»Jeg ved ikke noget bedre end at slappe af i Tisvilde«

Jørgen de Mylius har siden barns ben haft Tisvilde som sin sommeroase, da hans forældre lejede sommerhus her. I 1976 købte han sit eget, hvor familien i dag nyder sommeren.

Jørgen de Mylius kan ikke forklare, hvorfor Tisvilde er blevet sådant et flamboyant sted, da han er kommet der hele sit liv og ikke opfatter det sådan. Fold sammen
Læs mere
Foto: Camilla Stephan
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når sommeren er allerbedst i Danmark, er der ingen grund til at rejse væk – allerhøjst en uge til Rethymnon på Kreta, som Jørgen de Mylius og hans familie bruger som afstikker, hvis vejret ikke arter sig.

Hans danske sommeroase ligger i Tisvilde, tæt på en af landets bedste strande, og hvor byen summer af liv i højsæsonen. Huset er oprindeligt et helårshus, som Jørgen de Mylius faldt for første øjeblik, han så det – og derfor købte det uden at have set det indefra.

Familien lever sommerlivet fuldt ud på den hyggelige, overdækkede terrasse, hvor de kan sidde til langt ud på aftenen.

»Det var et dødsbo og krævede en del renovering, selvom det ikke var et håndværkertilbud. Vi har lavet rigtig meget gennem tiden, men er nu godt tilfredse med de 160 kvm, som huset er på. Som det seneste har vi fået annekset indrettet til værelse, så der er ekstra plads til f.eks. teenagere, som gerne vil være lidt i fred,« fortæller Jørgen de Mylius, som tilbringer hele skolesommerferien med sin kone, Inger, og de to mindste børn, Camill på otte år og Rose på 12 år.

I anledning af sommerferien er der tre kusiner på besøg, så legen går lystigt i have, i byen og på stranden. Kun den yngste datter, Camill, er hjemme i dag, da Rose er blevet castet til en TV-serie, som optages i øjeblikket.

Og netop det, at sætte familielivet i centrum, er Jørgen de Mylius’ måde at tilbringe sommeren på – og som giver mening, da han selv har rødder i den eftertragtede badeby.

»Jeg ved ikke noget bedre end at slappe af med mine nærmeste i vores skønne sommerhus i Tisvilde, hvor jeg har så mange positive minder fra min egen barndom. Det er rart at kunne give denne oplevelse videre til mine børn,« siger Jørgen de Mylius, der har en særlig sommerbeskæftigelse, som han sætter stor pris på – at plukke ribs fra sine tre buske bag huset.

Han laver rysteribs af dem, som han med stort velbehag spiser til al mad. Og pigerne og deres kusiner nyder at gå ned i byen og sælge små poser med ribs til den nette sum af fem kr. pr. pose.

»Rysteribs er jo en gammel tradition, som jeg har overtaget fra mine ellers meget kulinarisk konservative forældre. Jeg bruger en gaffel til at få dem af stilkene, drysser dem med sukker, hvor de så er spiseklar efter et par timer - en skøn spise hele sommeren, « siger Jørgen de Mylius, som også har en sort med hvide ribs, som er lidt sødere end de røde.

»Dem er fuglene heldigvis ikke så vilde med, så dem har jeg i fred,« siger han. 

Sol og sommer i Tisvilde

Hygge med god mad på terrassen er også Inger de Mylius’ sommer-favoritbeskæftigelse, og hun nyder især at gå ned til fiskemanden og købe en portion friskfangede fjordrejer, som hun gerne bruger et par timer på at pille.

»Sommetider har jeg en veninde på besøg, og så deler vi hurtigt en flaske kold hvidvin, mens vi snakker og piller rejer. Det er så hyggeligt – og noget, som jeg forbinder med sol og sommer i Tisvilde,« siger Inger de Mylius, som netop har startet sin ferie fra jobbet som tandlæge på sin egen klinik på Frederiksberg og derfor nu kan nyde sommerlivet i fulde drag.

Familien bliver i sommerhuset hele ferien med så få afbrydelser som muligt, og da datteren på 18 år foretrækker at blive hjemme, så er der også én til at holde øje med den faste bolig.

»Jeg gider ikke køre for mange gange frem og tilbage, når jeg først er i min sommeroase. Men nu, hvor min datter på 12 år skal til byen hver dag, så tager jeg alligevel turen tre til fire gange om ugen, bl.a. for at passe mine Eldorado- og HitHouseprogrammer på DR, som ikke holder sommerferie, « siger Jørgen de Mylius, der ellers ikke laver så meget andet i Tisvilde end at slå græs og klippe hæk, når der er ferie med familien i hans barndoms sommerland.