Bilsalget ligger en fjerdedel lavere end normalt

Der blev kun solgt 14.755 nye personbiler i juni, hvor leveranceproblemer fortsæt prægede bilhandlen.

I det omfang, at forhandlerne ellers kan skaffe dem, er danskerne vilde med elbiler. Markedsandelen for eldrevne biler er fordoblet i forhold til sidste år. (Arkivfoto.) Tt News Agency/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bilforretningerne havde i juni knap så travlt, som de ellers plejer at have.

Tal fra De Danske Bilimportører viser, at der blev indregistreret 14.755 nye personbiler i juni måned.

Det er 27 procent færre end i samme måned sidste år, og kigger man på 2022 indtil nu, er der tale om et fald på 24 procent sammenlignet med samme periode sidste år.

Ifølge Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, er det produktions- og leveranceudfordringer, der er skyld i det lave salg.

Importørerne kan simpelthen ikke skaffe biler nok.

»Ruslands invasion af Ukraine har forværret de forsyningskædeproblemer, som bilproduktionen globalt er ramt af.«

»Det skaber mangel på vigtige reservedele til produktionen, og det rammer også bilsalget i Danmark,« skriver han i en kommentar.

Salgstallene viser, at elbiler tager en større og større markedsandel. Hvor det sidste år var hver 12. solgte bil, der var opladelig, er det hver sjette nye bil i 2022.

»Vi har så sent som i juni spurgt danskerne om, hvad de ville købe, hvis de skulle købe bil i dag. Her svarer næsten hver fjerde, at de ville vælge en elbil.«

»Hertil ville næsten en ud af fem gå efter en plugin hybridbil. Der er derfor lagt i kakkelovnen og alt mulig grund til at forvente, at fremgangen fortsætter for de opladelige biltyper,« siger Jeppe Juul Borre.

/ritzau/