken butik de handler i, 33 procent vil købe den billigste udgave af en vare, mens 25 procent vil handle mere i discountkæderne.

»Forbrugertilliden ligger, til vores overraskelse, under finanskrise-niveau,« siger Kræn Østergaard Nielsen.

Derfor fokuserer Coop på en række tiltag, som alle skal være med til at gøre hverdagen og økonomien bedre for kunderne.

»Vi har fokus på vores udrulning af Coop 365 og øget fokus på egne varer. Det er især mærkerne Coop, Extra, Irmas Hverdag, 365, og Änglamark,« siger Kræn Østergaard Nielsen