Business-update: Bestseller-rigmand stifter ny fond under eget navn

Berlingskes businessredaktion guider dig til de vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

Anders Holch Povlsen har stiftet en ny fond i eget navn. Her er han sammen med Lars Fournais, bestyrelsesformand for AGF, til en kamp i foråret mellem AGF og Brøndby. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godeftermiddag og velkommen til ugens sidste Business-update.

Vi skal høre om de såkaldte aktive fonde, der klarer sig dårligere end aktiemarkedet, og om en virksomhed ejet af Nemlig.com, der kræver et dementi fra Københavns Kommune. Men først til en ny fond fra Bestseller-ejeren, Anders Holch Povlsen.

Anders Holch Povlsen stifter ny fond under eget navn

Bestseller-ejer Anders Holch Povlsen, der er en af Danmarks rigeste, har netop stiftet en ny fond under eget navn, skriver Finans.

Fonden, der har fået navnet Holch Povlsen Foundation, blev registreret i cvr-registret 31. januar. Indtil videre er det sparsomt med oplysninger om den nye fond, da der endnu ikke er lavet vedtægter. Det skal efter reglerne ske, tre måneder efter at en fond er stiftet.

Lise Kaae, administrerende direktør for Anders Holch Povlsens Heartland-koncern, oplyser dog, at fonden skal være almenvelgørende.

»Holch Povlsen Foundation er etableret med det formål at fremme bæredygtig udvikling med fokus på de 17 FN-verdensmål internationalt. Fonden er stiftet af Heartland, og fonden har naturligt taget udgangspunkt i vores ejerfamilies navn,« skriver Lise Kaae i en e-mail til mediet.

Tilbage i 2015 stiftede Anders Holch Povlsen Bestseller Foundation, der hjælper iværksættere i lande som Kina, Indien og Afrika.

Globale aktive fonde taber i snit 1,7 procent i forhold til markedet

Formuen forsvinder langsomt ved høje omkostninger, viser en ny analyse om aktivt forvaltede globale aktiefonde. Ifølge analysen taber fondene dårligt 1,7 procent i forhold til udviklingen generelt på markedet. Det skriver Børsen.

Tallene er baseret på afkastet fra globale, aktivt forvaltede aktiefonde i perioden 2000-2020 i forhold til udviklingen på det globale aktiemarked i form af MSCI ACWI og MSCI World.

»At de fortsættende fonde fortsætter med at underpræstere i forhold til markedet, skyldes blandt andet høje omkostninger,« siger Rune Wagenitz Sørensen, der er administrerende direktør i formuerådgiveren Miranova.

Karsten Engmann Jensen, indehaver og stifter af den økonomiske rådgivningsvirksomhed Pengeministeriet, understreger, at investorerne får mere for deres penge ved at undlade at sætte penge i de aktive fonde.

»Analysen viser samme resultat, som en række internationale analyser. Det er soleklart, at man som privat kan opnå mere sikre og bedre afkast ved at sammensætte passive fonde optimalt og vise tålmodighed,« siger Karsten Engmann Jensen.

Nemlig.coms moderselskab kræver dementi af Københavns Kommune

Kommunen må enten dokumentere eller dementere, at coronasmittede har leveret mad til ældre, kræver Intervare ifølge Finans.

Intervare, der er 100 procent ejet af Nemlig.com, bliver betalt af Københavns Kommune for at levere mad til byens ældre udsatte borgere.

»Vi har i dag tjekket Corona-appen hos alle de transportvirksomheder, der kører varer ud i Københavns Kommune for Intervare. De har dokumenteret, at ingen af de selvstændige vognmænd, som kører varer ud, har været covid-smittede. Så vi ved ganske enkelt ikke, hvor de anonyme påstande stammer fra, og som overborgmester Lars Weiss (S) nu fremturer med i pressen. Derfor må Københavns Kommune nu dokumentere påstanden eller dementere,« siger Mikkel Pilemand, der er kommerciel direktør i Intervare.

Udtalelsen kommer, efter at DR torsdag aften på baggrund af en aktindsigt omtalte i en rapport fra Københavns Kommune. Her fremgik det, at chauffører, der var syge og testet positive for coronavirus, leverede mad og dagligvarer til ældre og udsatte borgere i Københavns Kommune.

Her er fem skarpe bud på nyheder og analyser fra journalisterne på Berlingske Business:

1. Danskerne slipper for roaminggebyr i Storbritannien – indtil videre

Britiske teleselskaber genindfører nu det forhadte gebyr for at bruge tale og data på rejsen i EU. Danske teleselskaber holder fast i, at Storbritannien går med i EU-pakken, så man ikke skal betale ekstra. Det kan dog ændre sig for de billigste abonnementer, siger teleanalytiker.

Læs mere her.

2. Skat fik kritik for overforbrug af Kammeradvokaten. Her er regningen for »den store økonomiske belastning«

It-tilsynet påtalte i juni Skats overforbrug af Kammeradvokaten – og konsulenter i det hele taget – i forbindelse med udarbejdelsen af det nye ejendomsvurderingssystem. Regningen fra Kammeradvokaten løber op i mere end 120 millioner kroner, men endnu ved ingen, hvad hele systemet ender med at koste.

Læs mere her.

3. Dyrere at være dansker – højeste prisstigninger i ti år

Inflationen steg med 1,8 procent i august sammenlignet med året før. Det er den største månedlige stigning siden 2012. Særligt elpriserne er med til at trække inflationen op.

Læs mere her.

4. Før nye ejendomsvurderinger: Minister regner med 195.000 klager

Skatteminister Morten Bødskov (S) forventer, at 195.000 boligejere og virksomheder vil klage over de nye ejendomsvurderinger, når de sendes ud.

Læs mere her.

5. Mærsk-chef klar med revolution af shippingbranchen: »Forbyd traditionelt brændstof«

Tiden er ved at rinde ud for skibe, der sejler på traditionelle brændstoffer, mener Mærsk-topchef Søren Skou. Han håber, politikerne vil gå med på et forslag, som vil ændre shippingbranchen drastisk.

Læs mere her.