Business-overblik: Boligejere glemmer at lægge tallene sammen – enorm regning venter

Her er de vigtigste Business-nyheder, som du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Mange boligejere risikerer at stå med en enorm regning, fordi de glemmer at lægge tallene sammen, frygtes det. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God morgen, og velkommen til ugens sidste Business-overblik.

Erhvervsnyhederne står i valgets tegn, så det præger også denne morgens rundtur i mediebilledet.

Her giver en stribe topchefer deres besyv med om valget, mens en ekspert forudser, at statsminister Mette Frederiksen (S) får en udfordring med fagbevægelsen efter særlig ét valgløfte. Der er også faretruende nyt for en del boligejere, som risikerer en kæmpe ekstraregning. Nyhedsbuketten rummer dog også nyhed fra en helt anden front: En stor mejerikoncern vil belønne klimaeffektive landmænd.

God læselyst!

Mette Frederiksen vil have en regering over midten: Sådan ser topche­ferne på det

Statsminister Mette Frederiksen har gjort en regering hen over midten til det helt store spørgsmål frem mod det kommende valg til Folketinget, men hvad siger topcheferne til det?

Det korte svar er, at for en række af Danmarks topchefer er en bred regering over midten ikke afgørende. De vil blot have brede samarbejder.

Det skriver Børsen.

Marianne Kirkegaard, der sidder i en stribe bestyrelser mener, det er vigtigt, at en kommende regering består af flere partier. Omvendt understreger hun, at den ikke nødvendigvis skal bestå af partier fra begge sider af midten.

For Jeppe Christiansen, administrerende direktør i Maj Invest, er det ifølge Børsen heller ikke afgørende, at Danmark får en regering hen over midten. For ham handler det i højere grad om, at der politisk laves brede forlig hen over midten.

Mette Frederiksen skal forene en splittet alliance, og historien risikerer at gentage sig

Onsdag udskrev Mette Frederiksen folketingsvalg, og her fastslog hun, at Socialdemokratiet går til valg på en helhedsplan for velfærdssamfundet, der skal sikre »bedre løn- og arbejdsvilkår«.

Det har skabt begejstring og optimisme i fagforeningerne, som Berlingske har talt med, hvor pædagoger, sygeplejersker, folkeskolelærere og sosu-assistenter alle storroser Mette Frederiksens køreplan.

Men de 869.000 offentligt ansatte har vidt forskellige interesser, og historien viser, at det bliver en noget nær umulig opgave at forene deres håb og ønsker for en samlet helhedsplan.

Det siger Nana Wesley Hansen, som er lektor på Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier ved Københavns Universitet.

»Der er tit nogle, som bliver lidt skuffede, men det er der jo ikke noget nyt i.«

Nana Wesley Hansen anbefaler, at den samlede fagbevægelse allierer sig med hinanden og taler med samme stemme ved forhandlingsbordet, men ikke alle bliver tilfredse, vurderer hun på forhånd.

»Der er nogle interesser på spil, hvor fagbevægelsen virkelig har brug for at kunne levere, og det kan blive svært i en trepartsforhandling.«

Boligejere glemmer at lægge tallene sammen – enorm regning venter

Mange danske boligejere risikerer en grim ekstraregning på 100.000 kroner eller mere om året efter skat, fordi de glemmer at lægge tallene på de stigende el- og gasregninger, forbrugspriser og boligrenter sammen.

Det er boligejere i et gennemsnitshus på 140 kvadratmeter, der er i farezonen, og især dem, der har gasfyr kombineret med flekslån, skriver Finans.

Med en gæld på to millioner kroner bliver den årlige ydelse på et F3- eller F5-lån med afdrag 24.000 kroner dyrere. Uden afdrag er det 48.000 kroner ekstra, og for gasfyrede boliger giver det en årlig ekstraregning på over 100.000 kroner, viser beregninger fra Danmarks største realkreditinstitut, Totalkredit.

Andre boligejere rammes også, men ikke så hårdt.

»Alle bliver ramt af et eller andet, men ikke nødvendigvis af det samme. Der kan være få uheldige, der bliver ramt som af en boksebold, og det hober sig op,« siger chefanalytiker Sune Malthe-Thagaard til Finans.

Arla vil belønne klimaeffektive landmænd med milliardbonus

Som den første mejerikoncern i verden har Arla vedtaget en klimaplan, som belønner de mest klimaeffektive landmænd med op til 3,7 milliarder kroner årligt i form af særlige pristillæg til de mælkeproducenter, der har gjort mest for at reducere udledningen af drivhusgasser.

Klimaplanen vil gøre mælken dyrere for forbrugerne, men den vil også give Arla mulighed for at imødekomme en stigende efterspørgsel efter mere bæredygtige produkter.

Sådan lyder det fra mejerikoncernens administrerende direktør Peder Tuborgh.

»Planen sikrer, at vi når vores mål om at reducere udledningen af drivhusgasser fra gårdene med yderligere 30 pct. inden 2030. Men planen åbner samtidig en masse kommercielle muligheder for Arla og giver økonomisk mening for vores andelshavere,« siger Peder Tuborgh til Finans.

Tre forhold, som investorerne bør holde øje med

Simon Kristiansen, seniorinvesteringsstrateg i Nordea, har kik på de store makrotal i dag:

  1. Dagens altoverskyggende begivenhed bliver den amerikanske jobrapport. Hvis centralbankerne skal have held med at få inflationen ned, så skal de have lukket luften ud af det stramme, amerikanske jobmarked. Om det bliver en hård eller blød landing for økonomien i 2023, vil blive afgjort af, hvor hårdt de skal træde på rentebremsen for at opnå dette. Markedet håber på en fortsat nedgang i antallet af nye stillinger uden for landbruget. Hvis tallene kommer ind under målet, er det faktisk godt nyt for investorerne, og vi vil formentlig se stigninger i både aktie- og obligationskurserne. Det vil nemlig reducere behovet til fremtidige rentestigninger.
  2. Detailsalget er en vigtig temperaturmåling for en hvilken som helst vestlig økonomi. I dag får vi tal for både Tyskland og Italien. Husholdningerne udgør en stor del af økonomien, så deres forbrugslyst er af betydning for, hvordan økonomien skal klare sig fremover. I denne tid med høje energipriser og stigende usikkerhed i Europa er det værd at holde øje med, i hvor stor grad det har sat sig i detailsalget i august.
  3. Centralbankerne er i fokus og med god grund. Derfor bliver alle taler fra centralbanksmedlemmerne vejet af markedet. I dag hører vi fra John Williams fra den toneangivende amerikanske centralbank. Særligt kommentarer omkring jobmarkedet, inflationen og renteforventningerne vil der blive lyttet ekstra efter.

Det sker på markederne

Indeks og udvikling i procent

USA – lukkekurser torsdag

  • Dow Jones: -1,15 procent
  • S&P 500:  -1,02 procent
  • Nasdaq: -0,68 procent

Asien – indeks fredag kl. 06.30

  • Japan Nikkei:  -0,63 procent
  • Hongkong Hang Seng: -1,13 procent
  • Kina CSI: -0,55 procent

Tak, fordi du læste med!