scmidt hammer lassen

Kim Holst Jensen, partner og arkitekt hos Scmidt Hammer Lassen. Tegnestuen står bl.a. bag boligbyggerierne Kompasset, Sekstanten og Lanternen på Islands Brygge.

1 Nordlyset og VM-husene.

2 Nordlyset på Amerikas Plads i København er et udmærket eksempel på vellykket boligbyggeri. Den skandinaviske arkitekturforståelse er i centrum med enkle og funktionelle løsninger. Samtidig er der tale om en bebyggelse, som i høj grad trækker dagslyset ind i boligerne og derved skaber lyse og venlige boliger.

VM-husene i Ørestad er en moderne fortolkning af selvsamme skandinaviske værdier: lyst, funktionelt og åbent. Boligerne, som næsten alle er unikke i deres planløsning, er udformet med henblik på at skabe optimal udsigt og udsyn for beboerne. Samtidig opleves de store vinduespartier udefra som en dragende palet af liv og farver.

3 Ved siden af VM-husene er søsterbyggeriet Bjerget på vej. Det er ét af de boligbyggerier, som bliver spændende at følge i fremtiden. Der tale om en kombineret bebyggelse, hvor parkeringsfaciliteter placeres i Bjergets indre, mens boliger anlægges i terrasser på bjergets skåning. Byggeriet giver således nogle helt unikke udearealer med store haver og tagterrasser og udfordrer derved forestillingen om det traditionelle etagebyggeri.

4 En af tidens mest markante tendenser, som vi helt sikkert vil se fortsætte, er, at der stilles krav til den måde, vi frembringer vores byggerier på. Forventninger om social og miljømæssig bæredygtighed vil i fremtiden indtage en stadig mere markant rolle. Internationaliseringen stiller os overfor nye globale udfordringer, dem skal vi som arkitekter være med til at finde svarene på.

5 Selvfølgelig er der en del boligbyggerier som trækker på de samme arkitektoniske virkemidler eller benytter sig af tilnærmelsesvis samme materialevalg. Sådan har det altid været, og i sidste ende er det, der gør, at man ofte relativt nemt kan tidsbestemme en bebyggelse. Men vi ser faktisk også, at der i dag skabes en del spændende nye boliger, som stikker ud fra mængden. Efterspørgslen på originale, individuelle boligprojekter er bestemt noget, vi oplever, og vi forventer ikke, at den bliver mindre i fremtiden, tværtimod.

6 Desværre ser vi en tendens til, at nogle af de rigtig spændende projekter aldrig bliver til virkelighed. Man glemmer ofte, at det er kontrasterne, der gør byerne spændende. I rækken af forliste projekter er bl.a. Erick van Egeraats seks glastårne på Krøyers Plads. Et indlevet, visionært og multifunktionelt boligprojekt, som ellers kunne have tilført en ny dimension til mødet mellem det gamle og det nye København.