Business-overblik: Lars Larsens søn gør klar til ekspansion

Her følger de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på onsdagen. Vi har læst erhvervsnyhederne og tjekket aktiekurserne, før du stod op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Inden sin død i august 2019 havde Jysk-koncernens grundlægger flere gange udtrykt ønske om at fortsætte ekspansionen af sin virksomhed. I dag er det hans søn, Jacob Brunsborg, der sidder for bordenden, og i dag kan man i Jyllands-Posten læse, at det er hans ambition at videreføre sin fars linje. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til onsdagens business-overblik, der klæder dig på med dagens vigtigste nyheder.

Her til morgen vil dagens overblik blandt andet kredse om, at Jacob Brunsborg ønsker at videreføre sin fars ambition om, at endnu flere Jysk-forretninger skal se dagens lys rundt omkring i verden. Men inden vi kommer til historien bag dagens overskrift, skal vi kort forbi en række af onsdagens andre vigtige historier.

1
»Nu skal der fakta på bordet«

Vi lægger ud her i Pilestræde, hvor Berlingske kan beskrive, at et flertal i Folketinget nu vil have undersøgt, hvor udbredt chikane og trusler er mellem arbejdere i Danmark, når det handler om friheden til selv at vælge, hvilken fagforening man ønsker at være medlem af.

Berlingske har tidligere beskrevet, hvordan en SAS-medarbejder i Københavns Lufthavn blev kraftigt truet til at melde sig ind i 3F, selv om han allerede var medlem af ingeniørernes fagforening IDA. Sagen trak overskrifter, da Berlingske offentliggjorde den lydfil, som medarbejderen, der var ansat i et vikariat, havde optaget, da han af to kollegaer blandt andet fik at vide, at han var »klam«, og at han »ville få det svært«.

Sagen har nu ført til, at en række borgerlige partier vil have 3F og andre fagforeningers metoder grundigt undersøgt, og et flertal i Folketinget vil nu bede beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) indlede en undersøgelse, der skal klargøre, hvor udbredt presset for at melde sig ind i bestemte fagforeninger er.

»Vi oplever hver dag, at der er mennesker på det danske arbejdsmarked, der bliver mobbet og truet. Vi synes, at der skal fakta på bordet for at få afklaret, hvilket omfang det har,« siger Hans Andersen, beskæftigelsesordfører i Venstre.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard kalder alle former for mobning »uacceptabelt«, men vil høre mere, før han vil love en undersøgelse.

Du kan læse mere her.

2
Høj virksomhedsgæld bekymrer økonomer og analytikere

Markedet for virksomhedsobligationer skaber dybe panderynker hos flere økonomer og analytikere. Siden finanskrisen i 2008 er markedet nemlig femdoblet, og virksomhedsgælden er nu blevet så høj, at det vækker bekymring.

Der er risiko for, at en afmatning i økonomien kan gøre sikre obligationer, der ellers anses som en god investering, usikre.

Jyllands-Postens erhvervsmedie Finans beskriver i dag, hvordan den lave rente har fået virksomheder til at gældsætte sig i en sådan grad, at gældsniveauerne nu kan kaldes for »rekordhøje«. Det har fået advarselslamperne til at blinke, for der skal ikke meget til, før gældsniveauerne kan ryge ud over kanten. Hvis det sker, så kan det ende med, at investorerne rammes.

»Selskaberne har fået for billig funding for længe. Vi har før set, hvor hurtigt de kan skifte kreditkvalitet, og vi kan være tæt på, at det kan ske igen,« udtaler Morten Kongshaug, tidligere investeringsstrateg i Industriens Pension og nu partner i Copenhagen Allocation Partners til Finans.

Gælden skal primært findes i virksomhedsobligationer, der er blevet klassificeret som »sikre obligationer«, men som ligger på grænsen til at blive placeret i den kategori, der tæller »risikable obligationer med dårlig kreditkvalitet«.

Ifølge en opgørelse fra Finans Danmark har danske investorer investeret 68 milliarder kroner i virksomhedsobligationer, og investeringerne fordeler sig altså både på sikre og risikable obligationer.

Du kan læse mere om sagen her.

3
Fuldt fokus på ekspansion

Endelig nåede vi til historien bag dagens overskrift, og den skal findes i spalterne hos Jyllands-Posten.

Her kan man læse, at det stadig er ambitionen, at Jysk-koncernen skal fortsætte med at vokse, selv om det ikke længere er Lars Larsen, der gik bort i august, som står i spidsen for foretagendet.

Koncernens nye bestyrelsesformand, Jacob Brunsborg, der er søn af Lars Larsen, fastslår nemlig over for Jysks interne personalemedie, Gojysk.com, at det er hans ambition at følge den linje, som Lars Larsen lagde. Gennem de sidste mange år har det stået klart, at målet var at ekspandere og vokse hastigt, og det er altså den stil, som Jacob Brunsborg har tænkt sig at videreføre.

Han påpeger i samme forbindelse også, at det er vigtigt for ham, at det er de stærke værdier, som Jysk er bygget på, der lever videre, og han understreger, at det fortsat skal være tydeligt for alle, at »Jysk er en familieejet virksomhed«.

»Jeg kan forsikre alle om, at familien fortsat vil investere i virksomheden. Og at det fortsat vil være smidigt at tage de store beslutninger for virksomheden, fordi vi ikke har aktionærer eller andre, som vi skal spørge om lov,« siger Jacob Brunsborg ifølge Jyllands-Posten.

På nuværende tidspunkt råder Jysk-koncernen over 2.800 forretninger fordelt på 52 lande.

Du kan læse mere om ekspansionsambitionen her.

Tre forhold, investorerne skal holde øje med:

Seniorstrateg i Nordea Andreas Østerheden fremhæver tre ting, som investorerne skal holde øje med i dag:

  • I dag bliver en meget travl en af slagsen, hvor investorerne både skal forholde sig til en række vigtige regnskaber, nøgletal og ikke mindst dagens højdepunkt ved den amerikanske centralbanks rentemøde. Det bliver interessant at se, hvorledes det lykkes centralbankchef Jerome Powell at balancere markedets forventninger til yderligere rentesænkninger fremadrettet, og bankens behov for at fastholde fleksibilitet samt ikke at signalere, at man lader sig styre af markederne. Sandsynligvis vil han holde døren åben for en yderligere sænkelse af styringsrenten til december og italesætte vigtigheden af at se på indkomne data i mellemtiden.
  • I dagens løb vil det også være værd at holde øje med forbrugertilliden i Eurozonen, BNP-tal fra USA (og Frankrig) og ikke mindst både den amerikanske private arbejdsmarkedsrapport ADP og kerneinflationen målt ved PCE i USA.
  • På regnskabsfronten vil der være en lang række regnskaber at holde øje med, nemlig Apple, Facebook, General Electric, Airbus, Bayer, Volkswagen og mange flere. Regnskabssæsonen har overrasket både os og markedet positivt, og det giver os en indikation af, at megen pessimisme allerede er indpriset.

Det sker på markederne

Indeks & udvikling i pct.

Aktier USA

S&P 500 -0,1%

NASDAQ -0,6%

DOW JONES -0,1%

 

Aktier Asien

NIKKEI -0,5%

HANG SENG -0,3%

SHANGHAI -0,4%

Tak fordi du læste med. God onsdag!