Business-overblik: Københavnsk ejendomsmilliardær vil sende sin rumfartsvirksomhed på børsen

Her er det vigtigste, du skal vide, før dagen begynder. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Mikael Goldschmidt vil børsnotere et af sine selskaber, Danish Aerospace Company, som led i en langsigtet forberedelse af generationsskifte, skriver Børsen i dag. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR foto Peter Nørby PR foto Pet

Godmorgen.

Mens vi fortsat venter på, at Statsministeren trykker på valgknappen, går livet videre i dansk økonomi- og erhvervsliv. Én af Danmarks rigeste mænd, ejendomsmatador Mikael Goldschmidt, vil børsnotere én af sine investeringer, mens danske boligejere må indse, at det nok snart er slut med at spare mere på boliglånet ved at konvertere.

Men først skal vi vende noget, som nok også interesserer Statsministeren og andre politikere, nemlig middelklassens udvikling i Danmark.

1
Middelklassen er under pres, men ikke i Danmark

Et af de temaer, som blandt andet fagbevægelsen forsøger at få sat på dagsordenen i valgkampen, er ulighed i Danmark. Men en ny rapport fra OECD viser, at middelklassen i Danmark er vokset i modsætning til resten af OECD, og at Danmark i dag har den mindste andel af fattige, og sammen med Norge også er det land, der har færrest rige.

Det skriver vi om i Berlingske i dag.

Finansminister Kristian Jensen (V) mener, at nyheden om den voksende middelklasse og den lave andel af fattige er fantastiske nyheder.

»Vi er allerede i en situation, hvor vi i modsætning til andre lande gør rigtig meget for at fastholde middelklassen. Selvfølgelig er der nogle, som tjener gode penge. Men det vigtiste for mig er at få flere af dem fra den laveste indkomstgruppe op i middelklassen. Det gør vi ved at få flere i arbejde. Vi har fået flere flygtninge i beskæftigelse, og flere af dem på dagpenge i beskæftigelse,« siger Kristian Jensen.

Lizette Risgaard, formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation, FH, fastholder dog i en kommentar til Berlingske, at uligheden stiger i Danmark.

»Udviklingen går altså i den helt forkerte retning, og derfor er det afgørende og på høje tid, at vi sadler om. Vi har for nylig foreslået, at der nedsættes en ulighedskommission, der kan undersøge, hvordan vi kan få et reelt ulighedsstop i Danmark,« skriver hun og henviser også til, at fagbevægelsen har været med til at foreslå, at alle partier i Danmark samles om en velfærdspagt.

Hun mener, der er langt endnu, så længe flere end 64.000 børn ifølge hende lever i fattigdom i Danmark.

2
Én af landets rigeste sender rumteknologi på børsen

Én af Danmarks rigeste mænd, den københavnske ejendomsmilliardær Mikael Goldschmidt, planlægger at børsnotere udvikleren af rumfartsudstyr, Danish Aerospace Company, DAC, skriver Børsen.

Virksomheden leverer højteknologisk trænings- og medicinaludstyr til en lang række rumfartsmissioner med bl.a. NASA som kunde.

Nu planlægger DAC, der er 100 pct. ejet af Goldschmidts investeringsselskab, M. Goldschmidt Capital, en børsnotering på Nasdag First North-børsen for at skaffe 40 mio. kr. i kapital. Det svarer til, at Mikael Goldschmidt, der ikke selv vil kommentere nyheden, sælger 60 pct. af sin ejerandel i virksomheden.

Frasalget sker blandt andet, fordi Mikael Goldschmidt er i gang med at rydde op i sine besiddelser, af hensyn til sine efterkommere.

»Den her virksomhed er vanvittigt spændende, men det er ikke en investering, den nye generation i Goldschmidt skal sidde med på meget, meget langt sigt,« lyder det fra formand for bestyrelsen i Danish Aerospace Company, Niels Heering.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

3
Efter 11 år med faldende renteudgifter er festen snart forbi

Danske boligejere, som i høj grad hører med til middelklassen, har sparet 305 milliarder kroner på deres realkreditlån siden 2008, i takt med at renterne er faldet og faldet. De to konverteringsbølger i år, hvoraf den første sluttede i sidste måned, kan skære yderligere knap én mia. kr. af de løbende årlige udgifter.

Men nu er det ved at være slut med rentebesparelserne. Det skriver Finans.dk.

Hvis ikke 1-procentslånet kommer tilbage på banen, vil potentialet for yderligere besparelser nemlig være opbrugt, vurderer Jeppe Borre, chefanalytiker i Nykredit over for erhvervsmediet.

»Der er potentiale for ydeligere fald i udgifterne i den nærmeste tid, men set i et større perspektiv vil vi begynde at se renteudgifterne stige igen,« sige Jeppe Borre til Finans.dk.

I 2008 betalte husholdningerne ifølge Nationalbanken i alt 83 mia. kr. i renteudgifter og bidragssatser på deres realkreditlån. I 2018 var rente- og bidragsudgifterne faldet til 44 mia. kr., selvom den samlede mængde lån var vokset med knap 350 mia. kr

Det skal du holde øje med i dag

Seniorstrateg i Nordea, Andreas Østerheden, giver sit bud på de vigtigste begivenheder på markederne i dag:

  • I dag er atter begivenhedsrig for investorerne. Hovedfokus vil være rettet imod de vigtige PMI-tal for fremstillingssektoren fra Europa, som angiver erhvervstilliden i regionen. PMI-tallene bliver set som ledende indikatorer for, hvor økonomien er på vej hen. Der er tale om de endelige PMIer, hvor Europa fortsat har vist svage takter, og dagens PMI-tal er en god indikator for, om udviklingen er ved at vende, eller om vi skal have mere af samme. Det vil derfor være positivt, hvis vi ser en opjustering af denne.
  • Senere på dagen får vi tal for produktiviteten og lønningsomkostninger for 1. kvartal i år i USA. En stor diskrepans imellem disse kan få investorerne til at løfte øjenbrynet, da det vil vidne om, at vi er godt inde i den sencykliske del af konjunkturcyklen.
  • Herhjemme er regnskabssæsonen for alvor gået i gang. I dag står den på regnskaber fra medicogiganten Coloplast og FLSmidth, som leverer udstyr til cement og mineindustrien. Det har generelt været en blandet regnskabssæson for de danske selskaber, hvor et selskab som DSV er fløjet i vejret, mens et selskab som Danske Bank fik tæsk på et skuffende regnskab.

Markederne lige nu:

Der er fortsat lukket i forskellige børser i Japan på grund af indsættelse af ny kejser, ligesom børserne i Kina er lukket.

Nikkei 225 Lukket
Topix Lukket
Hongkongs Hang Seng +0,6
China Shanghai Composite Lukket
China CSI 300 Lukket
Taiwan Taiex +0,3
Sydkoreas Kospi +0,5
Indiens BSE Sensex 0,0
Singapores STI -0,5
Sydney ASX 200 -0,6

Note: Indeksværdi klokken 05.40.
Kilde: Ritzau Finans