27/3-2004: Barselsfond er en glidebane

Direktør Steen A. Rasmussen fra Finanssektorens Arbejdsgiverforening kritiserer HTS og Dansk Byggeris krav om, at alle skal dækkes af en barselsfond.

Læs mere
Fold sammen
Hvorfor er du utilfreds med, at HTS og Dansk Byggeri vil have politikerne til at lave en følgelov, så alle kvinder på det private arbejdsmarked bliver omfattet af en barselsfond?

Fordi det er en glidebane for den danske aftalemodel. På arbejdsmarkedet har vi altid sagt, at vi knækker vores nødder selv. HTS og Dansk Byggeri opfører sig som to børn i skolegården, der ikke kan klare sig selv og derfor kalder på læreren, som i det her tilfælde er politikerne.HTS og Dansk Byggeri frygter, at mandetunge arbejdspladser, som ikke er omfattet af en barselsfond, får en konkurrencefordel.

Det burde de have tænkt på noget før. De bør ikke gå med til en barselsfond, hvis de mener, at den udgør en hæmsko for deres medlemmers konkurrenceevne. Men helt ærligt, så er der tale om 785 kroner om året pr. medarbejder. Den udgift betyder nok ikke, at den organiserede del af Dansk Byggeri pludselig kommer ud i kolosale problemer. Vi er vant til, at forholdene på det organiserede arbejdsmarked er bedre end på det uorganiserede arbejdsmarked, og at vi betaler for det. Det har vi levet med i mere en 100 år, fordi de bedste medarbejdere søger derhen, hvor forholdene er bedst.Kan du ikke se pointen med, at man laver en fond, som udligner udgiften til barsel mellem alle private arbejdsgivere?

Hele fondstanken er en 70er tankegang, som heldigvis er blevet kulet ned. Nu går vi allesammen ind for markedsøkonomi. Så er det de områder, som har udgiften til løn under barsel, som må betale og lægge prisen ovenpå deres udgifter.Hvorfor vil du ikke hjælpe med at undgå diskrimination af unge kvinder på arbejdsmarkedet ved at lave en fond.

Lidt over halvdelen af medarbejderne på vores område er kvinder. FAs synspunkt er, at de skal have gode vilkår. Det kan du se ved, at vi giver fuld løn under barsel til far og mor i ialt 42 uger. Men hvis man som arbejdsgiver har råd til at betale noget ved nogle overenskomstforhandlinger, så kan man altså ikke gå ud bagefter og sige at alle andre skal betale tilsvarende.