»Jeg skal ikke være ham, der har det gode tilbud i TV-reklamer«

47-årige Jacob Brunsborg skal løfte en tung arv efter sin far, som blev landskendt ved at give danskerne gode tilbud på dyner og puder på klingende jysk. Modsat sin far skyr han rampelyset.

47-årige Jacob Brunsborg overtog for få måneder siden posten som bestyrelsesformand i Jysk Holding efter sin far. Lars Larsen sov stille ind mandag morgen. Privatfoto Fold sammen
Læs mere

Da det for bare få måneder siden blev offentliggjort, at Lars Larsen havde fået konstateret leverkræft, overtog sønnen posten som bestyrelsesformand i dyneimperiet.

»Min far har opbygget noget enestående, og han bliver umulig at erstatte. Men jeg og resten af familien går ydmygt til opgaven med at videreføre hans livsværk,« lød det fra 47-årige Jacob Brunsborg i forbindelse med udmeldingen.

Selvom han nærmest er flasket op i Jysk, hvor han har haft forskellige lederstillinger, blev det allerede for en del år siden afklaret, at han ikke skulle følge i faderens fodspor som topchef i Jysk Holding. Faktisk advarede Lars Larsen flere gange sin søn mod at gå efter direktørstolen. Men han lagde ikke skjul på sit ønske om at bevare virksomheden på familiens hænder.

»Det er bare noget, man har i sig. Der er jo ingen idé i at give det til fremmede, når man har sin familie. Hvis de ikke vil være direktører, vil det jo stadigvæk være dem, der ejer det. Jeg kræver, at det altid skal være den dygtigste mand på den dygtigste plads. Jacob behøver ikke at være direktør,« sagde Lars Larsen i et interview med Berlingske tilbage i 2004, hvor Jacob Brunsborg blev kørt i stilling som indkøbsdirektør i Jysk.

Om det var efter eget ønske eller på faderens opfordring, står hen i det uvisse, men i 2013 valgte Jacob Brunsborg at trække sig fra jobbet som brand director i Jysk for at hellige sig forretningsudvikling og bestyrelsesarbejde.

»Jeg har aldrig haft lyst til at være en offentlig person. Jeg har nok været afskrækket af, hvor meget min far har været på, for det er slet ikke mig. Jeg skal ikke være ham, der har det gode tilbud i TV-reklamer,« lød det dengang fra Jacob Brunsborg i et interview med Børsen.

I stedet meldte han et nyt mål ud – nemlig at han gik efter posten som bestyrelsesformand i Jysk, når hans far en dag ikke gad mere.

Det gjorde Lars Larsen næsten til det sidste. Men da det i juni i år stod klart, at kræften havde spredt sig, valgte den 71-årige dynekonge at trække sig for at bruge al sin tid på familien. Mandag morgen sov han stille ind.

Skal føre det videre i faderens ånd

Nu er det i høj grad op til Jacob Brunsborg at styre Jysk Holding-koncernen videre i sin fars ånd. Med den erhvervsfond, som Lars Larsen oprettede i 2016, ligger den ultimative magt dog ikke længere hos ejerfamilien. Opstår der uenigheder, har fondsbestyrelsen det sidste ord.

Netop oprettelsen af fonden er fra flere sider blevet tolket som en stækkelse af Jacob Brunsborg, som har flere mere eller mindre vellykkede forretningseventyr i bagagen.

Blandt andet kastede han sig i 2011 over sushi som pengemand og bestyrelsesformand i kæden Dondon Sushi. Det førte til store tab for Brunsborg Holding, som i 2012 fik en kapitalindsprøjtning på et trecifret millionbeløb fra faderens selskab. Siden er Dondon Sushi fusioneret med Letz Sushi og indgår i dag i investeringsdelen af Jysk Holding – Lars Larsen Group.

Udover sushirestauranter omfatter denne del af forretningen også investeringer i alt fra golfbilfirmaet Garia, Himmerland Golf & Spa Resort og Hotel Ferdinand i Aarhus til boligkæder Som Bolia, IDEmøbler og Ilva. Og det er tilsyneladende iværksætterånden med investeringer i mindre firmaer og nye idéer, som tænder Jacob Brunsborg mest.

»Det er bare hundrede gange sjovere – som vi også har gjort i Jysk i mange lande – at være med til at sætte nye projekter i gang og skabe arbejdspladser og vækst i landet end at se nogle kurser på børsen,« har han tidligere udtalt i et interview.

Frem til januar 2019 var Jacob Brunsborg desuden indsat som midlertidig direktør for Himmerland Golf & Spa Resort og Hotel i en periode på et halvt års tid, indtil der blev fundet en permanent løsning.