Designernes finurlige fiskerhus i Gilleleje

Designerparret Anne Heinsvig og Christian Uldall har forvandlet et gammelt fiskerhus i Gilleleje til en moderne bolig fuld af finurlige detaljer. I annekset arbejdes der på højtryk med at få sendt parrets design af sted til kunderne

Pakkeriet i annekset. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Nikolai Linares

»Da vi boede inde i byen, havde vi mægtig ondt af os selv, når den stod på overarbejde, og vi på skift, når børnene sov, måtte tage ind på kontoret igen. Nu er det ligefrem hyggeligt at arbejde om aftenen,« fortæller 41-årige Anne Heinsvig og åbner døren til annekset, der bare fem meter fra hovedhuset giver plads til et kontor og pakkeri.

Se flere billeder fra fiskerhuset i galleriet til højre.

For tre år siden vinkede hun og manden, Christian Uldall, farvel til en lejlighed ved Halmtorvet på Vesterbro i København og sagde goddag til et 135 kvadratmeter stort fiskerhus fra 1875 med adresse i Gilleleje. Området, der kaldes Grønland, ligger cirka en halv kilometer fra byens handelsstrøg og har skoven i baghaven og Kattegat i forhaven. Den tidligere ejer var bådebygger og efterlod sig et symbolsk anker i haven. Det virker nu ikke spor mærkeligt i kvarteret, der er præget af ældre huse i vidt forskellige stilarter.

»Det var lige præcis den her stemning af blandede huse, som vi faldt for. Her er det helt okay at have en presenning spændt rundt om brændestablen i forhaven og cykler stående rundt omkring,« siger 46-årige Christian Ul­dall.

Fiskerhuset var nok charmerende at se på, men det trængte til en meget kærlig og moderniserende hånd. Ja, bedre opgave kunne de to arkitekter næsten ikke ønske sig. Den første og største udfordring var at modernisere husets grundplan. Stueetagens blot 75 kvadratmeter var delt ind i seks små rum, så det gav næsten sig selv, at det ville hjælpe gevaldigt på rumfornemmelsen og lyset at vælte en del vægge og bygge andre op. Christian stod ikke alene for at tegne den nye planløsning, men styrede byggeriet og byggede også stort set al indmaden i huset selv.

Resultatet er en bolig med bl.a. et større køkkenalrum og en større stue med åben pejs, der samtidig virker som rumdeler og bæreparti for trappen til 1. sal. Det gennemgående element i alle rum er træ, og specielt fyrretræssorten Pitch Pine, der er knastfri, kraftig gylden med striber, og som vokser langs Den mexicanske Golf og videre til staten Virginia. Og så kan Pitch Pine fås i op til fem meter lange planker til en pris, der er mindre end et dyrt dansk fyrretræsgulv.

»Det vigtigste for os i dette hus var så vidt muligt at bibeholde de ydre rammer, men til gengæld skabe et moderne indre med en åben planløsning og sympatiske og bløde materialer som f.eks. træ, der kun bliver flottere af at patinere. Man skal være ærlig over for huset og sine behov. En patriciervilla i Hellerup er fantastisk smuk med høje paneler og sort glaseret tegltag, men det passer bare ikke i Gilleleje. Her skal det være djærvt og enkelt,« siger Christian Uldall.

For et par år siden tegnede Anne og Christian en kugleknage og døbte den Ahook. I dag er der solgt omkring 5.000-6.000 knager og endnu flere eksemplarer af Christians lysestage, Astack. Den er en af familiefirmaets andre populære design, der er kommet til i løbet af sidste år, og som bliver produceret af parret selv. Firmaet hedder Helgo og ifølge Anne og Christian er der mange flere design under opsejling. Fælles for alle produkter er dog, at de ikke rent fysisk er større, end at parret selv skal kunne håndtere pakning og forsendelse. Alternativt skal en del af firmaets opgaver udliciteres, men det har parret ingen planer om..

»Vi er designere og har ikke nogen drøm om at være logistik-chefer eller marketingdirektører. Men vores produkter har potentialet til at gøre firmaet stort, derfor kunne det da være fedt, hvis en investor kom forbi.«