Erhvervsfolk, familie og medarbejdere tog afsked med hele Danmarks købmand

Mange var mødt op for at deltage i Lars Larsens bisættelse i Sejs-Svejbæk kirke tæt ved Silkeborg.

Lars Larsens kiste bæres af børnene Jacob Brunsborg (47 år), Mette Brunsborg (44 år) samt børnebørnene Christian Birk Brunsborg (19 år), Christine Birk Brunsborg (18 år), Søren Hansen Brunsborg (18 år) og Line Hansen Brunsborg (12 år) under bisættelsen i Sejs-Svejbæk Kirke ved Silkeborg, torsdag den 22. august 2019. Lars Larsen blev 71 år gammel. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bo Amstrup

Foran den hvide kirke med rødt tegltag i Sejs-Svejbæk tæt ved Silkeborg står omkring 60 mennesker i blå Jysk-skjorter. Bag dem er 600 roser i de velkendte Jysk-farver linet sirligt op.

En af de fremmødte er Mette Mortensen, der til daglig er butikschef i Jysk i Viborg. I dag har hun fri, men har valgt at bruge fridagen på at sige farvel til sin tidligere chef, Lars Larsen, der mandag gik bort.

»Her er folk fra hele landet. Her er sjællændere, fynboer og en masse fra lageret i Uldum. Vi tænkte, at vi skulle gøre noget, der var Jysk-agtigt, så derfor har vi samlet penge ind til blå roser og samlet dem, der har fri i dag, så vi kan vise vores sidste respekt,« siger Mette Mortensen, der som mange andre i virksomheden har gjort en livslang karriere i Jysk. Gennem sine 18 år i Jysk har hun mødt købmanden utallige gange til julefrokoster og jubilæer.

Stifteren af Jysk Lars Larsen bliver bisat fra Sejs - Svejbæk kirke i silkeborg torsdag den 22. august 2019. Lars Larsen blev 71 år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bo Amstrup.

»Han var lun på sin egen måde. Han var ikke en, der fortalte vitser, men kom med lune kommentarer, når han gik butikken igennem. Han har vist, at man godt kan være ydmyg og nede på jorden, selv om man er en god købmand og nåede langt. Det tror jeg da har inspireret mange medarbejdere,« siger hun.

Også erhvervsminister Simon Kollerup (S), Grundfos-arvingen Poul Due Jensen, tre repræsentanter fra Lego-familien, fodboldspilleren  Ebbe Sand og tidligere bokser Brian Nielsen er torsdag mødt op foran Sejs-Svejbæk kirke, hvor også Lars Larsens familie, bekendte og forretningspartnere er samlet.

Simon Kollerrup

»Han var Danmarks jyske købmand, som har formået at gøre en lille fjer til en verdensomspændende milliardvirksomhed. Og det har han gjort uden at glemme sine medarbejdere og uden at glemme sig selv.«


Alle er de mødt op for at tage afsked med hele Danmarks købmand og manden med de mange gode tilbud.

Superiværksætteren Lars Larsen, der i 1979 åbnede sin første forretning, Jysk Sengetøjslager på Silkeborgvej i Aarhus, og som ved sin død i mandags - 40 år senere - havde sat 2.800 Jysk-forretninger på verdenskortet i 52 lande.

Han har gjort en lille fjer til en milliardforretning

Familien har inden bisættelsen opfordret til, at man donerer penge til Kræftens Bekæmpelse i stedet for at købe en buket. Alligevel er adskillige kranse og buketter at finde i kirken. Bl.a. en laurbærkrans fra kronprins Frederik og grønne og hvide blomster fra Bestseller-familien Holck-Povlsen.

Efter gudstjenesten og Kim Larsens  »Om lidt bliver her stille«, bliver der sunget »My Way« af  Frank Sinatra.

Sange, som den egenrådige købmand selv valgte inden sin død. For den selvlærte superiværksætter, der gjorde en dyd ud af at være selfmade, har altid gået sine egne vej.

Veje, der førte til, at han foruden en virksomhed, der har gjort ham til Danmarks fjerderigeste mand, har skabt 23.000 arbejdspladser, men også veje behæftet med valg, der har givet ham respekt i kredse uden for erhvervslivet som når han f.eks. lod forstå, at han »elsker at betale skat«.

Og dermed også en mand, der har haft stor betydning for Danmark. Det slår erhvervsminister Simon Kollerup (S), der også er taget vejen til Silkeborg, fast.

»Han var Danmarks jyske købmand, som har formået at gøre en lille fjer til en verdensomspændende milliardvirksomhed. Og det har han gjort uden at glemme sine medarbejdere og uden at glemme sig selv,« siger han.

Stifteren af Jysk Lars Larsen bliver bisat fra Sejs - Svejbæk kirke i silkeborg torsdag den 22. august 2019. Lars Larsen blev 71 år.. (Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Bo Amstrup.

Silkeborg  havde ikke været det samme uden Lars

Et par hundrede meter fra kirken ligger det hus, hvor Lars Larsen boede i det meste af sit liv. En flok silkeborgensere fra lokalområdet er også mødt op for at tage afsked med købmanden. Heriblandt borgmester Steen Vindum (V), som mener, at Lars Larsen har betydet meget for byen.

»Han var med til, at vi fik et nyt teater og kulturhus. Han har bygget et nyt stadion og har i den grad bakket op om vores kultur og idræt i kommunen. Han har skabt så mange gode aftryk, så derfor er jeg mødt op i dag,« siger borgmesteren og tilføjer:

»Han har i den grad givet tilbage til Silkeborg. Uden Lars er der mange ting, der ville have været anderledes i byen i dag. Samtidig har han jo skabt noget fuldstændigt unik og var alligevel en meget folkelig person, som mødte folk i øjenhøjde, så silkeborggenserne er stolte.«

Også fra fodboldklubben Silkeborg IF, som Lars Larsen har puttet penge i ad flere omgange – bl.a. til det nye stadion, der har fået navnet Jysk - er adm. direktør Kent Madsen og salgs- og marketingsdirektør Orla Madsen mødt op.

Den tidligere bokser Brian Mikkelsen og den tidligere fodboldspiller Ebbe Sand, der har svunget adskillige golfkøller med Lars Larsn gennem årene, er også at finde i kirken. Ebbe Sand har tidligere stået i spidsen for et golf-projekt i Dubai, som Lars Larsen havde penge i.

Købmandens DNA fortsætter i Jysk

Efter ceremonien bærer Lars Larsen to børn Jacob og Mette Brunsborg og fire børnebørn den hvide kiste, der har blå og hvide blomster på toppen.

Foran kirken har medarbejderne fra Jysk i de blå bluser nu dannet en espalier rundt om rustvognen, hvor de står med de blå roser og ser på, mens familie, venner og bekendte tager afsked.

Lars Larsens søn, Jacob Brunsborg, takker de Jysk-ansatte der var mødt op med blå roser. Torsdag 22. august 2019 blev Lars Larsen bisat i Sejs-Svejbæk kirke udenfor Silkeborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares.

Selv om købmanden nu ikke længere er der til at lede Jysk, og det nu er næste generation i skikkelse af Lars Larsen søn Jacob Brunsborg, der har taget roret og er blevet bestyrelsesformand, er butikschef Mette Mortensen fra Jysk i Viborg sikker på, at Lars Larsens visioner lever videre i virksomheden.

»Hans DNA er indgroet i vores visioner og i alle de medarbejdere, som har været her i mange år, og som giver det videre til de nye elever. Så jeg tror ikke, det forsvinder, bare fordi han ikke er her mere. Men derfor er det selvfølgelig trist. Både for Jysk og for Danmark og hans familie,« siger hun.